Taormina

Taormina on pittoreski karkki kaupungiksi. Taormina on niin kaunis että sitä luulee lavasteeksi.

Ei ihme, että muinaiset kreikkalaisetkin aikoinaan ihastuivat tähän luonnonlaguunin ja vuoren välissä Monte Tauron rinteellä nököttävään pieneen paratiisiin. Taorminaan ovat vuorollaan rakastuneet niin arabit, normannit, roomalaiset, Goethe, Marlene Dietrich, Ingmar Bergman, Woody Allen – aivan kaikki!

Taormina on suosituin ja kallein

Taorminan ainoa haittapuoli on siis sen suosio. Enkä kyllä välttämättä haluaisi viettää Taorminassa useampaa päivää – Taorminassa ei oikein pääse kiinni sisilialaiseen elämänmenoon, täällä paikalliset ansaitsevat elantonsa turismista ja kaikki on suunniteltu miellyttämään matkailijoita.

Kapeat kävelykadut kuhisevat väkeä, ja hinnat ovat korkeita muuhun Sisiliaan verrattuna. Täällä pitää olla varovainen, ettei sorru syömään turisti-menua ja joudu pettymään.

Taormina on shoppailijan paratiisi. Pääkatu Corso Umbertolla on vieri vieressä kauppoja; on vaate-, koru- ja matkamuistoliikkeitä ja putiikkeja, joista voi ostaa sisilialaisia herkkuja.

Corso Umbertolta kannattaa myös ehdottomasti poiketa väentungosta pakoon toinen toistaan kapeammille sivukujille, jotka nousevat tai laskevat jyrkästi Monte Tauro –vuoren rinnettä. Pakara- ja reisilihakset saavat kyytiä! Portaiden varrelta on helppo löytää levähdyspaikkoja; raolleen jätetystä ovesta pilkistää mitä vehrein sisäpiha kutsuvine ravintolapöytineen ja viinikarahveineen.

Teatro Greco

Taorminan ykkösnähtävyys ei petä: antiikin kreikkalainen teatteri Teatro Greco on jo paikkansa puolesta luonnon suuri näyttämö: taustalla välkehtii Välimeri ja oikealla Etnan uhkaava, aina läsnä oleva, pälyilevä hahmo. Muinaiset kreikkalaiset todella ymmärsivät draaman päälle!

Kreikkalaiset rakensivat teatterin 300-luvulla eaa. Rooman vallan aikana 200-luvulla teatterissa nähtiin myös gladiaattoritaisteluita. 1950-luvulta lähtien siellä on esitetty oopperaa, balettia ja klassista musiikkia. Teatteri on myös kesätapahtumien näyttämö; niistä tärkeimmät ovat Taormina Arte -kulttuurifestivaali ja Taorminan elokuvafestivaalit.

Isola Bella ja uimaranta

Isola Bella, pieni saari Taorminan alapuolella Mazzaròn edessä, on kuin tietokoneella luotu, se ei ole todellinen! Mutta sen edessä rantoja peittävät pienet valkeat kivet, käveleminen sattuu paljain jaloin. Onneksi rannalla myydään tarkoitukseen sopivia tossuja. Vesi on kuitenkin kristallinkirkasta, juuri sopivaa snorklailuun.

Illalla tunnelma tiivistyy

Tunnelma tihenee ylhäällä Piazza IX Aprilella kello kuuden jälkeen illalla. Pääskyset syöksähtelevät syvän rotkon yläpuolella, valkoiset purjeveneet keinahtelevat alhaalla ankkurissa. Laguuni on peilityyni.

Naiset ovat pukeutuneet parhaimpiinsa ja astelevat miestensä vierellä nilkat kaarella korkokengissään. Miten italialainen nainen onkaan kaunis! Che bella figura! Mandoliini soi ja trubaduuri laulaa Brucia la terra. Barokkikirkon sisäänkäynnin yläpuolella irvistää pääkallo.

Taorminaan kannattaa jäädä illaksi, ja osallistua italialaisten passeggiataan, iltakävelyyn. Resepti: pukeudu kauniisti, laita hiuksesi hyvin, käy aperitiivilla ja lähde sitten ulos kävelylle. Nauti katseista ja katselemisesta!

© Anu Rinkinen

Katso kaikki kuvat:

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *