Berliinin naistenbileet sekä -illat

Berliinissä on harmillisen vähän yöelämää lesboille, naisille* sekä queer-naisille. Juhlinta painottuu yksittäisiin tapahtumiin sekä teemailtoihin.

Lesbopaikat ovat, yllättävää kyllä, vähentyneet Berliinissä verrattuna 70-80-lukuihin tai jopa 1900-luvun alkuun. Berliinin viimeinen lesbobaari laittoi ovet kiinni alkuvuodesta 2016. Nykyiset queer-bileet ovat toisaalta usein naismyönteisiä ja kaupunkiin syntyy tasaisin välein joitain uusia naistenbileitä ja -tapahtumia.

Naistenbileet toivottavat yleensä kaikki tervetulleiksi, mutta cis-miesten toivotaan usein saapuvan naisseurassa.

Baarit ja baari-illat naisille

Kaupungin ainoa 100 %-nen naisten “baari” on Begine-kulttuurikeskuksessa (Potsdamer Str. 139, Schöneberg. Ma-la. U2: Bülowstrasse). Feministinen baari toimii paria lasillista varten, mutta ei ole mikään bilepaikka.

Neuköllnin kaupunginosassa oleva rento Silver Future -baari (Weserstr 206 Neukölln. U7+U8: Hermannplatz. Auki päivittäin) on erityisesti naisten suosiossa.

Tiistaisin suositussa Möbel-Olfe-baarissa (Reichenberger Str. 177, Kreuzberg. U1+U8: Kottbusser Tor) on naistenilta ja niin baaritiski kuin dj-pöytäkin ovat naisten hallussa. Baariin on kaikille vapaa pääsy.

Galleriakatuna tunnetulle vilkkaalle Potsdamer Strasselle avattu Barbiche (Potsdamer Str. 151, Schöneberg. U2: Bülowstrasse) on erikoinen yhdistelmä kulmakuppilaa, taidegalleriaa, performanssitilaa sekä baaria. Pienen tilan korkeilla seinillä on tyylikästä nykytaidetta ja illalla ohjelmassa saattaa olla esimerkiksi drag-esitys. Boheemibaarissa järjestetään myös DD – Der Damenabend in Barbiche -naisteniltoja. Barbiche on savuton.

Klubi-illat: Teknoa, rokkia ja iätöntä hauskanpitoa

Room 4 Resistance -teknokollektiivin queer- ja femme-yhteisöä sekä -artisteja korostavat bileet on varmasti Berliinin suosituimpia naistenbileitä – vaikkeivät suoranaisesti niitä olekaan. Bileissä halutaan luoda turvallinen ympäristö myös trans- ja muunsukupuolisille sekä rodullistetuille ihmisille, pakolaisille että muille marginalisoiduille ryhmille. Bileet ovat tällä hetkellä noin kaksi kertaa kuussa ://AboutBlank-klubilla.

Rennot L-Tunes -lesbobileet pidetään aina kuun viimeisenä perjantaina. Sijainnit vaihtelevat. Musiikki on monipuolista ja tanssilattioita on useampi, varaudu kuuntelemaan listahittejä, hiphopia, rockia, deep housea… Kaikki LHBTIQ-ystävälliset ovat tervetulleita mukaan!

Kaunis ja hip asiakaskunta juhlii kahdella tanssilattialla (noin) joka toinen kuukausi järjestettävissä Girls Town -bileissä Gretchen-klubilla (Obentrautstr. 19-21, Kreuzberg. U6+U7: Mehringdamm/Hallesches Tor).

Jo toistakymmentä vuotta pyörineet Mondo Klit Rock Party -lesbobileet ovat nekin kerran kuussa rokkibaari Roadrunner’s Clubilla (Saarbrücker Str. 24, Prenzlauer Berg. U2: Senefelderplatz/Rosa-Luxemburg-Platz). Luvassa live-musaa ja iätöntä hauskanpitoa! Musa on nimestä huolimatta usein teknoa ja elektroa.

Freudenzimmer-vuokrabaarissa (Mehringdamm 61, Kreuzberg. U6/U7: Mehringdamm) järjestetään aina kuun kolmantena torstaina GentleWomansClub-bileet, naisilta naisille, seksuaalisesta suuntautumisesta viis. Musiikki riippuu dj’stä ja illasta, mutta on yleensä tunnelmallisesti sykkivää elektroa, housea tai teknoa. Tarjolla on myös ilmainen buffetti!

Unter Freundinnen, eli tyttökavereiden kesken, on kollektiivi, jonka epäsäännöllisesti pidettävät elektrobileet ovat suosittuja – ja kaikki sukupuolet ovat tervetulleita! Tietoja tapahtumista joutuu odottelemaan ryhmän Facebook-sivulta.

© Erica Löfman

 

Tripsteri App -Berliini banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *