Löydä Berliinin ostoskadut ja kauppakeskukset

Kahviloiden ja ravintoloiden rytmittämillä kaduilla ja aukioilla shoppailu hoituu kiinnostaviin kivenjalkamyymälöihin tutustuen. Berliinin prameat ostoskadut tarjoavat kansainvälisiä brändejä sekä luksusta. Kaupungin kymmenissä kauppakeskuksissa ostokset onnistuvat säällä kuin säällä.

Minne suunnata ostoksille?

Berliinin mielenkiintoisimmat ostoskorttelit ovat Mitte-kaupunginosassa, Alexanderplatzin länsipuolella niin sanotuissa Scheunenviertel-kortteleissa.

Vilkkaasti liikennöidyn Torstrasse-kadun varrella on trendikkäiden baarien ja ravintoloiden lisäksi monta muodikasta putiikkia. Tutkimusmatkan voi aloittaa eksklusiivisen Soho House -hotellin The Store -myymälästä. Heti vieressä voi hämmästellä myös École Boutiquen ja Tres Bonjoursin lähes huvittavan kalliita designtuotteita. Torstrassea itäänpäin kävellessä valikoima on monipuolisempi. Kiinnostavia liikkeitä ovat esimerkiksi vintage-kenkäkauppa Stiefelkombinat, miesten muotiliike Soto, streetweariin erikoistunut Paul’s Boutique -vintageliike sekä designer-muotiliike Schwarzhogerzeil.

Torstrassen eteläpuolella, kaduilla kuten Münzstrasse, Kleine Rosenthaler Strasse, Mulackstrasse sekä Alte Schönhauser Strasse löytyy paljon trendikkäitä kahviloita ja ravintoloita, mutta ennen kaikkea useita kivoja pikkuliikkeitä, viinikauppoja ja taidegallerioita. Edustettuna ovat myös kansainväliset ketjut kuten Monki, COS, Urban Outfitters, All Saints, Carhartt sekä American Apparel.

Hackescher Markt -aukion ympärillä on turistinen fiilis, mutta parin ison kaupan lisäksi – kuten Muji sekä Uniqlo – kannattaa ehdottomasti katsastaa viihtyisien Hackescher Höfe -sisäpihojen pikkuliikkeet sekä kahvilat.

Isot ostoskadut ja kauppakeskukset Mittessä

Loputtomien rakennustyömaiden takia Unter den Linden -bulevardin prameus on kärsinyt, mutta kadun varrella voi silti äimistellä esimerkiksi Daimlerin ja Bugattin luksusauto-showroomeja. Unter den Lindenin poikkikatu Friedrichstrasse on sekin kadottanut ostos-glamouriaan. Fiinistä Galeries Lafayette -tavaratalosta (Französische Str. 23, Mitte. U6: Französische Strasse) löytyvät Valentinon, Fendin, Furlan ja Guccin osastot.

Harmaalla Alexanderplatzilla on kansanomaisempaa. Perusmuotia myyvät kaupat kuten New Yorker, Promod, Topshop, Esprit, C&A sekä halpavaateketju Primark (jonka edessä järjestetään säännöllisesti kertakäyttömuodin vastaisia mielenosoituksia). Outlet-henkisestä TK Maxx -tavaratalosta löytää mitä vaan: kolmessa kerroksessa myydään merkkituotteita alennetuin hinnoin. TK Maxxeja on myös Neuköllnissä ja Charlottenburgissa.

“Alexin” vieressä on myös vilkas Alexa-kauppakeskus (Grunerstr. 20, Mitte. U2, U5, U8, S-Bahn: Alexanderplatz), josta löytyvät perus-henkkamaukkojen ja mangojen lisäksi myös valikoima saksalaisia brändejä sekä elektroniikkaa ja elintarvikkeita.

Berliinissä asiakkaista kilpailee noin 70 erikokoista kauppakeskusta.

Mall of Berlin -kauppakeskus (Leipziger Platz 12, Mitte. U2, S-Bahn Potsdamer Platz) on niistä suurin. Berliiniläiset eivät ole oikein omaksuneet giganttista 270 liiketilan keskusta, joten mm. Mexxin, Hollisterin, Desigualin sekä Espritin liikkeissä shoppailee melko rauhassa.

 

Länsi-Berliini ja legendaarinen Kurfürstendamm

Charlottenburgin kuuluisin nähtävyys on luultavasti yli 120-vuotias Kurfürstendamm-bulevardi. Kun Berliinin muurin eristi Länsi-Berliinin yksinäiseksi saarekkeeksi, oli Ku’damm sen näyteikkuna, lännen ja kapitalismin ylivoimaisuuden symboli.

Ku’dammilta löytyvät esimerkiksi Superdry, Urban Outfitters, Buffalo-kenkäkauppa, Zara, Apple Store, Cos… ja jos designer-brändit kiinnostavat, ei pidä missata vaikuttavaa kavalkadia Chanelin, Pradan, Saint Laurentin, Jil Sanderin, Hermèsin, Valentinon ja Louis Vuittonin liikkeitä.

Shoppailumailin tutkailu kannattaa aloittaa Breitscheidplatzilta, jonka tunnistaa sodanvastaisena muistomerkkinä seisovasta Keisari Vilhelmin muistokirkosta. Aukion laidalla sijaitsee Bikini Berlin -“konseptikauppakeskus”, jossa pienet brändit ja liikkeet pääsevät esille katutason pienissä showroom -karsinoissa. Kauppakeskukseen kannattaa mennä lähinnä makean kattoterassin takia, josta on näkymä viereiseen eläintarhaan.

Breitscheidplatzilta itään johtavalta Tauentzienstrasselta löytyvät legendaarisen KaDeWe-tavaratalon (vieraile ehdottomasti kuuluisalla ruokaosastolla!) lisäksi esimerkiksi Lego Store, Forever 21, Desigual sekä suosittu japanilainen henkkamaukka, Uniqlo.

Shoppailuvinkkejä muihin kaupunginosiin

Friedrichshainissa on helppo pysytellä Boxhagenerplatzin ympäristössä ja ihastella oikeastaan kaiken monimuotoisuutta: pieniä vintage-vaatekauppoja, kaunista sisustustavaraa, lastentarvikemyymälöitä sekä lukuisia kahviloita ja ravintoloita. Ison Frankfurter Tor -risteyksen luota löytyy Berliinin suurin second hand -kauppa, viisikerroksinen Humana Secondhand & Vintage Kaufhaus.

Myös Prenzlauer Bergin Kastanienallee-katua kulkiessa kohtaa kahviloiden lisäksi hurmaavia vaate- ja lahjatavarakauppoja. Oderberger Strasse -poikkikatu on viihtyisä pieni ostoskatu, jolta löytyy useampikin vintage-liike.

Oranienstrassea voisi kutsua Kreuzbergin ostoskaduksi, sillä mitään varsinaista ostosaluetta täällä ei ole. Oranienplazin itäpuolella sijaitsee joitain mielenkiintoisia liikkeitä kuten Coretex-punklevykauppa, Search and Destroy -skeittiliike, Modern Graphics -sarjakuvamyymälä sekä muodista kiinnostuneiden suosikki, Voo Store. Kreuzbergissä löytyy myös Zalandon outlet -myymälä (Köpenicker Str. 20, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor).

Kreuzbergin länsipuolella pikkuliikkeitä sekä kahviloita ja ravintoloita sijaitsee erityisesti Bergmannstrasse-naapurustossa.

SchönebergissäNeuköllnissä sekä Weddingissä kiinnostavat liikkeet on ripoteltu ympäriinsä, eivätkä niinkään löydy vain tietyiltä kaduilta.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (3):

Heikki H. 24.07.2019 16:25

Hei Erica,
Meillä lento Tegeliin ja hotelli Come Inn Berlin Kurfürsterdamm Opera Kudamm. En mielelläni käytä taksia. mutta ehkä tässä tapauksessa paras vaihtoehto? Alexanderplatz ja TV torni yhtenä kohteena . Mikä metroasema(t) lähimmät.
KaDeWe yksi kohde ja siellä oleva shamppanja baari...
MfG. Heikki H.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 25.07.2019 14:04

Hei Heikki! Tegeliltä pääsette Zoologischer Garten -asemalle 109 ja X9-busseilla, ja sieltä pääsee vielä junaa vaihtamalla Savignyplatz-asemalle, joka sijaitsee muutaman korttelin päästä hotellistanne. Enemmän tietoa lentokenttäkyydeistä on koottu tänne: https://tripsteri.fi/berliini/matkavinkkeja/lentokentat/
Tervetuloa Berliiniin! T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuija Turunen 22.10.2018 13:30

Hei Erica! Onko sinulla antaa vinkkejä mistäpäin Berliinistä löytää kangaskauppoja?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 22.10.2018 14:19

Moi Tuija! Kangaskauppoja löytyy koko kaupungista. Minulle on kehuttu erityisesti Stoff & Stil -liikettä (Landsberger Allee 52, Friedrichshain/Prenzlauer Berg) sekä Gebrüder Berger -myymälää (Potsdamer Straße 68, Mitte/Schöneberg). Siebenblau -kauppa myy monipuolisia reiluja ja ekologisia luomukankaita, osa on jopa tehty kierrätysmateriaaleista (Pappelallee 86, Prenzlauer Berg)!
Kangas on saksaksi "Stoff" ja googlatessa voit käyttää sanaa "Stoffhandel".
Onnea matkaan!

T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Patros 14.10.2018 12:12

Mitä vikaa siinä on, jos tykkää käydä ja rahat riittää vain perushenkkamaukkoihin. Hyvin harvalla suomalaisella on rahaa KaDeWe:n kaltaisiin liikkeisiin. Joten eikö kannattaisi joskus tehdä tällainen esite ihan tällaisille perusjuntti suomalaisillekin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 14.10.2018 19:43

Moi! Yksi Tripsterin lähtökohdista on antaa vinkkejä reiluun matkailuun. Kansainväliset ketjuliikkeet kuten H&M tai isot kaupat kuten KaDeWe eivät monestakaan näkökulmasta tue sitä ajatusta. Suosittelen millä tahansa budjetilla matkaavaa tutustumaan Berliiniin kirpputoreihin, second-hand-liikkeisiin tai ekologisiin putiikkeihin. Niissä on myös aivan eri tuotteita kuin mitä Suomesta löytyisi!

P.S. KaDeWe:n ruoka-osasto kannattaa tsekata ihan vaan nähtävyytenä!

T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *