Berliinin baarit

Berliinissä on satoja baareja. Salakapakoiden, hämyisten rokkibaarien ja viini- sekä rantabaarien seasta pitää metsästää itselleen sopivat helmet. Oluen ystävä hakeutuu perinteisiin saksalaisiin Kneipe-pubeihin tai mielenkiintoisiin pienpanimopubeihin.

Baareissa tuppaa olemaan hyvä fiilis, sillä berliiniläiseen tyyliin ei kuulu juoda tolkuttomia kännejä. Yleensä harmillisen kovasta humalatasosta tunnistaakin juuri turistit.

Paikallinen hintataso on noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana nopeasti, mutta alkoholi on edelleen Suomeen verrattuna edullista: puolen litran olut maksaa noin 3–5 euroa, drinkki noin 6–12 euroa. Varaa illaksi mukaasi käteistä, sillä baareissa käy usein vain käteinen, etenkin viihtyisissä naapurustopaikoissa.

Lhbtiq-ystävällisen yöelämän seassa on myös runsas valikoima sateenkaarijuhlijoille suunnattuja baareja sekä klubeja ja queer-bileitä.

Monissa baareissa poltetaan tupakkaa sisällä. Sulkemisajat ovat etenkin pienemmissä baareissa usein lähinnä suuntaa antavia ja riippuvat baarihenkilökunnan fiiliksestä.

Kippis eli Zum Wohl!

 

Valikoiva huippubaari: Buck & Breck (Mitte)

Maailman parhaiden baarien joukkoon valittu paikka yllättää monella tavoin. Vaikeasti tunnistettavaa sisäänkäyntiä merkkaa näyteikkuna, jossa on vaihtuvia taide-installaatioita. Sisään päästäkseen pitää soittaa ovikelloa ja toivoa parasta. Baari on moderni ja vähäeleinen. Omistajat ovat lahjakkaita baarimikkoja, joten olet hyvissä käsissä – vaikka lompakkosi saattaa parin drinkin jälkeen olla eri mieltä! Tupakointi on sallittu, puhelimet ja kuvaaminen kielletty.

Missä: Brunnenstr. 177, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu

Rosoista post-punkia: 8mm (Mitte)

Tummassa post-punk-rokkibaarissa soittavat vaihtuvat DJ’t lähes päivittäin, todennäköisesti Sonic Youthia tai The Jesus and Mary Chainia, ehkä krautrockia tai jopa diskoa. Baari pysyy auki illan loppuun tai aamunkoittoon saakka. Tyylille uskollisesti 8mm on tietenkin savubaari.

Missä: Schönhauser Allee 177b, Mitte. U2: Senefelderplatz Nettisivu

Hip hop don’t stop: Kitty Cheng Bar (Mitte)

Torstrassella edulliset boheemipaikat ovat tehneet tilaa kiiltäville trendibaareille ja -ravintoloille. Kitty Cheng -tanssibaarin sisustus on barokki-kitschiä, tunnelma rento mutta usein ahdas. Hyvät drinkit houkuttavat tyylikästä Mitte-väkeä sekä cooleja viikonloppuberliiniläisiä. Tanssitus jatkuu läpi yön.

Missä: Torstr. 99, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu

Villi ex-bordelli: Kumpelnest3000 (Mitte/Tiergarten)

Pienellä sivukadulla oleva entinen bordelli muuttui taideprojektin ansiosta baariksi 1980-luvun lopussa. Mahtava kitschsisustus (kattokruunuja! samettia! peilejä! neonvaloja!) tekee paikasta ikimuistoisen. Viikonloppuisin baari ja lähes olematon tanssilattia ovat ääriään myöten täynnä – mikä ei tarkoita, etteikö sekaan aina mahtuisi pari lisää. Auki päivittäin kello 19-myöhään.

Missä: Lützowstr. 23, Mitte. U1: Kurfürstenstrasse. Nettisivu

 

Harrasta juomista: Becketts Kopf (Prenzlauer Berg)

Whiskey- ja sikaribaari on viininpunainen, nahkainen ja mukava. Esimerkiksi Finlaggan Reserve Islay -whiskyä voi siemailla nojatuolissa rentoutuen. Ettei pää pyörisi liikaa, juoman seuraksi voi tilata juusto- tai lihalautasen tai vaikka sipsejä. 

Missä: Pappelallee 64, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse. Nettisivu

Burleski-baari: Zum Starken August (Prenzlauer Berg)

Niin sanotussa sirkusbaarissa on hauska tunnelma ja kuuma henkilökunta. Drinkkilistalta löytyy sekä pien­panimo-oluita että perinteisiä longdrinkkejä. Viikonloppuiltojen burleski- ja kabaree-esityksistä maksetaan omatunnon mukaan – pienellä lavalla nähdään illan mittaan useampi lyhyt esitys.

Missä: Schönhauser Allee 56, Prenzlauer Berg. U2: Schönhauser Allee. Nettisivu

Eloisa drinkkibaari: Lamm (Prenzlauer Berg)

Lähinnä betonilla suoraviivaisesti sisustettu trendibaari tarjoaa upeita, kekseliäitä drinkkejä. Ne saa kokonaisena tai puolikkaana, joten kiehtovalta drinkkilistalta voi kokeilla useampiakin luomuksia. Lasissa saattavat kohdata gin, kevätsipuli ja valkoviini tai whisky, suolakurkku ja sitruuna. Noin kymmenen cocktailin napakan valikoiman lisäksi listalta löytyy muutama maukas olut sekä pari viiniä. Yllättävän isossa baarissa on erillinen tupakoinnille sallittu tila, kesällä terassipaikkoja.

Missä: Wisbyer Str. 1, Prenzlauer Berg. U2, S-Bahn: Schönhauser Allee. Nettisivu

Hulluttelua: Monster Ronson’s Ichiban Karaoke (Friedrichshain)

Hulvaton ilta jatkuu lähes loputtomiin herra Ronsonin legendaarisessa karaokebaarissa. Kymmenen yksityistä laulukoppia on nimetty legendojen, Janis Joplinin ja Kurt Cobainin mukaan. Kopit voi varata netistä etukäteen, ellei luota onneensa. Maanantaisin koppeja ei voi varata, vaan niitä jaetaan ja omitaan muiden asiakkaiden kanssa – mikä on erittäin hauskaa. Lavalla on avoin karaoke ja sen edessä tanssilattia. 6-16 hengen yksityiskopit maksavat koon mukaan 16, 32 tai 40 euroa/tunti. Ilmainen narikka. Auki päivittäin (!) kello 19-myöhään.

Missä: Warschauer Str. 34, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse. Nettisivu

DDR-pubi: Die Tagung

Hämyisän kapakan isossa ikkunassa nuokkuu rivi Nukku-Matteja. Kommunistiselle DDR:älle omistettu baari on sisustettu mm. propagandajulistein sekä pienin Lenin-patsain. Sisällä poltetaan tupakkaa.
Juomien hinnat ilahduttavat reiluudellaan – täysin teeman mukaisesti!

Missä: Wühlischstr. 29, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse / U5: Samariterstrasse. Nettisivu

Olutvaltakunta: Hopfenreich (Kreuzberg)

Berliinin mahdollisesti paras artesaaniolutbaari on viihtyisä Hopfenreich. Hanasta saa 22 eri olutta, myös maisteluystävällisissä 0,2l:n laseissa. Baari järjestää myös olutmaistiaisia ja opastettuja craft beer -kierroksia. Auki päivittäin.

Missä: Sorauer Str. 31, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor. Nettisivu

Räätälöityjä cocktaileja: Schwarze Traube (Kreuzberg)

Kainosti loistavan nimen ohittaa helposti. Koputtamisen jälkeen sinut päästetään sisään ja ohjataan pöytään. Eteesi ilmaantuu vettä, mutta ei drinkkilistaa: baarimikko-omistaja, palkittu Atlay Aktas, sekä hänen kolleegansa räätälöivät asiakkailleen yksilölliset drinkit. Maukkaat luomukset eivät edes ole kovin kalliita – oma Palomaa muistuttava longdrinkkini maksoi 10,50 euroa. Punatiiliset seinät, sekalaiset tapetit sekä hillitty valaistus luovat lämpimän tunnelman.

Missä: Wrangelstr. 24, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

Täydellinen perusbaari: Tante Emma (Kreuzberg)

Mukavat perusbaarit ovat kullan arvoisia. Retrosisustettu Tante Emma on sijaintinsa puolesta täydellinen paikka aloittaa ilta, jota aikoo jatkaa aamuun saakka. Aamupalaa tarjoillaan iltaviiteen saakka, jonka jälkeen kahvikupit pikkuhiljaa vaihtuvat olutlaseihin. Tunnelmaan kuuluu soulahtava musiikki. Tupakoitsijoille on oma huone. Auki päivittäin.

Missä: Köpenicker Str. 1, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor. Nettisivu

Ennen klubille menoa: Luzia (Kreuzberg)

Oranienstrasse on täynnä pieniä, hämyisiä ja täysiä baareja. Ihanan välinpitämättömän oloinen Luzia on sisustettu kulunein nojatuolein, paikallisen Chin Chin -katutaiteilijan työt täydentävät tunnelman. Suosittu, savuinen baari täyttyy nopeasti juhlatuulisilla asiakkailla. Takahuone on tupakoitsijoiden, mutta viikonloppuisin se on klubikäytössä. Auki päivittäin.

Missä: Oranienstr. 34, Kreuzberg. U1: Kottbusser Tor. Nettisivu

Villi elokuvavuokraamo: Filmkunstbar Fitzcarraldo (Kreuzberg)

Indie-leffoja ja drinkkejä – onko makeampaa komboa? Rosoinen ja värikäs elokuvavuokraamo toimii myös baarina, joka muuttuu illan mittaan villiksi, hikiseksi diskoksi, jossa tanssitaan eri vuosikymmenten hauskojen kitsch-hittien tahdissa. Taattua hauskanpitoa – kunhan on biletuulella! Auki päivittäin.

Missä: Reichenberger Str. 133, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

Kaikkien homobaari: Möbel-Olfe (Kreuzberg)

Suosittu Möbel-Olfe tarjoaa edullisia juomia ja hyvän olutvalikoiman. Entinen huonekaluliike on tavallisen asuintalon pohjakerroksessa, turkkilaisvoittoisella alueella. Eriparisessa, viihtyisässä baarissa hengaavat lähialueen aktivistit, hipsterit ja taiteilijat. Tiistai on lesboilta, torstai jopa homompi ilta kuin muut. Kymmenen jälkeen DJ soittaa elektromusiikkia. Auki ti-su kello 18–03.

Missä: Reichenberger Str. 177, Kreuzberg. U1, U8: Kottbusser Tor. Nettisivu

 

 

Värikäs kattoterassi: Klunkerkranich (Neukölln)

Ostarin katolla oleva Klunkerkranich on kesäisin kaupungin coolein terassielämys. Festarifiilistä luo kaupunkipuutarhan yltäkylläinen vehreys ja ilmaa halkovat valot ja koristeet. Kattoa reunustaa pari tusinaa isoa pöytää penkkeineen, keskellä on esiintymislava ja sen takana hiekkalaatikko lapsille. Puisessa päärakennuksessa on baarin lisäksi pari yksinkertaista vaihtoehtoa tarjoava kanttiiniravintola sekä pienempi esiintymislava. Iltaisin katolla soi live-musiikki ja dj-setit. Talvella drinkkejä tarjoillaan lämmitetyssä majassa (terassi on suljettu tammi- ja helmikuussa). Sisäänpääsy n. 2-5 euroa. 

Missä: Karl-Marx-Str. 66, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln. Nettisivu

Suosittu skottipubi: Das Gift (Neukölln)

Rento skottilais-saksalainen baari tarjoaa artesaanioluita, laatuwhiskejä ja herkullista pubiruokaa. Asiakaskunta on sopiva sekoitus paikallisia ja muualta tulleita, hipstereitäkin. Baarin perusti Mogwai-bändin kosketinsoittaja Barry Burns, joka luopui baarista syksyllä 2021. Tupakoitsijoille on erillinen huone. 

Missä: Donaustr. 119, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln. Nettisivu

 

Itsetehtyja shotteja: Geist im Glas (Neukölln)

Iltaisin tämä supersuosittu Neuköllnin baari on olohuone, jossa vieraat viihtyvät koko illan. Talon erikoisuus ovat kekseliäät viinainfuusiot – shotteina tai drinkissä. Viikonloppuaamuisin paikalle kannattaa tulla kokeilemaan amerikkalaisia brunssiruokia: pannukakkuja, huevos rancheros -kananmunia sekä biscuits and gravy -annoksia.

Missä: Lenaustr. 27, Neukölln. U8: Schönleinstrasse. Nettisivu

Vehreä drinkkibaari: Basalt (Wedding)

Mustalla maalattua, ruukkukasvein koristeltua drinkkibaaria dominoi jaden- ja sammalenvihreäksi kaakeloitu baaritiski. Täydellisen instagrammattavan paikan drinkit gin & tonicista omiin luomuksiin tehdään laatuviinoista, mutta hinnat yritetään silti pitää aisoissa. Erillisessä takahuoneessa poltetaan tupakkaa.

Missä: Utrechter Str. 38, Wedding. U9: Nauener Platz. Nettisivu

Taiteellista illanviettoa: The Forsberg (Wedding)

Pienen paikan tiiliseiniltä on rappaus kuoriutunut osittain pois ja huonekalut ovat harvassa. Weddingin parhaaksikin baariksi kutsuttu The Forsberg on samalla taiteilija Charles Forsbergin studio. Kun baari on auki, herra Forsberg toimii baarimikkona ja drinkinkeksijänä. Auki yleensä to-la kello 21–03.

Missä: Gerichtstr. 26, Wedding. S-Bahn: Wedding. Nettisivu

James Bond -tunnelmaa: Green Door (Schöneberg)

Ovikelloa soittamalla siirryt 1970-lukulaisen pornoleffan mukaan nimettyyn cocktailbaariin. Tumma baaritiski täyttää pienen baarin lähes kokonaan ja valaistus on hämyisä. Tiskillä on upea punainen lankapuhelin, ihanan ruma koiralamppu sekä valtavia tuhkakuppeja – sisällä saa tupakoida. Asiakaskunta on paikallista sekä kansainvälistä, tyylikästä ja rentoa. Drinkit ovat hyvä syy vierailla: kokeile esimerkiksi palkittua Curtain Call -drinkkiä, johon tulee rommia, sitruunaa, camparia, basilikaa, sampanjaa ja mustaoliivi-suihketta.

Missä: Winterfeldtstr. 50, Schöneberg. U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz. Nettisivu

 

Näköalabaari: Monkey Bar (Charlottenburg)

25hours -hotellin hintavasta näköalabaarista näkee eläinpuiston apinatarhaan – mistä nimikin tulee! Kaupunkinäkymät eivät muutenkaan ole pöllömmät. Dj soittaa cooleja biittejä, paikallinen tyylitietoinen kävijäkunta jakaa baarin hotellin vieraiden kanssa.

Missä: Budapester Str. 40, Charlottenburg. U1, U2, U9, S-Bahn: Zoologischer Garten. Nettisivu

Se jazz-baari: A-Trane (Charlottenburg)

Vuodesta 1992 auki ollut A-Trane kuuluu Berliinin, ehkä jopa Euroopan tärkeimpiin jazzklubeihin. Täällä on esiintynyt esimerkiksi Herbie Hancock. Lauantaisin keikan jälkeen ilta jatkuu “late night jam sessionin” parissa. Baarin omistaja on avannut nurkan taakse myös konstailemattoman Jazzcafé Grolman -ravintolan (Grolmanstr. 53, Charlottenburg). Auki päivittäin.

Missä: Bleibtreustr. 1, Charlottenburg. S-Bahn: Savignyplatz. Nettisivu

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *