Berliini – Huumeet

Päivitetty 15.2.2018
Berliinissä on melko rationaalinen lähestymistapa huumeita kohtaan. Niistä puhutaan Suomeen verrattuna avoimesti eikä poliisia paljoakaan kiinnosta vaatimaton yksityiskäyttö.

Marijuana on viittä vaille laillistettu ja sen virallisesta laillistamisesta käydään jatkuvaa poliittista keskustelua. Kreuzbergiin on jo pidempään pohdittu mahdollisuutta perustaa Saksan ensimmäinen laillinen “coffee shop”.

“Huumausainerikoksen rangaistus vaihtelee sakoista jopa viiden vuoden vankeustuomioon.”

Alle 15 gramman kannabiksen hallussapidosta ei nosteta syytteitä. Huumausainerikoksen rangaistus vaihtelee sakoista jopa viiden vuoden vankeustuomioon. On valitettavan tavallista, että poliisit ratsaavat herkimmin muita kuin valkoihoisia.

Berliinissä on joitain poliisin määrittelemiä “erityisen rauhattomia alueita”, joilla poliisilla on oikeudet tarkistaa kenet tahansa. Esimerkiksi Friedrichshainin RAW-alue on yksi niistä.

Huumekauppa käy vilkkaana juuri Görlitzer Parkissa ja sen ympärillä, Friedrichshainin RAW-bilemaililla, Neuköllnin Hasenheide-puistossa… Etenkin turistin pitää ymmärtää pitää varansa eikä seurata ketään kauas pimeisiin nurkkiin. Vaikkei laatu olisi huikea, marijuana on yleensä sitä, mitä luvataankin. Pillerit ovat kysymysmerkki, etenkin katukaupassa – ne saattavat sisältää muuta kuin väitetään ja pahimmassa tapauksessa olla jopa vaarallisia.

Vuoden 2017 syksyllä mediassa uutisoitiin tapauksista juuri RAW-alueella, jossa nuorten juhlijoiden seuraan lyöttäytyneet miehet ovat tarjonneet jointtia, joka on sisältänyt tyrmäävää spice-huumetta. Uhrit ovat lähes heti henkosten jälkeen menettäneet tajuntansa ja heidät on ryöstetty.

“Aineet pitää tajuta pitää piilossa portsarilta ja käyttää ”näkymättömissä”,  vaikka vessassa.”

Klubeilla huumeiden käyttöä siedetään. On olemassa kirjoittamattomia sääntöjä: Aineet pitää tajuta pitää piilossa portsarilta ja käyttää ”näkymättömissä”,  vaikka vessassa. Liian sekaisin oleva tai tyrmäystippoja hallussaan pitävä heitetään ulos. Joillain klubeilla on omat “hovidiilerit”. Se on tietynlaista laadunvalvontaa. Klubeja ratsataan harvoin, vaikka joskus valepukuiset poliisit saattavat tarkkailla diilereitä.

Berliinin senaatin vuonna 2017 teettämän kyselyn mukaan klubeilla suositaan amfetamiineja kuten speediä sekä ecstasya eli MDMA:ta. Niitä seuraa suosiossa kokaiini sekä ketamiini. Alkoholi sekä tupakka olivat toki tilastojen kärjessä.

Berliinissä järjestetään joka elokuussa Hanfparade-hamppumarssi, jossa monet tuhannet ihmiset marssivat, juhlivat ja vaativat kannabiksen laillistamista.

© Erica Löfman

*Tripsteri.fi-sivuston aineistoa ei saa muokata tai jäljentää millään tavoin. Tripsteri sanoutuu irti kaikesta vastuusta niin suorista kuin epäsuorista vahingoista tai menetyksistä, jotka syntyvät seurauksena verkkosivujen sisällöstä (tai sen puuttumisesta). Ilmoitathan mahdollisista sisältöön liittyvistä ongelmista osoitteeseen [email protected].

 

iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *