La Latina & Lavapiés

Sol-aukion eteläpuolella ovat La Latina ja Lavapiés, mainiot korttelit janoisia ja nälkäisiä varten.

La Latina

Lähesty La Latinaa esimerkiksi Plaza Mayorin kautta.  Ihmettele Madridin vanhinta ravintolaa (Casa Botín, Calle de Cuchilleros). Vuodesta 1725 toimineen ravintolan asiakkaita ovat olleet mm. Goya ja Hemingway. Käy drinkillä luolamaisessa Plaza Menor -baarissa (Calle de Gómez de Mora 3) ja jatka matkaa Cava Baja -kadulle, jolla riittää valinnanvaraa syötävän ja juotavan suhteen. Kokeile esimerkiksi vihreäovisen La Perejilan (Cava Baja 25) morcillaleipää ja pistoa tai Taberna del Cápitan Alatristen liharuokia (C/Grafal 7, poikkikatu Cava Bajan alkuosassa). Jos tarvitset ruuan päälle mojiton, etsi Cava Bajalta talo numero 5, jossa on originellisti nimetty cocktailbaari Cava Baja nro 5. Kadun loppupäästä pääsee helposti aukioille, joiden terasseilla voi säiden suosiossa istuskella; lisäksi Costanilla de San Andrésilla on paljon baareja, tsekkaa vaikka Delic (nro 14). La Latinan metron vieressä sijaitsee Mercado de la Cebada -markkinahalli ja rakennuksen päädyssä on eriskummallinen Campo de Cebada, missä voi bongata kaikenlaisia kulttuuriaktiviteetteja

La Latinan metro on myös oikea pysäkki, jos mielit sunnuntaina El Rastron markkinoille. Monissa oppaissa toitotetaan, että kyseessä on Euroopan suurin kirpputori. Tämä ei ole totta. El Rastrolla myydään pääasiallisesti huokealla uutta tavaraa: huiveja, laukkuja, koruja, levyjä yms. Calle de Embajadores ja Plaza de Cascorron alapuolella on myös vanhan tavaran myyjiä ja kirpputorihenkeä. Näillä kaduilla kojujen takana on ihastuttavia antiikkiliikkeitä, joskin monilla vierailu jäänee ihastelun tasolle kuljetusongelmien takia. Mene siis siksakkia pitkin katuja ja poikkea välillä cañalla (oluella) ja tapaksilla.  Kokeile vaikka Txirimiriä (C/Humilladero 6), joka jää Mercado de la Cebadan taakse.

Segovia-kadulla on baareja ja ravintoloita, muun muassa oikea madridilainen kansanbaari Casa Otero, jonne kannattaa poiketa, jos alkaa väsyttää: täältä nimittäin saa napakan carajillon (espressokahvia + brandyä/rommia/orujoa), jonka avulla silmä ei enää taatusti luppase.

Lavapiés

Lavapiés on minulle yhtä kuin etniset ravintolat – tsekkaa esimerkiksi Lavapiés-kadun intialaiset, joissa on alle kymmenen euron menu del día voimassa 24/7. Itse en mielelläni kävele täällä yksin yömyöhällä, sillä kaduilla hiippailee kaikenlaista porukkaa. Päiväsaikaan ja iltaisin on lystiä rampata mäkisiä katuja ylös alas ja etsiä hauskoja kahviloita tai baareja.  Yleensä kuitenkin suuntaan tänne illalliselle ja jatkan sitten drinkille La Latinaan. Jos pyörit enemmän alueella, käy tsekkaamassa esimerkiksi Lavapiésin markkinahalli Mercado de San Fernando (C/Embajadores 41). Museo Reina Sofian lähistöllä on paljon pieniä taidegallerioita ja kiva Argumosa-katu ravintoloineen ja baareineen.

Vinkki kissafaneille: Museo Reina Sofian vieressä on myös kissakahvila La Gatoteca (C/Argumosa 27), mjau!

© Outi Kuoppala

 

Outi Kuoppala

Madridissa kuutisen vuotta asustellut oululainen humanisti, joka työskentelee Suomen Madridin-instituutissa kulttuurituottajana.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *