Gran Vía & Plaza de España

Gran Vía

Gran Vía on keskustan pääkatu; se on täynnä isojen vaateketjujen liikkeitä, kuten Zara ja Mango. Lokakuussa 2015 avattiin myös jättimäinen Primark, jonne viikonloppuisin on ollut korttelin ympäri kiemurteleva jono. Gran Vían ja Sol-aukion väliin jäävät kadut Montera, Carmen ja Preciados ovat shoppailukatuja, joskin Montera on kuuluisa myös maksullisista naisistaan. Monteralla on myös mitä idyllisin kattoterassikahvila, joka sijaitsee hassusti Salvador Bachiller -kaupan yläkerrassa (nro 37).

Gran Vía- ja Alcalá-katujen risteyksessä lähellä Banco de Españaa on Círculo de Bellas Artes, jossa on vaihtuvia taidenäyttelyjä useassa kerroksessa. Rakennuksessa on myös terassi (La Azotea), jolta on upeat näköalat. Pääsy terassille maksaa neljä euroa, ja kesäisin siellä on pitkälle yöhön auki oleva baari, josta saa juotavaa ja purtavaakin.

Plaza del Callaolla on elokuvateattereita, suuri Fnac ja loistava kirjakauppa La Central (Calle Postigo de San Martín 8). Callaon ja Solin välissä sijaitsevat myös El Corte Inglés -tavaratalot, joita voinee kuvailla paikalliseksi Stockmanniksi. Callao-aukiolla olevassa tavaratalossa on yläkerroksessa gourmet-osasto, jossa voi ostosten ohella juoda lasillisen.

Pakolliset kuvauskohteet Gran Víalla ovat Schweppes- ja Metrópolis-tornit (Callao ja Banco de España). Edificio Telefónican “kellotorni” on myös yksi maamerkeistä. Samaisessa rakennuksessa on myös Espacio Fundación Telefónica, jossa on kaikenlaisia näyttelyjä (sisäänkäynti C/Fuencarral 3).

Plaza de España

Callaolta kannattaa kävellä Gran Víaa kohti Plaza de Españaa: tällä välillä on paljon teattereita. Yksi yleisön ikisuosikki on Rey Leon, Leijonakuningas. Liput kannattaa varata ajoissa! Plaza de Españalla on pari kiinalaisravintolaa, joista on tullut jonkinlaisia klassikkoja. Tyhjän (!) Edificio Españan takana on Rey de Tallarines -ravintola (suomeksi Nuudelikuningas), jossa nuudelit tehdään itse (C/San Bernardino 2). Maista vaikka tallarines fritos con gambas eli paistetut nuudelit katkaravuilla. Annokset maksavat noin 7–13 euroa. Toinen paikka, joka voi vaikuttaa tosin aika ankealta, on aukion alla oleva kiinalaisravintola Yulong. Puitteet ovat todella vaatimattomat ja palvelun taso vähän niin ja näin, mutta ruoka on erinomaista ja halpaa. Ravintolan löydät parkkihallin sisäänkäynnin läheisyydestä.

Plaza de Españan läheisyydessä on Templo de Debod, egyptiläinen temppeli, joka on kauneimmillaan auringonlaskun aikaan. Sieltä on hyvä jatkaa vaikkapa tunnelmalliseen El Jardín Secretoon (C/Conde Duque 2), missä voi illastaa tai vaikka vain ottaa kahvin.

Vinkki: Bongaa “vanhat” rokkarit, “los heavies”, Gran Víalla. Nämä veljekset ovat pikkujulkkiksia Madridissa; aikanaan Gran Víalla oli levykauppa, jonka edustalla rokkarit yhä hengailevat. Nykyään levyjen tilalla on Bershka-vaateliike (Gran Vía 25).

© Outi Kuoppala

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *