Picasson Málaga

Tripsteri esittelee legendaarisen taiteilija Pablo Picasson jalanjälkiä hänen synnyinkaupungissaan Málagassa.

Pablo Picasso (1881–1973) on 1900-luvun taiteilijanerona tunnettu taidemaalari, joka syntyi Espanjassa ja muutti parikymppisenä Ranskaan. Picasson persoonallinen ja innovatiivinen tyyli vaikutti taiteen suuntausten syntyyn.

Picasson ura jaetaan useisiin kausiin, joiden aikana hän teki hyvinkin erityylisiä teoksia. Picasso oli esimerkiksi toinen kubismin kehittäjistä. Hänen tunnetuimpia maalauksiaan ovat Avignonin naiset (1907) ja Guernica (1937).

78 vuotta kestäneellä urallaan Picasso oli hyvin tuottelias. Hän maalasi noin 13 500 taulua, teki 100 000 piirrosta ja grafiikkatyötä, kolmisensataa veistosta ja keramiikkatyötä sekä lukuisia kirjankuvituksia.

Harva tietää, että Málaga on tämän kubismin isän synnyinkaupunki, josta löytyy peräti kaksi hänen nimeään kantavaa museota. Voit vierailla sekä kotitalomuseossa (Museo Casa Natal) että Museo Picasso -taidemuseossa.

Yksi maailman kuuluisimmista taiteilijoista syntyi kaupungissa vuonna 1881 ja vietti siellä ensimmäiset kymmenen vuotta lapsuudestaan.

“Málaga on kubismin isän synnyinkaupunki, josta löytyy kaksi hänen nimeään kantavaa museota.”

Picasson synnyinkotimuseo

Pablo Ruiz Picasson perhe asui 1800-luvun lopulla Plaza de Mercedillä, jossa voi nyt tutustua mielenkiintoiseen kotitalomuseoon. Kotitalo on Picasson sukulaisten ja kaupungin yhteisen Fundación Picasso -säätiön ylläpitämä museo ja pääkonttori.

Kaksikerroksisessa mutta pienehkössä museossa esitellään Picasson perhettä, sukua ja taitelijan suhdetta Málagaan ja Espanjaan. Picasso-kuvien ja keramiikan lisäksi nähtävillä on graafista taidetta ja kuvitettuja kirjoja.

Picasson taidemuseo

museo picasso malaga
Museo Picasso on yksi Málagan suosituimmista vierailukohteista © Eeva-Maria Hooli

Kotimuseon lisäksi synnyinkaupunki on saanut isännöidä taitelijan omaa taidemuseota vuodesta 2003 lähtien. Museo Picasso sijaitsee vanhankaupungin tiiviiden kortteleiden kätköissä, Calle Agustín -kadulla.

Maailmankuulun taiteilijan teokset riippuvat upeissa puitteissa Palacio de Buenavista -palatsissa. Keskiaikaisten kiviseinien takana saa ihastella taiteen lisäksi kauniisti entisöityä sisäpatiota, jota kiertävät mudejar-tyylisillä yksityiskohdilla koristellut parvekkeet.

Samalla kun astelee sisään yhteen kaupungin hienoimmista 1500-luvun renessanssipalatseista, tulee tutustuneeksi Málagan monikerroksiseen historiaan. Keski-ajan arkkitehtuurin ja 1900-luvun kuvataiteen alapuolella piileksii foinikialaisten ja roomalaisten aikaisia rauniota. Kellarin arkeologinen keskus on nyt tosin väliaikaisesti suljettu yleisöltä.

Museo Picasson vuonna 2020 uudistettu pysyvä näyttely esittelee 120 teosta. Nähtävillä on niin luonnoksia, piirustuksia, maalauksia kuin veistoksia taitelijan lähes 80-vuotisen uran varrelta.

Picasson urasta saakin monipuolisen kuvan, sillä tekniikoiden, aiheiden ja tyylien kirjo on laaja. Näyttely on jaettu teemoihin, joihin kuuluvat Picassolle tyypilliset naiskuvat, kuolema, sota ja rauha sekä eläinaiheet.

Näyttely väläyttelee myös taitelijan monipuolisuutta esimerkiksi opiskeluaikaisten maalausten ja erilaisten narratiivisten piirrosten kautta.

Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä, joista vain osa koskettaa nimikkotaiteilijaa.

Picasson jäljet Málagassa

Málagan vanhassakaupungissa on useita paikkoja, joihin Picasso on jättänyt jälkensä – tai jotka kenties jättivät jälkensä taiteilijaan. Picasso-faneja voi kiinnostaa vierailla myös esimerkiksi kirkossa, jossa taitelija kastettiin. Iglesia de Santiago seisoo Calle Granada -kadun varrella, lähellä Plaza de Mercediä.

Yli 90-vuotiaaksi elänyt Picasso tunnetaan kaljupäänä ja sellaisena hänet on kuvattu myös patsaassa, joka istuu yhdellä Plaza de la Mercedin aukion penkeistä. Todellisuudessa iäkästä Picassoa ei nähty Málagassa, vaan Ranskassa asunut taiteilija vieraili synnyinkaupungissaan tiettävästi viimeisen kerran parikymppisenä.

picasso malaga katutaide
Picasso näkyy Málagan kaduilla monin tavoin © Eeva-Maria Hooli

Eeva-Maria Hooli

Vuodesta 2013 Málagassa asunut toimittaja ja bloggaaja. www.eevagamunda.com.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *