Liikkuminen Madridissa

Madridissa on todella hyvä julkinen liikenne – ainakin näin Oulussa varttuneen silmin.

Metro

Helpoin tapa on mennä metrolla, koska linjat kattavat koko kaupungin ja metroasemia on tiuhaan. Nappaa metroasemalta mukaasi linjakartta, ja jos aiot käyttää metroa muutamaan otteeseen, osta kätevä 10 kerran lippu (keskusta-alue 12,20 €, sama lippu käy myös busseissa). Jos ostat yhden matkan lipun, hinta vaihtelee reitin mukaan 1,50 eurosta ylöspäin. Aamulla junat starttaavat päätepysäkeiltään klo 6, ja yön viimeiset lähtevät matkaan klo 1.30. Säästötoimista johtuen monilla asemilla ei ole palvelupistettä, mutta lippuautomaatteja löytyy tietty joka asemalta. Junat kiertävät päiväsaikaan linjasta riippuen noin 3–8 minuutin välein, mutta aamutuimaan ja yömyöhään metroa saattaa joutua odottamaan jopa yli 15 minuuttia.

www.metromadrid.es

Bussit

Bussilinjoja on Madridin kaupungin sisällä parisataa, mutta niiden reittejä voi olla vähän vaikeampi hahmottaa, jos kaupunki on tuntematon. Pysäkeillä on toki bussilinjojen kuvaukset, ja onhan bussikyydissä kivemmat näkymät kuin metrossa. Jos seikkailunhalua ja aikaa löytyy, hyppää toki välillä bussin! Valitettavasti EMT:n sivut, joilta tarkemmat tiedot löytyvät, ovat toistaiseksi vain espanjaksi. Pienellä päänvaivalla (sanat pystyy päättelemään englannin pohjalta) voi reitin tsekata etukäteen EMT:n sivuilta.

www.emtmadrid.es

Julkisen liikenteen yleiset sivut (Google tarjoaa jopa “suomenkielistä” käännöstä, itse sivu on vain espanjaksi):  www.crtm.es

Taksit

Taksikyyti on Madridissa huokea Suomen hintoihin verrattuna, ja taksin voi napata keskustan alueella lennosta mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Yleisesti ottaen taksien taksoihin voi luottaa.

Kaupunkipyörät

Madridin katukuvaan ilmestyivät vastikään kaupunkipyörät, joita voi vuokrata keskustan alueella monestakin paikasta. Homma toimii seuraavasti (pyöräpisteen automaatti on myös englanniksi): rekisteröidyt pyöräpisteellä, lataat vuokrakortillesi rahaa, otat pyörän ja lopulta palautat sen vuokra-ajan rajoissa haluamaasi pisteeseen. Jos piste on täynnä pyöriä, käy silti automaatilla, niin saat lisäaikaa pyörän palautukseen. Hinta satunnaisvuokraajille on 2 eurosta ylöspäin. En voi suositella autojen seassa pyöräilyä keskustassa, sillä liikenne voi olla villiä. Madridissa on Suomen kaupunkeihin verrattuna (ainakin toistaiseksi) heikosti pyöräteitä keskustassa, mutta esimerkiksi Retiro-puistossa pyörä on oiva kulkuväline.

www.bicimad.com (sivut vain espanjaksi)

Turistibussi

Näppärä tapa nähdä kaupunki nopeasti ja opastetusti on vanha kunnon turistibussi, Madrid City Tour Hop-On Hop-Off. Voit ostaa päivän lipun (aikuinen 21 €) tai kahden päivän lipun (aikuinen 25 €). Bussit kiertävät kahta reittiä tärkeimpien nähtävyyksien välillä: toinen reitti kestää noin 80 minuuttia, toinen 65 minuuttia.

madridcitytours.rezgo.com

Lähijunat

Keskustan isoilta metroasemilta (esim. Sol, Atocha ja Nuevos Ministerios) lähtevät myös lähijunat eli Cercanias, jos mielenkiintoa on poiketa hieman keskustan ulkopuolella.

www.renfe.com/viajeros/cercanias/madrid/index.html (sivut espanjaksi)

© Outi Kuoppala

 

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *