Käytännön vinkkejä Madridiin

Lue parhaat käytännön vinkit Madridin matkaan varten!

* Pidä käteistä mukana. Espanjassa ei höyläillä kortilla purkkapakettia kuten Suomessa, vaan useissa paikoissa on minimiraja korttimaksuille. Monissa baareissa/ravintoloissa Madridissa kortti ei käy vieläkään maksuvälineenä, ja koko pöytäseurueen lasku laitetaan yleensä yhteen. Laskun jakaminen voi onnistua joissain tapauksissa, mutta yleensä se hoidetaan hyvin vastahakoisesti.

* Tippiä jätän itse muutaman euron ravintoloissa, jos ruoka ja palvelu on ollut hyvää. Kahviloissa jätän 0,50–1 euroa vaihtorahoista tipiksi, mutta kahvilaketjuissa tms. en tippaa. Jos ravintolassa ei palvelu pelaa, jätän kylmästi tipin väliin. Tippi Madridissa ei siis ole pakollinen; jokainen voi mennä aika lailla fiiliksen mukaan tässä asiassa.

* Pidä laukusta/lompakosta kiinni. Lue erillinen Turvallista matkaa -osio!

* Esimerkiksi Bankian automaatit tunnistavat ulkomaalaisen kortin ja muuttavat kielen suoraan englanniksi. Ole tarkkana automaatilla ja laita rahat nopeasti turvaan.

* Varaudu siihen, että englanniksi ei hoidu monikaan asia helposti. Monien kielitaito on aika heikonlaista, vaikka muuta mainostettaisiinkin. Nappaa muutama sanonta Pieni perussanasto -sivulta!

* Jos liikut bussilla tai autolla Madridissa, varaudu ruuhkiin keskustan alueella, etenkin aamuyhdeksän ja iltakuuden aikaan on muitakin liikenteessä. Toki ihmismäärän huomaa myös metrossa, mutta ruuhkautuneet kaistat eivät onneksi metroa koske. Viime aikoina tosin metroa – kuten julkista liikennettä ylipäätään – ovat hidastaneet monenlaiset lakot.

* Liukuportaissa pidetään aina vasen puoli auki kiireisiä varten. Älä siis jää kaverin viereen tien tukoksi tai saat enemmän ja vähemmän turhautuneita väistämiskehotuksia osaksesi.

* Jos olet kasvissyöjä tai allerginen jollekin ruoka-aineelle, varmista asia tilauksen yhteydessä muutamaankin otteeseen. Listalla oleva kasvissämpylä on yleensä kinkkusämpylä, jossa on jotain vihreää välissä. Laktoosittomia ja gluteenittomia vaihtoehtoja on onneksi tarjolla enenevissä määrin, mutta niiden saatavuus riippuu täysin ravintolasta/baarista. Katso vinkit Pieni perussanasto -sivulta!

* Jos haluat lähettää postikortin Madridista, postitoimistoa nopeampi tapa ostaa postimerkki on tupakkakioskit Tabacos (estanco), joita on esimerkiksi keskellä Sol-aukiota. Postikortti Suomeen maksaa 0,90 euroa. Joskus myyjät saattavat antaa merkkejä, joita pitää yhdistää muutama, että ko. summa täyttyy. Yleensä merkeissä on mainittuna sen hinta. Jos saat jostain syystä Tarifa A2 -merkkejä, niiden hinta on 0,55 euroa. Tarvitset niitä korttiisi kaksi. Kortit voi sitten jättää keltaisiin postilaatikoihin, joita on siellä täällä ympäri kaupunkia.

* Juo lämpimällä ilmalla ja etenkin kesähelteillä paljon vettä. Vaikkei Madrid olekaan rantakohde, varaudu auringonpaisteeseen myös kunnon kertoimella varustetulla aurinkorasvalla ja pistä päähän sombrero, niin jaksat paremmin.

* Talvisin hotellit voivat olla jääkylmiä; ota siis villasukat mukaan ja pyydä tarvittaessa lisäpeitto. Madridissa käy hyytävä vuoristotuuli, talviaikaan ei siis kannata lähteä matkaan liian heppoisin vaatekerroin.

* Julkijuopottelu on Madridissa kiellettyä. Tuskin kukaan tulee kuitenkaan asiasta huomauttamaan, jos puistopiknikillä siemaillaan viiniä, kun taas rymyäminen pullon kanssa saattaa poikia satasten sakon. Älä hyppää kaupunkipyörän selkään, jos olet humalassa: ensinnäkin se on vaarallista ja toiseksi tankojuoppoussakot alkavat 500 eurosta. Kävele tai nappaa metro, bussi tai taksi.

© Outi Kuoppala

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *