Berliinin naistenbileet sekä -illat

Berliinissä on harmillisen vähän yöelämää lesboille, trans-naisille sekä ei-binäärisille henkilöille. Juhlinta painottuu yksittäisiin tapahtumiin sekä teemailtoihin.

Lesbopaikat ovat, yllättävää kyllä, vähentyneet Berliinissä verrattuna 70-80-lukuihin tai jopa 1900-luvun alkuun. Berliinin viimeinen lesbobaari laittoi ovet kiinni alkuvuodesta 2016. Nykyiset homo- ja queer-bileet ovat toisaalta usein naismyönteisiä ja kaupunkiin syntyy tasaisin välein uusia naistenbileitä ja -tapahtumia.

Naistenbileet toivottavat yleensä kaikki tervetulleiksi, mutta cis-miesten toivotaan usein saapuvan naisseurassa.

Baarit ja baari-illat naisille

Kaupungin ainoa 100 %-nen naisten “baari” sijaitsee Begine-kulttuurikeskuksessa (Potsdamer Str. 139, Schöneberg. Ma-la. U2: Bülowstrasse). Feministinen baari toimii paria lasillista varten, mutta ei ole mikään bilepaikka.

Neuköllnin rento Silver Future -baari (Weserstr. 206 Neukölln. U7, U8: Hermannplatz. Auki päivittäin) on erityisesti naisten suosiossa.

Naisten baari-ilta on suositussa Möbel-Olfe-baarissa (Reichenberger Str. 177, Kreuzberg. U1, U8: Kottbusser Tor) tiistaisin naistenilta, jolloin niin baaritiski kuin dj-pöytäkin ovat naisten hallussa. Baariin on kaikille vapaa pääsy. Tyylikkään yksinkertaisessa, Kreuzbergille sopivan rosoisessa Stück-baarissa (Schlesische Str. 16, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor) naistenilta – saksalaisittain FLINTA*-ilta (naisille, lesboille, intersukupuolisille, ei-binääreille, transhenkilöille sekä muunsukupuolisille) – on torstaisin. Taustalla soi elektro, myöhemmin illalla mahdollisesti myös kitchejä pop-hittejä.

Klubi-illat: Teknoa, rokkia ja iätöntä hauskanpitoa

Room 4 Resistance -teknokollektiivin queer- ja femme-yhteisöä sekä -artisteja korostavat bileet on varmasti Berliinin suosituimpia naistenbileitä – vaikkeivät suoranaisesti niitä olekaan. Bileissä halutaan luoda turvallinen ympäristö myös trans- ja muunsukupuolisille sekä rodullistetuille ihmisille, pakolaisille että muille marginalisoiduille ryhmille. Koronan jälkeen bileitä on järjestetty harvemmin, ennen pandemiaa jopa noin kaksi kertaa kuussa.

Rennot L-Tunes -lesbobileet pidettiin ennen pandemiaa aina kuun viimeisenä perjantaina, nyt epäsäännöllisesti. Musiikki on monipuolista ja tanssilattioita on useampi, varaudu kuuntelemaan listahittejä, hiphopia, rockia, deep housea… Sijainnit vaihtelevat. Kaikki lhbtiq-myötämieliset ovat tervetulleita! Saman magadyke productionsin lesboille suunnatut LIQUID-bileet ovat nekin palaamassa tapahtumakalenteriin koronatauon jälkeen, tällä hetkellä upealla, usein queer-henkisellä Metropolis-klubilla. Huomattavan kaunis, hip asiakaskunta juhlii (noin) joka toinen kuukausi järjestettävissä Girls Town -bileissä – tarkista sijainti ja päivämäärät nettisivuilta.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *