Kouvola-Mäntyharju: Majoituselämyksiä Woikoskella ja Mäntyharju-päivä

Tripsteri teki Kouvola-Mäntyharjun seudulla upean elämysretken. Woikoski Feeling kutsui meidät tutustumaan kahteen hyvin erilaiseen majoitusvaihtoehtoon, joita on helppo suositella kaikille kesäreissaajille! Lisäksi kesäauto kuljetti nauttimaan Mäntyharju-päivästä. Kurkkaa parhaat vinkit!

Testiyöt on Tripsterille tarjonnut Woikoski Feeling.

Kouvola: Kirjokiven kartanossa linnanneitoina

Ajettuamme juhlallisesta portista sisään eteemme aukeaa hurmaavan herraskainen kustavilaisen kartanon pihapiiri. Aittoja, uimaranta, grillikatos, kauniita istutuksia, upeaa! Itse kartano on kutsuvan keltainen, ja sisällä vallitsee harmonisen pysähtynyt, historiallinen tunnelma.

Kirjokiven sviittiromantiikkaa.
Kirjokiven sviittiromantiikkaa.

Woikoski Feelingin viiden tähden kartanohotelli aittamajoituksineen on arjen irtiotto, häälomakohde ja pakopaikka, jonka hinta on kuitenkin kohtuullinen. Majoitusta on saatavilla 100-300 euron haitarilla. Kirjokiven kartano sijaitsee noin 40km Kouvolasta kohti Mäntyharjua.

Tarinoita aikojen takaa

Kartano tuntuu olevan tarinoita täynnä. 1890-luvulla rakennetun kaunokaisen omisti vuorineuvos Rudolf Berrhard Elving, Kymen, Savon ja Viipurin läänien valtias. Kartano toimi Elvingin perheen ja suvun kesänviettopaikkana. Elvingillä, Voikkaan paperitehtaan perustajalla, oli Kirjokivessä jopa oma juna-asemansa ja junassa oma vaunu, joka huolellisesti aseteltiin aina punaisen maton kohdalle. Mattoa pitkin Elving asteli kartanonsa hevoskiesien kyytiin.

Kirjokiven kartano
Kirjokiven kartanon terassimaisemia.

Harmi kyllä enää junalla ei Kirjokiven kartanolle pääse, vaan auto on välttämätön kulkuneuvo.

Elvingillä oli vaimo, kaksi poikaa ja tytär. Vanhemman pojan avioliitto oli lapseton, ja nuorempi päätti jäädä äidin helmoihin, sillä hänen ei sallittu avioituvan alempisäätyisen rakkaansa kanssa. Tytär puolestaan menehtyi nuorena sairauteen, ja hänen muistokseen kartanon alueelle on rakennettu kaunis kappeli.

Upeaa luontoa – tee puistokierros ja aja Repoveden kansallispuistoon

Elving perusti kartanon ympärille puistoalueen, jolle hän istutti lehtipuita, pensaita ja havupuita. Kävelykierroksen vanhojen puiden siimeksessä voi tehdä nykypäivänäkin. Kauempana rantapolulla sijaitsee soma ja pikkuinen, oman rauhan rantasauna, jonka voi varata yksityisesti uimalaitureineen.

Kirjokiven uimalaituri.
Kirjokiven uimalaituri.

Repoveden huimat maisemat aukeavat muutaman kilometrin päässä. Ajomatka Lapinsalmen pysäköintialueelle on noin 8 km pituinen, ja Lapinsalmelta pääsee esimerkiksi koko perheelle sopivalle Ketunlenkille. Lapinsalmen riippusillalta on hieno näkymä, ja porraskuntoisten kannattaa ehdottomasti huhkia ylimääräinen lenkki Katajavuoren näköalapaikalle. Ketunlenkille palatessa pääsee Ketunlossilla kesäaikaan kiskomaan itsensä vastarannalle.

Kaunis Repoveden kansallispuisto.
Kaunis Repoveden kansallispuisto.

Kirjokiveltä saa myös kanootteja ja SUP-lautoja vesistön tutkimiseen.

Maalaisluksusta ja herkkuaamiainen

Kirjokiven kartanon tiloissa silmä lepää. Itse kartanon huoneet ovat kaikki sviittejä, jotka ovat tyylikkään ylellisiä ja historiaa henkiviä, ilmastoituja ja täysin varusteltuja pehmeine peteineen, sohvineen ja kattokruunuineen. Aitat ovat yhtä lailla hienoja, joskin pienempiä, luksuselämyksiä nekin omanlaisellaan aittaromanttisella tunnelmallaan.

Hiljainen kartano tarjoaa ihanat iltauinnit, laatuillallisia ravintolassaan ja aamiaisen, jolla muistetaan käsinleivotut sämpylät, suomalaiset marjat ja pientilojen tuotteet. Vegaanien ja muiden erityisruokavalioisten kannattaa pyytää jo etukäteen oma aamiainen, jota automaattisesti ei ole tarjolla.

Oleilun aikana voi tuntea itsensä kartanonrouvaksi ja -herraksi, ja hyvä palvelu takaa miellyttävän elämyksen.

Missä: Rudolf Elvingintie 109.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa

Mäntyharju: WHD Gård -ratsutilalla luonnonläheistä tunnelmaa

WHD Gårdin GuestHousessa jokaisella on oma sisäänkäynti.

Woikoski Feelingin toinen majoituskohde WHD Gård sijaitsee Nurmaalla Mäntyharjulla. Tässä paikassa on tyystin eri henki kuin Kirjokiven kartanossa – nyt saat astua hevostilallisen rooliin! Laajat tilukset sisältävät niin automuseon, kauneushoitolan, ravintoloita, hevosmaneesin, laitumia, ratsujen koulutuskeskuksen, uimarannan, rantasaunan, Woikoski-museon ja viehättävää luhtimajoitusta. Myös hieroja vierailee paikalla ajanvarauksesta. Tilalla tarjotaan hevosharrastajille valmennustapahtumia ja luentoja.

WHD Gårdin aitta
WHD Gårdin GuestHouse.

GuestHousessa on 10 mukavaa kahden hengen huonetta, joissa on pieni keittiönurkkaus. Kaksi huoneista on varattu lemmikin kanssa matkustaville, ja huoneisiin saa lisävuoteen lapsille.

Talliravintola Hilupilttuu tarjoilee mukavan, tunnelmallisen aamiaisen, Ravintola Juureskellari taas on avoinna kesäaikaan vieraille ja vierailijoille. Tilalta voi vuokrata rantasaunan, SUP-lautoja, kanootteja ja soutuveneitä. Myös kuntosali, DiscGolf-radat ja Vehnävuoren luontopolut tarjoavat tekemistä.

WHD Gårdin ranta
WHD Gårdin uimaranta.

Maa- ja metsätalouden isä loi aikansa mallitilan

Bertil Palmberg toimi 1930-luvulla kaasuyhtiö Woikoski Oy:n toimitusjohtajana ja halusi kehittää maa- ja metsätaloutta. Hän osti tämän paikan, entisen Mattilan tilan, keskeneräisenä ja loi aikansa mallitilan Ayshire-karjoineen, lammaskarjoineen ja ravihevosineen. Tallissa asusti muun muassa suomenhevosten kantaisä ori Ihme.

Isäntä keskitti tarmonsa viljelymenetelmien kehittämiseen ja mallikkaaseen metsänhoitoon. Sotien jälkeen paikka rapistui. Se kunnostettiin nykyloistoonsa vuodesta 2006 alkaen.

Vaikkei autourheilu kuuluisi ykkösharrastuksiisi, tee silti vierailu Woikosken Automuseoon. Kuulet samalla koko alueen historiasta mielenkiintoisia tarinoita. Museo on WHD Gårdin nykyisen isännän Clas Palmbergin intohimon areena: täynnä sekä Palmbergin omia kilpa-autoja että todellisia autokaunottaria vuosien takaa. Museossa voi ihailla kiiltäviä Cadillaceja, T-Fordeja ja Jaguareja – ja kuvitella itsensä kyytiin. Autoista suurin osa on käyttökunnossa ja useita käytetään ja näytetään erilaisissa tapahtumissa.

Kummankin majapaikan nykyinen loisto on vahvasti Clasin vaimon, hevosharrastaja Sari Palmbergin työn ja innostuksen tulosta.

Missä: Nurmaankyläntie 90, Mäntyharju.

Katso ajankohtaiset hinnat ja varaa

Mäntyharju-retkipäivä

Nurmaalta on vain lyhyt matka soman Mäntyharjun antimien äärelle. Mäntyharju on tunnettu etenkin taideannistaan. Vieraile vähintään upeassa, kansainvälistäkin arvostusta nauttivassa Taidekeskus Salmelassa. Salmela on erityisesti estradi nuorille taitelijoille ja kunnostautuu joka vuosi esittelemään mielenkiintoista uutta taidetta.

Taidekeskus Salmelan lummelampi.
Taidekeskus Salmelan lummelampi.

Salmela sijaitsee arvokkaassa kirkonkylämiljöössä Pyhäveden rannalla, ja näyttelytilaa on yhteensä noin 1000 m². Vanhimpana tilana toimii 1850-luvun pitäjäntupa, Salmela. Rannassa sijaitsee Huvimaja Höijer, joka toimii näyttelytilana, sekä veden päälle toteutettu veistospuisto. Näyttely jatkuu Domanderin näyttelyalueella, johon kuuluvat vanhat Posti- ja Apteekkitalo, Palvelijan asunto sekä piha-aitat ja -rakennukset.

Viehättävä Maisemapuisto huvimajoineen yhdistää Salmelan näyttelytiloja. Puistossa on lampi, jonka rannassa sijaitsevat arkkitehtien C. L. Engelin, Wivi Lönnin ja Aino Marsion suunnittelemat huvimajat. Kahvila-ravintola Kesäheinässä voi aterioida taide-elämyksen päätteeksi tai jatkaa syvemmälle Mäntyharju-ytimeen.

Kurkiniemen ravintolamaisemaa, Mäntyharju
Kurkiniemen ravintolamaisemaa, Mäntyharju.

Tripsterin Mäntyharju-suosikkeja ovat muun muassa Ravintola Kurkiniemen järviterassi (ja hiekkalaatikko lapsille!), taidehenkisen originelli Makasiinin Puoti & Kahvila (myös vegaanisia vohveleita!), suuri aarreaitta Reissukirppis sekä Mäntyharjun oman armaan panimon Nilkko Brewingin Taproom, jonka puodista voi ostaa myös mökkieväiksi maittavia, hauskoin eläinkuvin koristeltuja oluita.

Mäntyharju on ehdottomasti lisäyön arvoinen matkakohde. Tunnelmallinen, kauniisti sisustettu majatalo B&B Pinus on sekin kehuttu vaihtoehto yöpymiskohteeksi Mäntyharjun keskustan tuntumassa!

Teksti: Siru Valleala

Kuvat: Iina Tikanoja & Siru Valleala

Lue lisää Kouvolan seudusta: Tripsterin Kouvola

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *