Berliini – Lentokentät ja liikenneyhteydet

Päivitetty 12.12.2019
Berliinissä on käytössä kaksi lentokenttää: pieni ja nuhjuinen Tegel (TXL) kaupungin pohjoispuolella sekä kauempana etelään päin sijaitseva Schönefeld (SXF).

Lennot Helsingistä saapuvat Tegel-lentokentälle.

Molemmat pikkukentät ovat päässeet rapistumaan, sillä Schönefeld-kentän kylkeen on tuloillaan uusi Berlin Brandenburg -lentokenttä (BER), jonka on määrä ne.  Uuden lentoaseman rakennusprojekti on ollut oikea murheenkryyni: sen piti valmistua jo vuonna 2011 – nyt on luvattu, että kenttä avaa vuoden 2020 lokakuun lopussa.

Tegel-lentokentältä kaupunkiin

Kätevin tapa päästä Tegeliltä kaupunkiin on bussilla. Pysäkit löytyvät  A- ja B-terminaalien edestä, lentoaseman ylätasosta. Matkalipun saa ostettua bussipysäkin vieressä sekä A-terminaalissa olevista lippuautomaateista. Lippu oikeuttaa vaihtoihin kahden tunnin ajan ja käy bussiin sekä junaan.

Tegeliltä kaupunkiin matkaava tarvitsee AB-vyöhykkeen Einzelfahrschein-kertalipun, joka maksaa 2,80 euroa (2019).

TXL-lentokenttäbussi. Noin kuuden minuutin välein kulkeva, yleensä täpötäysi bussi vie ja tuo matkustajia lentokentältä Hauptbahnhof-päärautatieasemalle jatkamatta entiseen tapaan Alexanderplatzille asti. Matka kestää 20–30 minuuttia. Beusselstrasse-asemalla voi siirtyä kaupunkia kiertävän Ringbahn-junaradan S41- ja S42-paikallisjuniin. Rautatieasemalta paikallisjunat vievät itään Alexanderplatzia, Ostbahnhofia ja Ostkreuz-asemaa kohti sekä länteen Kurfürstendammin ja Zoologischer Garten -aseman suuntaan. Päärautatieaseman takana on raitiovaunupysäkki, josta vaihtaa esimerkiksi M8- sekä M10-linjoihin.

109-bussi. Ajaa suoraan Tegeliltä länsi-Berliinin Zoo-asemalle (30 min.).

X9-pikabussi. Ajaa suoraan Tegeliltä länsi-Berliinin Zoo-asemalle (20 min.).

Sekä 109 että X9 pysähtyvät myös Ringbahn-junaradan Jungfernheide-asemalla.

Taksi. Matka Tegeliltä Alexanderplatzille maksaa noin 25 euroa ja Charlottenburgin Zoo-juna-asemalle noin 20 euroa taksilla. Taksit perivät 0,50 euron Tegel-lisän. Lue lisää taksimatkailusta.

Varaa lentokenttätaksi etukäteen. Bonuksena kaupunkia esittelevä kuski, joka seuraa lentosi saapumista reaaliaikaisesti kännykkäsovelluksen kautta.

Schönefeld-lentokentältä kaupunkiin

Lentokentältä on päiväsaikaan hyvät junayhteydet Berliiniin. Pieni juna-asema on noin 5-10 minuutin kävelymatkan päässä kentän etuovilta. Tunnelikäytävässä on pari kioskia, pankki- sekä lippuautomaatteja. Asema voi tuntua hämmentävältä, mutta kun tietää mihin junaan haluaa, oikea laituri on helppo löytää.

Bussipysäkki on terminaalin edessä. Lisätietoja bussilinjoista kannattaa kysyä lentokentän info-pisteestä.

Matkalipun voi myös ostaa jo lentokentällä. Sama lippu käy bussiin ja junaan, sekä oikeuttaa vaihtoihin. Tärkeä huomio: Schönefeldiä varten pitää ostaa ABC-matkavyöhykkeen lippu. Tarkastajat viihtyvät erityisen hyvin juuri lentokenttäjunissa!

S9-paikallisjuna. Vie mm. Ostbahnhof-, Alexanderplatz-, Friedrichstrasse-, Hauptbahnhof- sekä Zoo-asemille.

S45-paikallisjuna. Vie mm. Neukölln- sekä Südkreuz-asemille, jotka linkittyvät  kaupunkia kiertävän Ring-junaradan S41- ja S42-juniin.

“Airport Express” -lähijunat. RE7 ja RB14 junat kulkevat 30 minuutin välein ja pysähtyvät mm. asemille Ostkreuz, Ostbahnhof, Alexanderplatz, Friedrichstrasse, Hauptbahnhof sekä Charlottenburgin Zoo-asemalle. Matka-aika Alexanderplatzille on noin 25 minuuttia. RB22 juna ajaa läheisen Potsdam-kaupungin kautta Berliinin Hauptbahnhofille.

X7-pikabussi ja U7-metro. X7 sekä 171-bussit vievät U7-metrolinjan Rudow-pysäkille. 171 jatkaa vielä metrolinjan Hermannplatz-pysäkille. U7-metro kulkee Berliinin eteläpuolella Neuköllnin, Kreuzbergin, Schönebergin ja Charlottenburgin läpi.

N7-yöbussi. Yöllä taksin lisäksi lähes ainoa vaihtoehto päästä Schönefeldiltä kaupunkiin on öisin metron korvaava N7-bussilinja. Arkisin se ajaa Neuköllniin ja Kreuzbergiin saakka, viikonloppuna vain Rudowiin asti, missä voi vaihtaa U7-metroon.

Taksi. Matka Schönefeldiltä Zoo-asemalle tai Alexanderplatzille maksaa taksilla noin 45 euroa.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (3):

Berliiniin... 31.07.2019 15:44

Kiitos paljon infosta!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Berliiniin... 31.07.2019 13:41

Hei, eikö TXL-bussilla pääsekään Tegeliltä Aleksanderplazille. Siis jos bussi vie Haubtbahnhoffille, onko raitiotiepysäkki päätepisteen lähellä ja lähteekö välittömästä läheisyydestä myös raitiovaunu M8, joka ilmeisesti veisi Rosenthalerplatzille?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 31.07.2019 14:22

Hei! TXL-bussin reitti muuttuu elokuun 2019 alusta niin, että päätepysäkki on Hauptbahnhof. Jo kevään ja kesän aikana moni bussikyyti on jäänyt sinne, vaikka reittioppaat ovat meinanneet, että kyyti kulkee Alexille. Raitiovaunupysäkki on Hauptbahnhof-aseman pohjoispuolella, lähes ovien edessä. Sieltä tosiaan kulkee myös M8-raitiovaunu Rosenthalerplatzille.
Hyvää matkaa! T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Ensikertaa Berliiniin 17.07.2019 22:18

Moikka! Sattumalta osuin sivullesi ja täältähän löytyi heti aivan loistavia vinkkejä ja apua. Kulkevatko bussit Tegelistä myös esim. puolen yön aikoihin keskustaan?
Lento on vasta iltamyöhään perillä....

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 18.07.2019 16:52

Kiva, että löysit hyödyllistä tietoa! Viimeinen TXL-bussi lähtee virallisesti kello 0.30 yöllä, ja ensimmäinen kello 3.30 aamulla. Riippuen päämäärästä ei taksikaan yleensä tule kovin kalliiksi, jos lento on myöhässä tms.. Hyvää matkaa!
T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Ensikertaa Berliiniin 19.07.2019 11:04

Hei, kiitos paljon avustasi :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 23.07.2019 17:38

Eipä kestä :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *