Piazza Armerinan Villa Romana del Casale

Rooman imperiumin aikainen Villa Romana del Casale sijaitsee vehreässä laaksossa Piazza Armerinan kupeessa, jyrkästi alas rinnettä mutkittelevan tien päässä. Sisäänkäynnille johtavaa polkua varjostavat villiappelsiinipuut.

Villa Romana del Casale (300-luvulta jaa.) on merkittävimpiä todisteita roomalaisen imperiumin mahdista Sisiliassa. Ei varmasti tiedetä, kenelle huvila kylpylöineen aikoinaan rakennettiin, mutta varmaa on, että kyseessä on ollut vähintään senaattori tai peräti joku keisariperheen jäsen. Keskiajalla maakerrokset peittivät huvilan alleen, ja se löydettiin vasta 1800-luvulla. Koko upea kylpyläkompleksi saatiin kuitenkin kaivettua esiin vasta 1950-luvulla.

Monet Villan henkeäsalpaavan taitavasti tehdyt mosaiikit ovat säilyneet uskomattoman hyvin maakerrosten hellässä vaipassa. Voi vain kuvitella, miltä voimistelevat roomattaret 300-luvun bikineissään näyttivät täydessä väriloistossaan! Tai hämmästyttävät metsästystä kuvaavat mosaiikit, joissa esiintyy leijonia, tiikereitä, sarvikuonoja, norsuja, puhumattakaan valtavien hanhien ja strutsien vetämistä vaunuista! Marmorissa riittää: tarjolla on niin punaista, vihreätä kuin harmaakuvioistakin. Ei suotta Villa Romana del Casale kuulu Unescon maailmanperintökohteisiin.

Piazza Armerina

Kun mosaiikit on nähty, sopii pyörähtää Piazza Armerinan keskustassa.

Piazza on aina hyvä paikka italialaisen elämänmenon tarkkailuun. Hauska ja tyypillinen sisilialainen piirre on pikkuisten ukkojen ilmaantuminen torin laidalle siestan jälkeen. Lähes järjestään he pukeutuvat mustiin ja harmaisiin suoriin housuihin, valkoisiin paitapuseroihin ja tummaan sisilialaiseen lippalakkiin, joita näkee mafiaelokuvissa juoksupojilla. Nämä miehet tupakka suupielessään ahavoitune kasvoineen voisivat olla miltä tahansa vuosikymmeneltä viime vuosituhannelta.

Piazza Armerinan keskustaa ei juuri rasita turismi. Niinpä täältä on mahdollista löytää hyvä ja edullinen trattoria ja syödä itsensä ähkyyn, maistaa esimerkiksi sisilialaista perinneruokaa caponataa. Täällä voi olla myös sopiva hetki herkutella sitruunakakulla (torta al limone) tai ihanilla mantelileivonnaisilla (dolci alla mandorla).

Välipalaksi kesähelteellä maistuu vesimeloni. Niitä myydään kadunkulmissa pikkuruisista kärryistä. Ei pidä pelästyä, kun meloninmyyjä lähestyy viidakkoveitsen kanssa, viiltää vesimelonin kylkeen pitkän haavan ja tarjoaa maistiaisen. Hedelmäliha on yhtä aikaa makean täyteläistä ja virkistävän raikasta 40 asteen helteessä. Ostan yhden, se painaa kuin pieni lapsi, kokonaista 15 kiloa. Kilohinta: 49 senttiä.

Villa Romana del Casale

Aukioloajat: ma-su klo 9-16, heinä-elokuussa pe-su auki klo 23 saakka

Liput: 5/10 €

Osoite: Strada Provinciale 90

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *