Berliini – Lentokenttä ja liikenneyhteydet

Berliinissä avattiin vihdoin vuoden 2020 lopulla uusi Berlin Brandenburg Willy Brandt -lentokenttä, kavereiden kesken pelkkä "BER". Se sijaitsee Berliinin kaakkoispuolella, noin puolen tunnin junamatkan päässä Alexanderplatzilta.

Uuden lentoaseman rakennusprojekti oli oikea murheenkryyni: sen piti valmistua jo vuonna 2011 ja avajaisten jälkeenkin saksalainen media tykkää vinoilla esimerkiksi BER-lentoaseman jo nyt liian pieneksi jäänellle kapasiteetille.

T1-terminaaliin saapuvat Finnairin tapaisten perinteisten lento-yhtiöiden sekä kumppaniyhtiöiden lennot, sivummassa sijaitsevaan T2-terminaalissa liikennöivät pääosin halpalentoyhtiöt.

BER-lentokentältä kaupunkiin

Kätevin BER-lentokentältä pääsee kaupunkiin junalla: niitä kulkee päiväsaikaan 5–10 minuutin välein. Juna-asema sijaitsee T1-terminaalin alatasossa. Lähiliikenteen bussipysäkit löytyvät terminaalin edestä.

Deutsche Bahnin mobiilisovellus tarjoaa junailevalle Googlea paremman palvelun, sillä se näyttää aikataulujen lisäksi myös miltä laiturilta mikäkin juna lähtee!

Matkalippu BER-lentokentältä Berliiniin

Lentokentältä kaupunkiin matkaava tarvitsee ABC-vyöhykkeen Einzelfahrschein-kertalipun, joka maksaa 3,80 euroa (2022). Huom: Lähiliikenteen lipuntarkastajat suosivat lentokentän kautta kulkevia junia!

Matkalipun saa ostettua terminaalissa sijaitsevista punaisista lippuautomaateista tai esimerkiksi julkisen BVG-liikenneyhtiön mobiilisovelluksen avulla. Lippu oikeuttaa yhdensuuntaisiin vaihtoihin kahden tunnin ajan ja käy junaan sekä bussiin.

Lentokenttäjuna sekä muut liikennevälineet

Airport Express -pikajuna (FEX). Lähiliikenteeseen kuuluvia lentokenttäjunia kulkee BER-lentoasemalta Berliinin päärautatieasemaa kohti useamman kerran tunnissa. Pikajunalla matka päärautatieasemalle kestää noin 36 minuuttia, FEX pysähtyy vain Ostkreuz- sekä Gesundbrunnen-asemilla. Myös FEX-juniin käy tavallinen lähiliikenteen ABC-lippu.

Lähijunat (RE7, RB14, RB22). Nämä lähiliikenteen junat palvelevat nekin kohti Berliiniä hakeutuvia matkustajia useita kertoja tunnissa. Junat pysähtyvät Ostkreuzin lisäksi mm. Alexanderplatzilla.

Paikallisjunat (S-Bahn). S9- ja S45-junat kulkevat Berliinin keskustaan noin 20 minuutin välein. S9 vie mm. Ostbahnhof-, Alexanderplatz-, Friedrichstrasse-, Hauptbahnhof- sekä Zoo-asemille. S45 kulkee mm. Neukölln- sekä Südkreuz-asemille, jotka linkittyvät kaupunkia kiertävän Ring-junaradan S41- ja S42-juniin.

ICE-kaukojunat. Päivittäin moni nopea Intercity-juna pysähtyy reitillään myös BER-lentoasemalla.

Bussit. Pikabussit X7/X71 toimittavat molempien terminaalien luota matkustajia U7-metrolinjan päätepysäkille (Rudow) noin vartissa. Pikabussi BER2 kulkee Potsdamin päärautatieasemalle molempien terminaalien kautta useita kertoja päivässä.

Taksi. Noin 25 kilometrin matka BER-lentokentältä Alexanderplatzille maksaa noin 55 euroa ja kestää liikenteestä riippuen noin 45 minuuttia. Lue lisää taksimatkailusta Berliinissä.

Varaa lentokenttätaksi etukäteen. Bonuksena kaupunkia esittelevä kuski, joka seuraa lentosi saapumista reaaliaikaisesti kännykkäsovelluksen kautta.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (3):

Berliiniin... 31.07.2019 15:44

Kiitos paljon infosta!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Berliiniin... 31.07.2019 13:41

Hei, eikö TXL-bussilla pääsekään Tegeliltä Aleksanderplazille. Siis jos bussi vie Haubtbahnhoffille, onko raitiotiepysäkki päätepisteen lähellä ja lähteekö välittömästä läheisyydestä myös raitiovaunu M8, joka ilmeisesti veisi Rosenthalerplatzille?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 31.07.2019 14:22

Hei! TXL-bussin reitti muuttuu elokuun 2019 alusta niin, että päätepysäkki on Hauptbahnhof. Jo kevään ja kesän aikana moni bussikyyti on jäänyt sinne, vaikka reittioppaat ovat meinanneet, että kyyti kulkee Alexille. Raitiovaunupysäkki on Hauptbahnhof-aseman pohjoispuolella, lähes ovien edessä. Sieltä tosiaan kulkee myös M8-raitiovaunu Rosenthalerplatzille.
Hyvää matkaa! T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Ensikertaa Berliiniin 17.07.2019 22:18

Moikka! Sattumalta osuin sivullesi ja täältähän löytyi heti aivan loistavia vinkkejä ja apua. Kulkevatko bussit Tegelistä myös esim. puolen yön aikoihin keskustaan?
Lento on vasta iltamyöhään perillä....

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 18.07.2019 16:52

Kiva, että löysit hyödyllistä tietoa! Viimeinen TXL-bussi lähtee virallisesti kello 0.30 yöllä, ja ensimmäinen kello 3.30 aamulla. Riippuen päämäärästä ei taksikaan yleensä tule kovin kalliiksi, jos lento on myöhässä tms.. Hyvää matkaa!
T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Ensikertaa Berliiniin 19.07.2019 11:04

Hei, kiitos paljon avustasi :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 23.07.2019 17:38

Eipä kestä :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *