New York – lentokentät ja liikenneyhteydet

Kansainväliset lennot laskeutuvat joko John F. Kennedyn eli JFK:n kentälle tai New Jerseyn osavaltion puolella sijaitsevalle Newark Libertyn kentälle.

Finnair lentää JFK:lle päivittäin; terminaali on numero 8.

Sekä JFK:n että Newarkin kentiltä pääsee Manhattanille junalla, bussilla, kimppataksilla ja taksilla.

JFK:ltä kaupunkiin

Juna & metro. JFK:n terminaalien välillä kulkee lentokenttäjuna AirTrain, joka yhdistyy sekä New Yorkin metroon että LIRR-lähijunaan – molemmilla pääsee helposti kaupunkiin. Se, kummalla kannattaa mennä, riippuu täysin majapaikan sijainnista. LIRR on nopeampi: matka Manhattanin Pennsylvania Stationille kestää kentältä noin 40 minuuttia, kun metro tekee samaa matkaa yli tunnin – mutta jos asut metrolinjan lähellä, pääset toki hotellille näppärästi suoraan metrosta, etkä joudu enää vaihtamaan Penn Stationilta uuteen kulkuvälineeseen.

AirTrainista vaihdetaan metroon joko Jamaican asemalla (linjat E, J ja Z) tai Howard Beachin asemalla (linja A). AirTrain maksaa 5 dollaria ja metrolippu 2,75 dollaria.

Lähijuna LIRR (Long Island Rail Road) lähtee niin ikään Jamaican asemalta. Lähijunalla mennään joko Manhattanin Pennsylvania Stationille tai Brooklynin Atlantic Terminaliin, ja lippu maksaa 7,75–10,75 dollaria kellonajasta riippuen (ruuhka-aikana liput ovat kalliimmat). Osta lippu automaatista ennen junaan nousua, sillä junasta ostettuna se maksaa melkein tuplat.

www.mta.info

Kimppataksi. Manhattanin hotelleille pääsee kimppakyydillä erilaisten firmojen minibusseilla. Hyvällä tuurilla pääset määränpäähäsi ensimmäisten joukossa, huonolla tuurilla kiertelet Manhattanilla tunnin ennen omaa osoitetta. Terminaalirakennuksen tiskillä saa lisäinfoa hinnoista, mutta yleensä kyyti maksaa noin puolet siitä, mitä keltainen taksi maksaisi.

www.nyairportservice.com

www.supershuttle.com

Bussi. Golden Touch Transportationin bussit lähtevät JFK:ltä ja Manhattanin pääbussiasema Port Authoritylle puolen tunnin välein viikon jokaisena päivänä. Lippu maksaa 19 dollaria.

www.nycairporter.com

Taksi. Keltaisilla takseilla eli yellow cabeilla on kiinteä hinta JFK:ltä Manhattanille, 52 dollaria kyydistä plus muutama dollari erilaisia pakollisia osavaltion tai kaupungin maksuja. Ruuhka-aikana hintaan lisätään vielä 4,50 dollaria. Matkaan kuluu runsaat puoli tuntia, ruuhkassa kauemmin. Muualle kuin Manhattanille menijöitä laskutetaan mittarin mukaan. Muista jättää kyydistä myös tippiä – yleensä 10–15 prosenttia.

Huomaa, että kun astut terminaalista ulos, sinulle tarjotaan montaa eri taksikyytiä heti ovilla. Nämä kuskit eivät ole keltaisten taksien kuskeja. Yellow cabin saa selvästi merkitystä taksijonosta, jossa on myös virkailija jonoa ohjailemassa.

Newarkin kentältä Manhattanille ajettaessa taksit laskuttavat mittarin mukaan. Ajoaika on ruuhkasta ja osoitteesta riippuen runsaasta puolesta tunnista tuntiin. Paluumatkalla mittarisumman ja tietullien päälle tulee 17,50 dollarin Newark-lisämaksu. Taksimatkan kokonaissumma nouseekin helposti lähemmäs sataa dollaria.

www.nyc.gov/taxi

Newarkista kaupunkiin

Juna. Newarkin lentokentältä lähtee AirTrain, josta vaihdetaan New Jersey Transitin lähijunaan asemalla nimeltään Newark Liberty International Aiport Train Station. Lähijuna tuo Manhattanin Pennsylvania Stationille, ja matka kestää noin 40 minuuttia. Hämäävästi myös New Jerseyssä on oma Penn Station, jolla ei pidä jäädä pois! AirTrain maksaa 5,50 dollaria ja New Jersey Transitin lippu 13 dollaria.

www.njtransit.com

Kimppataksi. Myös Newarkista pääsee Manhattanin hotelleille kimppakyydillä erilaisten firmojen minibusseilla. Terminaalirakennuksen Ground Transportation -tiskiltä saa lisäinfoa.

www.nyairportservice.com

www.supershuttle.com

Bussi. Newark Airport Express kulkee Newarkista Manhattanin Port Authoritylle, sekä Bryant Parkiin ja Grand Centralin asemalle. Lippu maksaa 18 dollaria.

www.newarkairportexpress.com

Taksi. Newarkin kentältä Manhattanille ajettaessa taksit laskuttavat mittarin mukaan. Ajoaika on ruuhkasta ja osoitteesta riippuen runsaasta puolesta tunnista tuntiin. Paluumatkalla mittarisumman ja tietullien päälle tulee 17,50 dollarin Newark-lisämaksu. Taksimatkan kokonaissumma nouseekin helposti lähemmäs sataa dollaria.

www.nyc.gov/taxi

Alli Haapasalo

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja, joka muutti New Yorkiin muutamaksi vuodeksi, mutta jäi vuosikymmeneksi. Haapasalo on kirjoittanut kolme matkaopasta ja kymmeniä artikkeleita palavasti rakastamastaan kaupungista, johon hän palaa joka vuosi uudestaan.