Madridin markkinoilla

Viime vuosina Madridin on vallannut oikea markkinahumu. Perinteisen El Rastron ohella kaupunkiin on ilmaantunut niin design-, vintage- ja ruokamarkkinoitakin.

Mercado de Motores

Vanhassa junamuseossa (Museo de Ferrocarril) vietetään joka kuukauden toinen viikonloppu mainioita markkinoita, joilta voi löytää paikallisia designtuotteita, kirppisaarteita ja makoisia ruokaelämyksiä.

Itse suuntaan aluksi hallin ulkopuolen kirpputorialueelle, jolla on niin yksityisten kirppismyyjien kuin antiikkiammattilaisten kojuja. Espanjassa kirppistoiminta on aika lailla lapsenkengissä ja usein myyjät pyytävät aika korkeita hintoja. Tällaisissa tapauksissa yritän aina tingata, vaikka osa myyjistä ei tunnu sitä juuri käsittävän. Onneksi aina on osunut kohdalle myös kohtuuhintaisia kirppislöytöjä. Jos matkalaukku antaa myöten, kannattaa tsekata myös antiikkikauppiaiden kojut. Ja jos meinaat ostaa jotain, kierrä ensin koko alue: sama tuote saattaa löytyä parin pöydän päästä puolet halvemmalla.

Sisällä junahallissa, jossa on muuten kuvattu Cuéntame cómo pasó -sarjan (Francon aika – näin me sen koimme) jaksoja, on espanjalaisten suunnittelijoiden tuotteita sekä ruokatarvikkeita. On lamppua, puulaatikkoa, posteria, korua, kenkää, hattua, vaatetta, pyörää, leipää, vaahtokarkkia, maustetta…

Jos ja kun shoppailu uuvuttaa, hakeudu hallin ulkopuolella olevalle ruokailualueelle. Homma toimii polettisysteemillä, eli valitse ensin jono, jossa eurot vaihtuvat muovikolikoiksi ja suuntaa vasta sitten ruoka- ja juomapisteille. Suosittelen madridilaista Mahou-olutta ja kanarialaisia papas arrugas con mojo -perunoita.

Vinkki: Paras aika nauttia näistä markkinoista on ehdottomasti lauantaina heti “aamutuimaan” eli puolenpäivän aikaan. Sunnuntaina jono sisään voi olla satakin metriä. Ja jos satut paikalle vasta sulkemisaikaan, eikä tuima järjestysmies meinaa enää päästää sinua ulkopuolen kirpparialueelle, mene halliin sisälle ja kierrä ulkoalueelle takakautta; siellä ei ole yleensä vartiointia ja ehdit vielä napata viime hetken huokeat kirppissaaliit.

Osoite: Paseo de las Delicias 61
Metro: Delicias, keltainen linja numero 3

mercadodemotores.es/

Mataderon designmarkkinat ja food trucks

Vanhalla teurastamolla, nykyisessä Mataderon kulttuurikeskuksessa, järjestetään kaikenlaisten kulttuuritapahtumien ohella designmarkkinat joka kuukausi. Sisäänpääsy maksaa 2 euroa, mutta pidä lipuke tallessa, sillä saa ilmaisen juoman. Markkinoilla on paikallisten suunnittelijoiden tuotoksia: aurinkolaseja, laukkuja, vaatteita, koruja jne.

Samaan aikaan Mataderon ulkoalueella on markkinat, joille ei ole sisäänpääsyä ja joilla on aika lailla samantyylistä tavaraa myynnissä kuin sisätiloissakin. Markkinakojujen ohella ulkoa löytää syötävääkin, sillä markkinakojujen viereen on pysäköity ainakin muutama food truck. Suosittelen Meat-valokyltillä varustetun food truckin herkkuhampurilaisia! Tsekkaa myös Mataderon viehko Cantina-baari, joka on cool niin sisä- kuin ulkotiloiltaan.

Vinkki: Mataderolla järjestetään myös silloin tällöin ruokamarkkinat, joilla tuotteitaan myyvät Madridin alueen viljelijät.

Osoite: Plaza Legazpi 8
Metro: Legazpi

www.mataderomadrid.org

El Rastro

Rastroa mainostetaan usein Madrid-oppaissa virheellisesti Euroopan suurimpana kirpputorina. Suuri se kyllä on, mutta se ei ole mikään kirpputori – ainakaan suomalaisen silmin. Vannoutuneena kirppiskävijänä pettymys oli valtaisa, kun sinne eksyin ensimmäisen kerran. Kyseessä olikin sekatavaramarkkinat: silmänkantamattomiin kojuja, joissa myytiin parin euron huiveja, julisteita, magneetteja, t-paitoja, koruja jne. Ja ihmismäärä on valtaisa; pidä siis laukustasi hyvin kiinni! Rastrolla kannattaa toki käydä: se on legendaarinen paikka sinällään ja sieltä löytää kivoja ja huokeita tuliaisia.

Kahden pääväylän, Plaza de Cascorro/Calle de la Ribera de Curtidores ja Calle de Embajadores, alapuolella on myös kirppistyylistä menoa ja vanhojen tavaroiden myyjiä. Rastron alueella on lukuisia baareja, joissa on tapana nauttia ennen varsinaista lounasta caña (pieni olut) ja tapas; ihmispaljous ja tavaramäärä kun tuppaavat uuvuttamaan jossain vaiheessa.

Vinkki: Eksy myös katujen varsilla oleviin antiikkiliikkeisiin, siellä on kaikenlaista kivaa ainakin katseltavaksi, jos ei aivan kotiinviemisiksi.

Metro: La Latina

MADreat

Letkeillä MADreat-ruokamarkkinoilla on food truck poikineen. Rekat pysäköidään joka kuukausi yhdeksi viikonlopuksi aukiolle Nuevos Ministeriosin ja Santiago Bernabéun välillä. Food truckit edustavat eri keittiöitä: on espanjalaista, meksikolaista, amerikkalaista, perulaista jne. Pyydä kaksi haarukkaa ja maistele kaverin kanssa useampikin annos. Hinnat ovat kohtuulliset. Nykyään markkina-aikaa on venytetty puoleen yöhön asti. Illan tullen valot syttyvät ja volyymitaso nousee; tuurilla saatat nähdä jopa kokin tanssivan.

HUOM! Marraskuun markkinat oli peruttu; tällä hetkellä on hakusessa uusi paikka talveksi. Seuraavat markkinat pidetään 18.–20.12.; katso nettisivuilta paikka!

Vinkki: Paikka on hyvin lähellä Santiago Bernabéun stadionia. Jos olet matkalla peliin, kannattaa tsekata, olisiko MADreat myös meneillään samana viikonloppuna.

Osoite: AZCA, Paseo de la Castellana 89
Metro: Nuevos Ministerios ja Santiago Bernabéu
www.madreat.org

Nomada Market

Nomada Market on noin viitisen kertaa vuodessa järjestettävä designtapahtuma, joka kokoaa yhteen espanjalaisia itsenäisiä suunnittelijoita. Markkinoilta voi bongata mitä mielikuvituksellisimpia koruja ja päähineitä, sööttejä muistikirjoja ja paperimassasta tehtyjä bulldoggeja. Tätä nykyä markkinat on järjestetty Chamartinin aseman ullakolla. Seuraa pinkkejä nuolia, niin löydät paikan päälle!

Vinkki: Pidä pääsylippu tallessa, sillä jos jokin jää vaivaamaan, pääset lipulla sisään toisenakin päivänä. Lopuksi, kunhan olet shoppaillut kaiken tarvitsemasi (haluamasi), voit osallistua lipulla vielä arvontaan.

Osoite: Estación de Chamartin
Metro: Chamartin
www.nomadamarket.com

© Outi Kuoppala

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *