Berliiniläistä artesaaniolutta, ole hyvä!

Päivitetty 19.2.2020
Berliinin kymmenissä craft beer -baareissa tutustut paikallisten pienpanimoiden oluihin.

Berliinin panimopubit

Amerikan malliin: Vagabund

Kolmen amerikkalaisen kaveruksen vuonna 2013 perustama panimo on valloittanut sydämiä – ja suita – pale aleillaan. Panimossa on myös simppeli pubi eli “hanahuone”, jossa pääsee maistelemaan talon perusvalikoimia, kokeellisia eriä sekä muiden tuottajien artesaanioluita. Auki ma-pe 17  alkaen, la-su 13 alkaen.

Missä: Antwerpener Str. 3, Wedding; U6: Seestrasse. Nettisivu

Vagabund-pienpanimon perustajat “hanahuoneessa”.

Weddingin erikoisuus: Hausbrauerei Eschenbräu

Kellaripubi Eschenbräun maukkaita, filtteröimättömiä saksalaisoluita on valmistettu vuodesta 2001 saakka. Oman pilsnerin, tumman oluen sekä vehnäoluen lisäksi valikoimassa on vaihtuvia erikoisuuksia, kuten Panke Gold -export-olut tai OPA, “orijinaal” pale ale. Oluen kaveriksi saa pehmeitä brezel-rinkilöitä sekä rapeapohjaisia Flammkuchen-pizzoja. Kesällä varjoisa, viihtyisä biergarten on hyvä syy vierailla! Talolla on myös omaa siideriä, omenamehua, olutviinaa ja whiskyä. Auki päivittäin klo 17–myöhään.

Missä: Triftstr. 67, Wedding. U6, U9: Leopoldplatz. Nettisivu

Kauppahallin kellarista: Heidenpeters

Herra Heidenpeter valmistaa kreuzbergiläisen Markthalle IX -kauppahallin kellarissa pieniä eriä kekseliäitä artesaanioluita. Valikoimista ei löydy peruspilsnereitä, vaan ennemmin pale aleja ja stouteja. Yksinkertainen baari on piilossa kauppahallin nurkassa. Sen löytää kun kävelee kanttiiniravintolan ohi aina perälle saakka. Olutta saa ostaa pulloissa myös mukaan. Auki ti-ke 12–20, to 12–22, pe-la 12–20.

Missä: Markthalle IX, Eisenbahnstr. 42-43, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

Vanhan panimon uudet oluet: Rollberg Brauerei

Rollberg-pienpanimo sijaitsee komeassa entisen Kindl-olutpanimon punatiilisessä tehdaskompleksissa. Olutta myydään lähinnä kaupungin ravintoloihin, mutta myös pienessä panimopubissa saa maistella tuoreita, filtteröimättömiä luonnonoluita. Hanasta löytyy yleensä omaa Rollator, Hell ja Rot -lajiketta. Tupakointi sisällä sallittu. Viihtyisä kesäterassi on hyvällä säällä Neuköllnin kivoimpia hengailupaikkoja! Auki pe 17–00, la 17:30–00.

Missä: Am Sudhaus 3, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln, U8: Boddinstrasse. Nettisivu

Viihtyisä hanahuone: Bergschloss

Pienellä sivukadulla sijaitsevan Berliner Berg -pienpanimon viihtyisä hanahuone muistuttaa mukavasti britti- tai irkkupubia. Hanasta saa tuoretta talon omaa pale alea, lageria, stoutia sekä Berliner Weissea sekä vaihtelevia vierasoluita. Pöydän saadakseen kannattaa tulla ajoissa, sillä tänne asettauduttuaan kellään ei ole kiire kotiin. Auki ke-la 19–1:30.

Missä: Kopfstrasse 59, Neukölln. U7: Karl-Marx-Strasse, U8: Leinestrasse. Nettisivu

Rento kortteliklassikko: Hops & Barley

Entisen lihakaupan kaakeliseinät, kupariset putket ja olutpannut luovat panimobaariin mukavan 50-lukulaisen tunnelman. Erikoisuuksiin kuuluvat filtteröimättömät Friedrichshainer Pilsner, Dunkles ja Helles sekä jopa viikoittain vaihtuvat spesiaalioluet. Kokeilunhaluinen tilaa maistelulaudan. Takahuoneen televisiosta näytetään tärkeät jalkapallomatsit. Auki ma-pe kello 17–myöhään, la-su 15–myöhään.

Missä: Wühlischstr. 22-23, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse. Nettisivu

Tyylikästä kikkailua: Strassenbräu

Isolta liitutaululta löytää kymmenen talon omaa hanaolutta, tyypillisistä IPA-oluista viikottaisiin erikoisuuksiin kuten suolatikku-gose tai metsämarja-ale. Ystävällinen henkilökunta auttaa mielellään valinnassa. Viereisestä burrito-ravintolasta ja vietnamilaisesta street food -ravintolasta saa tilata ruokaa ilman lisämaksua. Oluenjuontia voi jatkaa vielä läheiseen Home-bariin. Auki su-to 17–01, pe-la 14–myöhään, su 14–01.

Missä: Neue Bahnhofstr. 30, Friedrichshain. S-Bahn: Ostkreuz. Nettisivu

 

Berliinin craft beer -baareja

Se aito ja oikea: Hopfenreich

Berliinin mahdollisesti paras artesaaniolutbaari on viihtyisä Hopfenreich, joka oli avatessaan vuonna 2014 alansa pioneeri. Hanasta saa 22 eri olutta, myös maisteluun sopivissa 0,2 l:n laseissa. Baari järjestääkin myös olutmaistiaisia. Auki ma-su kello 16 alkaen.

Missä: Sorauer Str. 31, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor. Nettisivu

Hana-olut valuu Hopfenreich-baarissa lasiin.
Hopfenreich-artesaaniolutbaari. © Sören Hars

Rokkibaari: Monterey Bar

Olueen erikoistuneessa rokkibaarissa on 10 hanaa ja yli 200 pienpanimoiden olutlaatua. Paikallisiin merkkeihin kuuluvat esimerkiksi Rollberg-, Schoppe Bräu- ja Bierfabrik. Joka ei halua notkua tiskillä ja laskea olutpulloja tai ihailla kultakehyksistä potrettia Black Sabbath -bändistä, voi istahtaa yhteen mukavista nojatuoliryhmistä. Auki päivittäin klo 17–02.

Missä: Danziger Str. 61, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse, S-Bahn: Prenzlauer Allee. Nettisivu

Kanadalaista vieraanvaraisuutta: Muted Horn

Nestemäistä kultaa kaadetaan 22 hanasta, joista moni on omistettu kanadalaisille oluille – kiitos omistajan syntyperän. Erikoisuutena kaksi hanaa on varattu nitro-oluille, eli typellä hiilihapotetuille laaduille. Maistelutarjottimen tilaamalla saa kokeilla neljää laatua. Eloisa lähialue sopii myös baari-illan jatkamista varten! Auki arkisin klo 17–02, la-su 15–03.

Missä: Flughafenstr. 49, Neukölln. U8: Boddinstrasse. Nettisivu

Vaikuttavat valikoimat: The Castle Pub

The Castle Pub tarjoaa Mitten pubissaan 20 hanaolutta, uudessa Friedrichshainin sijainnissa hanoja on jopa 50! Pubi panostaa myös laatudrinkkeihin sekä ylpeilee ginikokoelmallaan. Molemmat baarit ovat auki päivittäin ja tarjoavat myös kahvia heti aamusta alkaen.

Missä: Invalidenstr. 129, Wedding. S-Bahn: Nordbahnhof; Frankfurter Tor 7, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor. Nettisivu

Belgialaista laatua: Herman

Herman-baarin erikoisuus ovat belgialaiset, etenkin Flanderin ja Vallonian alueiden oluet. Valikoimaan kuuluu yli sata lajia: blondeja, faroja ja trappisteja. Hanaoluet vaihtelevat ja myös muunmaalaisia oluita on tarjolla. Baarissa viihtyvät niin paikalliset kuin vierailevatkin olutintoilijat. Auki ti-la kello 18–01, su-ma 18–00.

Missä: Schönhauser Allee 173, Prenzlauer Berg. U2: Senefelderplatz. Nettisivu

Iso skotti: BrewDog Berlin Mitte

BrewDog-panimoketjun baarin 30 hanassa on iso valikoima omia oluita, noin puolet hanoista on varattu vieraileville panimoille. Kiviuunipizzan, wingsien tai salaatin seuraksi suositellaan sopiva olutlaatu – tarjolla on myös vegaanista valikoimaa. Auki su-to 12–00, pe-la 12–02.

Missä: Ackerstr. 29, Mitte. U8: Rosenthaler Platz, S-Bahn: Nordbahnhof, Raitiovaunu M8: Pappelplatz. Nettisivu

Tanskalainen suosikki: Mikkeller

Mikkellerin pienehköstä Berliinin baarista löytyy 24 hanaa. Niistä valuu lähinnä omia sortteja, pari sijaa on varattu vieraileville panimoille. Oluen seuraksi tarjoillaan juusto- tai lihalautasia. Valoisa, kahvilamainen baari on kätevä lepopaikka keskellä vilkkainta Berliiniä. Auki 15–00, pe-la 15–02.

Missä: Torstr. 102, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu

Kahvia ja craft beeriä: Kaschk

Norjalainen kahvilabaari erikoistuu filtterikahviin ja artesaaniolueen. Tyypillisesti 12 hanaoluen valikoima on sekoitus paikallista ja kansainvälistä, kuten BRLO:n, Lenny’s Artisanal Alesin, Mikkellerin ja Stone Brewingin oluita. Alakerrassa on shuffleboard-pelihuone. Auki ma-to 08–02, pe 08–03, la 10–03, su 10–02.

Missä: Linienstr. 40, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz. Nettisivu

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *