New York – juhlapyhät, festivaalit ja tapahtumat

Juhlapyhät

New Yorkissa vietetään kahdenlaisia vapaapäiviä: uskonnollisia juhlapyhiä (religious holiday) ja kansallisia vapaapäiviä (federal holiday). Kansallisia vapaapäiviä ovat uskontokunnasta riippumattomat päivät, kuten Memorial Day ja Labor Day. Kansallisina vapaapäivinä valtion virastot, koulut ja postit ovat kiinni, mutta kaupat ja ravintolat pysyvät auki. Hiljaisimmillaan New York on kiitospäivänä eli Thanksgivinginä, jota vietetään perinteisesti perheen tai ystävien kesken. Uskonnolliset juhlapyhät eivät ole kansallisia vapaapäiviä, vaan kaupungin monet eri kansanryhmät ja uskontokunnat viettävät niitä omiin aikoihinsa. Niinpä monikulttuurinen New York hiljenee harvoin kokonaan. Tosin, poikkeuksen tähän tekee joulupäivä, joka on sekä uskonnollinen juhlapyhä että kansallinen vapaapäivä.

Isoja juhlapäiviä New Yorkissa:

Uudenvuodenpäivä 1.1. (federal)

Martin Luther King Jr Day tammikuun puolivälissä (federal)

Kiinalainen uusivuosi helmikuussa

President’s Day helmikuun loppupuolella (federal)

Saint Patrick’s Day 17.3.

Pääsiäinen maalis-huhtikuussa

Cinco de Mayo 5.5.

Memorial Day toukokuun viimeinen maanantai (federal)

Itsenäisyyspäivä 4.7. (federal)

Labor Day syyskuun ensimmäinen maanantai (federal)

Rosh Hashanah ja Yom Kippur syyskuun puolivälistä lokakuun puoliväliin

Columbus Day 10.10. (federal)

Halloween 31.10.

Veteran’s Day 12.11. (federal)

Thanksgiving Day marraskuun neljäs torstai (federal)

Hanukkah joulukuu

Joulupäivä 25.12. (federal)

Festivaalit ja tapahtumat

New Yorkissa on läpi vuoden tuhansia markkinoita, festivaaleja, teemapäiviä, kulkueita ja katujuhlia. Kaupungin turistitoimiston sivuilla on kattava listaus tapahtumista osoitteessa nycgo.com/events

Tribeca Film Festival. Tribecan kaupunginosasta alkanut elokuvafestivaali on paisunut valtavaksi tapahtumaksi, joka valtaa koko Downtownin. Satoja elokuvanäytöksiä eri teattereissa.

tribecafilmfestival.org

Dance Africa. Energinen tanssifestivaali tuo Brooklyniin afrikkalaista tanssia rituaaleista modernisoituihin versioihin.

bam.org

Summer Stage. Central Parkin kesälavalla järjestettävä konserttisarja – mukana niin isoja kuin pienempiä nimiä. Suurin osa konserteista on ilmaisia.

summerstage.org

Celebrate Brooklyn. Brooklynin puolella samankaltainen konserttisarja. Prospect Parkin estradille nousee joka kesä upeita esiintyjiä, ja kaikki muut paitsi tapahtumaa rahoittavat benefit-konsertit ovat ilmaisia.

www.bricartsmedia.org

NYC Pride. Paraati, bileitä, taidenäyttelyitä ja esityksiä kuukauden kestävällä festivaalilla ympäri kaupunkia, erityisesti Chelseassa ja Greenwich Villagessa.

nycpride.org

New York International Fringe Festival. Parisataa teatteriryhmää ja yli tuhat esitystä kahden viikon ajan eri puolilla kaupunkia.

fringenyc.org

Open House New York. Arkkitehtuuri- ja design-tapahtuma avaa ovet normaalisti yleisön tavoittamattomissa oleviin rakennuksiin.

ohny.org

New York Film Festival. Syys-lokakuussa järjestettävä NYFF on ihanan kompakti elokuvafestivaali: kaikki näytökset ovat Lincoln Centerin kulttuurikeskuksessa. Ohjelmiston vetonauloja ovat tunnettujen tekijöiden elokuvien ensi-illat.

filmlinc.org

New York Fashion Week. Muotiviikkoa vietetään joka helmikuussa ja syyskuussa. Tapahtumalla ei ole vakituista areenaa, vaan muotinäytöksiä on eri puolilla kaupunkia.

www.nyfw.com

Alli Haapasalo

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka muutti New Yorkiin muutamaksi vuodeksi, mutta jäi vuosikymmeneksi. Haapasalo on kirjoittanut kolme matkaopasta ja kymmeniä artikkeleita palavasti rakastamastaan kaupungista, johon hän palaa joka vuosi uudestaan.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *