Berliini – Maksuvälineet ja käteinen

Berliinissä tarvitsee edelleen käteistä! Nostoautomaatin valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Maksukorttien lukulaitteet ovat yleistyneet Berliinissä viime vuosien aikana, mutta on silti tavallista, että pienemmissä kaupoissa, kahviloissa, baareissa, klubeilla ja jopa ravintoloissa käy vain käteinen.

Paikallinen EC-Karte vastaa suomalaista pankkikorttia, debit-korttia tai Visa Electronia, ja niillä maksu onnistuu varmemmin kuin luottokortilla.

Pankkiautomaatteja on paljon ja ne on merkitty “Geldautomat” -tekstillä tai sinipunaisella EC-logolla. Ne toimivat pitkälti samalla lailla kuin suomalaisetkin ja kielen saa vaihdettua englanniksi.

Rahan nostaminen pankkien omistamista automaateista (kuten Sparkasse, Postbank, Volksbank, Commerzbank…) on yleensä ilmaista tai siitä peritään vain pieni maksu (noin 0,75 €). Tarkista oman pankkisi hinnoittelu ennen matkaa. EU-lainsäädännön mukaan pankit eivät saa periä asioinnista suurempaa maksua kuin mitä asiakas maksaisi kotimaassaan.

Muiden palveluntarjoajien automaatit (kuten Euronet, Cardpoint, IC Cash Services ja NoteMachine) perivät paljon isompia maksuja. Esimerkiksi Euronet-automaatista käteisen nostaminen maksaa 3,95 euroa (2019).

Paikallisten pankkien asiakkaille väärästä automaatista nostaminen käy vielä kalliimmaksi.

Lisämaksun suuruus on käytävä ilmi rahaa nostaessa, tosin yleensä sen näkee vasata myöhäisessä vaiheessa, mutta ikäviä yllätyksiä ei pitäisi sattua.

© Erica Löfman

*Tripsteri.fi-sivuston aineistoa ei saa muokata tai jäljentää millään tavoin. Tripsteri sanoutuu irti kaikesta vastuusta niin suorista kuin epäsuorista vahingoista tai menetyksistä, jotka syntyvät seurauksena verkkosivujen sisällöstä (tai sen puuttumisesta). Ilmoitathan mahdollisista sisältöön liittyvistä ongelmista osoitteeseen [email protected].
Tripsteri App -Berliini banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (2):

Erica Löfman 26.10.2018 14:36

Kaupoissa käy myös suomalainen pankkikortti – yleensä. Varaa varmuuden vuoksi käteistä mukaan ainakin ravintoloihin ja kahviloihin!
T. Erica

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Helena Holmberg 26.10.2018 11:43

Pitääkö olla luottokortti vai käykö suomalainen pankkikortti?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *