Syö ja juo Málagassa

Málaga on nautiskelijan ja herkuttelijan kaupunki. Ravintolakulttuuria kuvaavat etenkin sanat perinteikkyys ja elämyksellisyys. Voit nauttia tuoreita katkarapuja tai rantagrillissä paistettua kalaa Välimeren hiekalle pystytetyllä pöydällä tai maistella tapaksia hämyisen ravintolan tiskillä flamencon soidessa taustalla.

Ilmastolla on varmasti jotain tekemistä sen kanssa, että kahvila- ja juomakulttuuri puskee kulmakahviloista ja viinikellareista ulkoilmaan. Terassit levittyvät joka puolelle kaupunkia. Voit siemailla juomasi satamakadulla, rannalla tai vanhankaupungin kujalla.

Nykyään juomakulttuuri on nosteessa eli se vie ylös katoilla. Kattoterassit on valjastettu baareiksi, joissa drinkkejä maistellessa saa samalla ihailla auringonlaskussa punertavaa katedraalin tornia tai arabilinnoitusta.

“Ilmaston ansiosta kahvila- ja juomakulttuuri puskee kulmakahviloista ja viinikellareista ulkoilmaan.”

Aamiainen Málagassa

Málagassa aamu aloitetaan periespanjalaisesti vaalealle leivällä, jonka päälle lotrataan usein vain ekstraneitsytoliiviöljyä. Toki leivän päälle voi tilata myös kinkkua, juustoa tai tomaattia.

Toinen tyypillinen aamiaisvaihtoehto on churrot. Munkkitaikinasta valmistetut ja uppopaistetut rinkulat eivät itsessään ole makeita, mutta ne nautitaan joko sokerikuorrutuksella, aitoon kaakaoon dippaamalla tai kahvin kanssa. Málagan kuuluisin churropaikka eli churrería on Casa Aranda, jolla on keskustassa useampia liiketiloja.

“Tyypillinen aamiaisvaihtoehto on churrot.”

aamiainen malaga
Málagassa voi herkutella churroilla aamullakin © Eeva-Maria Hooli

Aamiaisen tyypillinen kaveri on vahva kahvi. Varo, ettei pää mene sekaisin eri kahvityypeistä. Málagalaiset käyttävät yli kymmentä eri nimeä kahvista riippuen siitä miten se tarjoillaan eli kuinka paljon ja millä tavalla siihen lisätään maitoa.

Keskustan alueella eli vanhassakaupungissa ja Sohossa on myös monenmoisia kansainvälisiä aamiaispaikkoja kuten murobaareja. Tarjolla on muun muassa eteläamerikkalaisia brunsseja, brittiaamiaista, pannukakkuja, smoothieita tai avokadoleipiä.

Esimerkiksi Plaza de la Mercedin läheltä ja Calle Carreteria -kadulta löytyy useampi matkailijoiden suosima aamiaispaikka.

Tapakset Málagassa

Tapaksia tarjoillaan trendikkäästi sisustetuissa ravintoloissa, viinitupien puisilla tiskeillä, pystybaarien väentungoksessa ja minkä tahansa kaupunginosan kulmakuppiloissa.

Espanjalaiset juustot, munakkaat ja ilmakuivatut kinkut sekä andalusialaiset oliivit huuhdellaan alas viinillä, vermutilla tai oluella. Jos haluat olla kuin paikallinen, kulauta lasillinen malagaviiniä aperitiiviksi tai jälkiruoaksi.

Koska tapas tarkoittaa pientä annosta, sillä nimellä kaupitellaan melkein mitä vain. Parhaat ja tuoreet löytyvät paikallisten suosimista paikoista, joiden taso on pitänyt ne pystyssä vuosikymmeniä. Vanhankaupungin sisäänheittäjien mainostamilla tapaksilla saat mahan täyteen, muttet useinkaan suurta makuelämystä. Jo kulman takana voi olla autenttisempi ja herkullisempi tarjonta.

Málagan ruokaravintolat

Málagassa syödään etenkin kalaa ja äyriäisiä. Merenläheisyys näkyy lautasella. Paikallisten ykkösherkkuihin kuuluvat rantaravintoloiden espetos-kalat. Ne ovat sardiineja, joita hiillostetaan tikun päässä veneisiin rakennetuissa grilleissä.

Lautasilla on usein myös simpukoita, katkarapuja ja etenkin boqueroneja eli paistettuja sardelleja. Málagan asukkaita kutsutaankin leikkisästi ”boqueroneiksi”.

“Merenläheisyys näkyy lautasella.”

Malagan rantaravintola
Rantaravintoloiden vierustiulta löytyy grilliveneitä © Eeva-Maria Hooli

Lisäksi ravintolan listoilla on usein paellaa ja tuhteja liha-annoksia.

Keskustan ravintolakeskittymiin kuuluvat muun muassa Plaza de la Merced -aukio, Plaza de Siglon aukion ympäristö ja kaikki Calle Larios -kadun sivukujat.

Ruokaravintolatarjonta on uskomattoman laaja – ja toisaalta myös vaihtuva. Vaikka muutamat kaupungin ravintolaelämän kivijalat ovat säilyttäneet asemansa kymmeniä tai jopa satoja vuosia, uusia ravintoloita pulpahtaa esiin kuin sieniä sateella.

Málagassa pääseekin maistelemaan perinteisten espanjalaisten ja andalusialaisen antimien lisäksi myös kansainvälisiä herkkuja ja trendiravintoloiden antimia. Niin poke-kulhot kuin gluteenittomat ravintolat ovat löytäneet kaupunkiin.

Kasvis- ja terveysruokabuumi näkyy Málagassa. Kasvisruokailijalla ja vegaanille on nykyään vaihtoehtoja lähes jokaisessa ravintolassa.

Michelin tähdillä palkittuja ravintoloita Málagassa on vain pari. Vaikka kaupungin keittiöt eivät kuulu maailman tai Espanjan arvostetuimpiin, löytyy Málagasta laadukkaitakin ravintoloita. Testaa esimerkiksi KGB tai Soca.

Málagan kahvilat ja herkkukeitaat

Perinteisissä kulmakahviloissa ei ole laajaa kakku- tai pullatiskiä. Valikoimaan kuuluu usein vain muutama makea vaihtoehto. Leipomot ovat erikseen ja niissäkin tarjolla on  perinteisiä kerma- ja voitaikinaleivoksia. Kansainvälisempiä herkkukeitaita on parempi etsiä keskustan tai Pedregalejon ja Huelinin ravintolakaduilta, joiden modernimmista kahviloista löytää esimerkiksi juustokakkuj ja brownieta.

Keskustan katukuvan perusteella ykkösherkku on jäätelöt. Erilaisia jäätelöbaareja ja artesaanijäätelöitä myyvissä kojuissa on valinnanvaraa. Esimerkiksi Calle Larios- ja Calle Granada- kaduilla ja niiden poikkikaduilla on runsaasti baareja, joiden värikkäistä jäätelötiskeistä voi ammentaa kymmeniä erikoisia makuja.

kahvila malagassa
Málagassa on värikäs kahvilakulttuuri © Eeva-Maria Hooli

Málagan yöelämä keskittyy vanhaankaupunkiin

Nuorten aikuisten yöelämän ytimen muodostaa Plaza de Mitjanan (eli Plaza del Marqués del Vadon) aukio ja sen lähikadut. Kapeilla ja ihmismeren täyttämillä kujilla seilataan viikonloppuöisin pienistä yökerhoista ja pubeista toiseen. Öisiin rytmeihin voi kieppua kansainvälisten diskohittien, latinomusiikin, rockin tai espanjalaispopin tahtiin.

“”Ihmismeren täyttämillä kujilla seilataan viikonloppuöisin pienistä yökerhoista ja pubeista toiseen.”

Perinteisiin andalusialaisiin rytmeihin pääsee tutustumaan flamenco-luolissa taikka flamenco-esityksiä järjestävissä ravintoloissa.

malaga viini
Malagaviini virtaa monissa ravintoloissa suoraan tynnyreistä ©Eeva-Maria Hooli

Vaikka Espanjan tunnetaan viinimaana, yöelämässä virtaa etenkin drinkit ja oluet. Kuten lähes jokaisella espanjalaisalueella, Málagallakin on omat oluensa – kaupungista löytyy Victorian ja San Miguelin tehtaat. Kaupungin kujilta löytyy myös kiitettävä määrä pieniä erikois- ja käsityöläisoluihin erikoistuneita pubeja.

Underground-live-musiikkia voi kuulla esimerkiksi keskustan Velvet-klubilla ja kaupungin lähiöissä sijaitsevien teollisuusalueiden konserttisaleissa.

Eeva-Maria Hooli

Vuodesta 2013 Málagassa asunut toimittaja ja bloggaaja. www.eevagamunda.com.