Madridin nähtävyydet pikapikaa

Madridin keskusta on aika kompakti pakkaus. Jos sinulla on vain vähän aikaa kaupungissa, voit tsekata “ne pakolliset nähtävyydet” helposti. Jos vain jaksat ja kykenet, suosittelen kävelemistä. Melkein kaikki tärkeimmät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan jääden länsi–itäsuunnassa Templo de Debodin ja Las Ventas -härkätaisteluareenan väliin. Viime vuonna Madrid sai kaduilleen myös kaupunkipyöriä ja toki perinteinen turistibussikin on näppärä tapa saada nopea kokonaiskuva kaupungista.

Kaupungin itäpuolella on ihastuttava Templo de Debod, egyptiläinen temppeli. Mene katsomaan auringonlaskua sinne; temppeliltä on myös hienot näkymät Kuninkaanlinnalle ja Almudenan katedraalille, jotka valaistaan illan tullen.

Temppeliltä kävelee 15 minuutissa Kuninkaanlinnalle, jonka vieressä ovat myös Campo del Moro -puutarha, Almudenan katedraali ja Opera. Operalta pääsee näppärästi Plaza Mayorille ja Sol-aukiolle, mistä puolestaan voi nousta esimerkiksi Preciados-katua Gran Víalle shoppailemaan tai sitten kuljeskella Huertas-korttelin kautta tutustumaan Pradon ja Reina Sofian museoihin. Jos päädyt Plaza de Cibelesille, sieltä kannattaa edetä Alcalá-katua eteenpäin Puerta de Alcalálle ja sitten oletkin jo Retiro-puiston pääsisäänkäynnillä.  Jos nyt jostain syystä haluaisit nähdä Las Ventas -härkätaisteluareenan (on siellä toki muutakin ohjelmaa, esim. konsertteja ja sirkusesityksiä), pääsee sinne jatkamalla Alcalá-katua eteenpäin; kävellen menee noin puolisen tuntia, bussilla 10 minuuttia.

Jos päädyit Reina Sofían modernin taiteen museoon, käy tsekkaamassa kaunis Atochan juna-asema. Aseman sisällä on vuoden 2004 terroristi-iskuissa kuolleiden muistomerkki (Cercanías-lähijuna-aseman vieressä). Atochalta kannattaa nousta Retiroon ihastuttavaa Cuesta de Moyano -kirjakojukatua pitkin.

Jalkapallofaneille on tärkeää nähdä tietenkin Santiago Bernabéu, Real Madridin kotistadion, joka sijaitsee keskustan pohjoispuolella. Jos menet peliin, varaa aikaa, sillä sinne on tulossa 80 000 muutakin. Atlético Madridin kannattajat suuntaavat Vicente Calderónille, joka puolestaan on keskustan eteläpuolella. Molempien joukkueiden peleihin – erityisesti Real Madridin – kannattaa alkaa pyydystää heti lippuja, kun matka on tiedossa. Joihinkin peleihin (esim. Real Madrid – Barcelona eli El Clásico) niitä on miltei mahdotonta saada, jos et ole valmis pulittamaan satoja euroja.

Kaupungin pohjoispuolella ovat myös Madridin uudehkot pilvenpiirtäjät, joita on yhteensä neljä kappaletta. Itse en ole niissä vieraillut, lähinnä olen vain tuijotellut niitä junan kyydistä Chamartínin asemalla tai käydessäni Nomada Market -käsityömessuilla ko. asemalla. Alue ei muuten ole mielestäni kummoinen, mutta varmasti esimerkiksi Torre Espacion Espacio 33 -ravintolassa on ikkunapöydästä huikeat näkymät. Kannattaa tsekata ravintoloiden sivut etukäteen, sillä turvallisuussyistä niihin on rajoituksia: esimerkiksi Espacio 33:ssa pitää näyttää henkilötodistus, alle 12-vuotiaat eivät pääse lounaalle, eikä lastenvaunuja voi ottaa mukaan illalliselle.

© Outi Kuoppala

Osta mobiililippu ennakkoon

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *