Berliini – Lhbtiq-baarit

Rento Kreuzberg

Poliittispainotteinen Südblock (Admiralstr. 1-2, Kreuzberg. U1, U8: Kottbusser Tor) on klubi, baari, kahvila ja kohtaamispaikka. Tarjolla on kaikkea aamupalasta karaokeen, toimeentulotukineuvonnasta konsertteihin. Bileet, kuten Flittchenbar, Kottywood-disko ja naisten hiphop-illat ovat tunnettuja kautta Berliinin. Südblock on avoin niin queer-asiakaskunnalle kuin naapuruston turkkilaisyhteisöllekin. Lähes Südblockia vastapäätä, kebab-kioskien keskellä, on viihtyisä ja erittäin suosittu Möbel-Olfe-baari (Reichenberger Str. 177, Kreuzberg. U1, U8: Kottbusser Tor). Asiakaskunta on nuorehko ja sekalainen, mutta tiistaisin on erityisesti naisten- ja torstaisin miestenilta.

Pieni ja savuinen Barbie Deinhoff’s (Schlesische Str. 16, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor) on juuri sitä, mitä Kreuzbergiltä odottaa: outo ja eriparinen. Kanssajuomarit vaihtelevat opiskelijoista drag queeneihin. Barbie Deinhoff’sia ei pidä sekoittaa toisella puolella Kreuzbergiä olevaan suosittuun BarbieBariin (Mehringdamm 77, Kreuzberg. U6, U7: Mehringdamm), joka on vaaleanpunainen kakkukahvila päivisin, cocktailien ja drag-esitysten värittämä homobaari iltaisin.

Myös heteroiden ja turistien suosima pieni Roses Bar (Oranienstr. 187, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof) on sekin täynnä vaaleanpunaista kitschiä. Halvan ja hauskan baarin vetonauloihin kuuluu röyhkeä baarirouva sekä aamuun asti jatkuvat bileet!

 

Tyylikkäästi Mittessä

Mitte-kaupunginosassa on vähän varsinaisia homopaikkoja. Tyylikäs Bar Saint Jean (Steinstr. 21, Mitte. U8: Weinmeisterstrasse) on viihtyisällä alueella ja täydellinen paikka tulla nauttimaan hyvä drinkki. Siellä näyttäytyvät eritoten hyvännäköiset, hyvin pukeutuneet kaupunkilaismiehet. Sieltä ilta voi jatkua nurkan takana olevaan Betty F*** -kellaribaariin (Mulackstr. 13, Mitte. U8: Weinmeisterstrasse), jossa on aina vähintäänkin melko villi ja melko transvestinen meno.

Design-artesaani-cocktailbaaria The Coven (Kleine Präsidentenstr. 3, Mitte. S-Bahn: Hackescher Markt) voisi pitää teennäisenä Mitte-paikkana. Mutta tunnelma on viihtyisä: minimalistinen sisustus henkii vintage-puuverstasta ja uhkuu tyyliä aina kauniita klassikkodrinkkejä myöten. Lähes vastapäätä on ökyilevä kullankimalteinen TheLiberate -baari (Kleine Präsidentenstr. 4, Mitte.  S-Bahn: Hackescher Markt), joka ei sekään virallisesti ole homobaari – mitä kukaan ei ole vaivautunut kertomaan gay-hipsteri-asiakaskunnalle.

 

Perinteinen Schöneberg

Schönebergin gay-kortteleista löytyy monta klassikkopaikkaa. Rauhallinen loungebaari Heile Welt (Motzstr. 5, Schöneberg. U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz) on hyvä paikka aloittaa illanvietto. Rento naapurustobaari Blond (Eisenacher Str. 3a, Schöneberg. U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz) on pieni, savuisa, hetero-ystävällinen drinkkibaari, jossa on yleensä ohjelmaa, kuten karaokea tai kasari-teema. Yhtä pieni ja savuinen on Hafen-baari (Motzstr. 19, Schöneberg. U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz). 1990-luvulta saakka kestäneen suosion sala on luultavasti rento ja ystävällinen ilmapiiri. (Lue myös: Vain miehille)

Legendaarinen Kumpelnest3000 (Lützowstr. 23, Mitte. U1: Kurfürstenstrasse) on entinen bordelli Mitten ja Schönebergin rajalla. Pienenpieni baari on täynnä samettia, peilejä, neonvaloa ja kattokruunuja. Viikonloppuisin baari ja sen lähes olematon tanssilattia ovat ääriään myöten täynnä – mutta sekaan mahtuu aina! Savuisen baarin asiakaskunta ei rajoitu lhbtq-yhteisöön.

Legendaarinen Neues Ufer (Hauptstr. 157, Schöneberg. U7: Kleistpark) ei ehkä ole ihan kaupunginosan muiden gay-hotspotien vieressä, mutta on Berliinin vanhimpia gay-kahviloita. Paikka on kuuluisa etenkin siitä, että Berliinin vuosinaan David Bowie hengasi kuppilassa säännöllisesti.

 

Hauskanpitoa muissa kaupunginosissa

Untuvikko ei välttämättä tiedä olevansa homobaarissa astuessaan suosittuun Monster Ronsons Ichiban Karaoke -baariin (Warschauer Str. 34, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse). Isossa karaokebaarissa järjestetään ajoittain myös drag-tapahtumia. Viereiseltä RAW-alueelta löytyy drag queen Nina Queerin hyväntuulinen Zum Schmutzigen Hobby -baari (Revaler Str. 99, 2. portti, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse). Tanssibaari on mahtava paikka aloittaa ilta listahiteillä ja jekku-shoteilla. Etenkin viikonloppuisin paikka on täynnä ja pysyy auki myöhään. Vilvoitella voi telttamaisessa ulkotilassa.

Turistisella Simon-Dach-kadulla sateenkaarilippua heiluttaa pieni Himmelreich-pubi (Simon-Dach-Str. 36, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor / U1, S-Bahn: Warschauer Strasse). Sijainti vilkkaalla baarikadulla tarkoittaa, ettei asiakaskunta rajoitu lhbtiq-skeneen.

Silver Future -baarissa (Weserstr. 206 Neukölln. U7, U8: Hermannplatz) Neuköllnin monipuolisella Weserstrassella järjestetään mm. queer-leffailtoja. Pienehkö, rento baari on erityisesti – muttei läheskään vain – naisten suosiossa.

Gay-viba on hienovarainen Prenzlauer Bergin hienostuneessa pienessä Perle-drinkkibaarissa (Sredzkistr. 64, Prenzlauer Berg. Raitiovaunu M10: Prenzlauer Allee / Danziger Strasse). Rennomman kulmakuppila-fiiliksen tarjoaa kirkkaan punaisella sisustettu Privatleben Bar -baari (Rhinower Str. 12, Prenzlauer Berg. U2, S-Bahn: Schönhauser Allee). Pikkuruisessa paikassa vierähtää helposti koko yö, ei vähiten siksi, että hinnat ovat edulliset.

© Erica Löfman

 

Tripsteri App -Berliini banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *