Gela

Sisilian etelärannikolla sijaitseva Gela (entinen Terranova) on hyvä kohde niille, jotka haluavat mennä sinne, minne muut eivät tule. Gelan viehätys on sen rosoisuudessa ja autenttisuudessa: kaupungin keskiaikaisessa keskustassa on kapeita sokkeloisia kortteleita, joilla kaksi autoa ei mahdu ohittamaan toistaan. Talot ovat maalaamattomia ja harmaita; koko vaikutelma on kuin 1800-luvun lopun mustavalkoisesta valokuvasta. Rouvat istuvat kadulle nostamillaan tuoleilla saadakseen henkäyksen avomereltä puhaltavasta merituulesta, hetken helpotuksen kiehuvan pastakattilan ja elokuun huohottavan helteen nostattamilta hikipisaroilta. Heidän ukkonsa kokoontuvat piazzalla, jossa he istuskelevat tupakoimassa ja rupattelemassa ennen illallista. Ikiaikaiset sisilialaiset sukupuoliroolit näkyvät kaupungissa selvästi.

Gela sijaitsee ihanteellisella paikalla keskellä Sisilian etelärannikkoa. Kaupungilla on kilometreittäin rantaviivaa, joka koostuu upeista pitkistä hiekkarannoista ja Unescon suojelemista hiekkadyyneistä. Gela voisi olla suosittu turistikohde, ja siihen se on pikku hiljaa alkanut pyrkiäkin petrokemian tehtaan sulkemisen jälkeen.

Gelassa on upeat hiekkarannat © Rossana Morreale

Gela on Sisilian syvää etelää; kaupunki on vanhoillinen, uskonnollinen – ja rikollinen. Sukupolviset tavat, sementtiin hakatut seurustelusäännöt, sunnuntaijumalanpalvelus ja mafia säätelevät paikallisten elämää. Gela on yksi Sisilian mafiosoituneimpia kaupunkeja, joidenkin asteikkojen mukaan kolmantena heti Palermon ja Catanian jälkeen.

Toisaalta Gelassa oli 2000-luvun alussa Italian ensimmäinen kaapista tullut julkihomo pormestari, Rosario Crocetta, josta tuli sittemmin koko Sisilian presidentti. Tosin se, että hän on päässyt Sisilian politiikassa niin pitkälle, merkitsee valitettavasti sitä, että hänellä ei ole puhtaita jauhoja pussissaan. Korruptio ja nepotismi ovat sääntö saaren politiikassa, eikä hierarkiassa pääse helposti etenemään, ellei pelaa muiden mukana likaista peliä. Tosin mafiaa vastaan taistellaan myös enenevässä määrin, ainakin näennäisesti.

Säännöt on Sisiliassa tehty rikottaviksi. Kun tulin saarelle ensimmäisen kerran vuonna 2001, mopoilijat eivät käyttäneet kypärää, ja kun aloin kiinnittää autossa turvavyötä, minulle sanottiin: “Non c’è bisogno!” “Ei tarvitse!”. Tienvarsia koristavatkin liikenneonnettomuuksissa kuolleiden muistolle tuodut kukat.

Gelan pitkä historia

Gela oli 600- ja 500-luvuilla eaa. vaikutusvaltainen mahti. Juuri gelalaiset rakensivat Agrigenton kaupungin, joka on nykyään suosittu nähtävyys antiikinaikaisten temppeliensä ansiosta. Gelassa vaikutti myös merkittävä antiikin näytelmäkirjailija Aiskhylos, joka on haudattu kaupunkiin.

Varhaishistorian aarteita voi ihailla Gelan arkeologisessa museossa, jota pidetään yhtenä Euroopan merkittävimmistä. Kaupungissa on myös arkeologinen alue, jonne pääsee tutustumaan antiikinaikaisiin pylväisiin. Surullista näkymässä on vain se, että arvokkaiden pylväiden taustalla kohoaa Gelaan toisen maailmansodan jälkeen rakennettu, alueelle työtä ja vaurautta tuonut petrokemian tehdas, joka lopulta toi enemmän murhetta. Tehdas on paitsi pilannut maiseman, myös saastuttanut ympäristöään. Rumilus suljettiin lopulta vuonna 2014, ja nyt kaupunkilaiset odottavat, että se puretaan tai sille keksitään uutta käyttöä.

Toiveita turismin kasvusta tuovat vuosien verrella tehdyt arkeologiset löydöt: viimeisin löytö tehtiin tammikuussa 2019. Kun Gelassa kaivettiin vesiputkia, kuokka osui vuodelta 500 eaa. peräisin olevaan hautausmaahan. Hautausmaa sijaitsee Caposopranon kaupunginosassa, joka on Gelan vanhimpia.

Artisokkia grillataan sunnuntaisin Gelassa © Rossana Morreale

Nähtävää Gelassa

Museo Archeologico

Gelan arkeologinen museo on Euroopan  merkittävimpiä. Kaupungin pitkä menneisyys varhaishistoriasta keskiaikaan on esillä museon vitriineissä: pieniä terrakottapatsaita, antiikinaikaisia hopeakoruja, upeasti koristeltuja maljakoita. Museon ylpeys on laaja kokoelma kolikoita aina antiikin Kreikan siirtomaa-ajoilta saakka.

Sisäänpääsy: 2/4 €

Osoite: Corso Vittorio Emanuele 1

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *