Pika-opas: Berliinin nähtävyydet päivässä

Oli kulkupeli mikä tahansa, Berliinin tehokkain nähtävyysreitti kulkee Alexanderplatzilta kohti Brandenburgin porttia.

Päivä kannattaa aloittaa vaikka aamupalalla tai lounaalla Alexanderplatzin tv-tornissa tai kävelyllä Nikolai-kortteleissa, Berliinin jälleenrakennetussa vanhassa kaupungissa. Tv-torniin kannattaa varata pääsylippu etukäteen.

Kun Alexanderplatzilta ylittää Spree-joen, tulevat vastaan vaikuttava Berliinin tuomiokirkko sekä museosaareke, Museumsinsel. Pienellä alueella patsastelevat Berliinin tunnetuimmat museot kuten arkeologisia aarteita esittelevä Pergamon ja kiisteltyä Nefretiti-pystiä isännöivä Neues Museum.

Kadun toisella puolella sijaitsee vuonna 2020 valmistunut Stadtschloss, kopio Preussin aikaisesta 1210 huoneen barokkilinnasta, jossa sijaitsee uusi Humboldt-Forum-museokeskus.

Kuuluisan Unter den Linden -bulevardin varrella ohittaa useita otteita Berliinin historiasta, kuten Humboldthain-yliopiston, jossa ovat opiskelleet esimerkiksi Einstein, Karl Marx ja Otto von Bismarck sekä Bebelplatzin, jolla natsit vuonna 1933 polttivat 20 000 kirjaa.

Unter den Linden päättyy Pariser Platzille ja Brandenburgin porttiin, Berliinin klassisimpaan nähtävyyteen. Porttia ympäröivät muun muassa Amerikan sekä Ranskan suurlähetystöt, Berliinin taideakatemia sekä Hotelli Adlon, joka arvokkuudestaan huolimatta tunnetaan etenkin siitä, että Michael Jackson roikotti Prince Michael II -vauvaansa sen parvekkeelta vuonna 2002.

DDR:än aikaan Brandenburgin portti symboloi maan ja kaupungin kahtiajakoa,  sillä muuri nousi aivan sen taakse. Nykyään monumentti on yhtenäisyyden symboli, jonka edessä juhlitaan uutta vuotta, seurataan maratoneja ja osoitetaan mieltä.

Brandenburgin portin takaa alkaa iso Tiergarten-puisto. Sen vieressä sijaitsevat Berliinin historiallinen valtiopäivätalo sekä henkeäsalpaava Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki, jonka sokkeloihin vierailijan kannattaa eksyä hetkeksi.

Tällä melko turistisella alueella on vaikeaa löytää hinta-laatusuhteeltaan hyviä kahviloita tai ravintoloita, joten pienen tauko-oluen jälkeen on hyvä suunnata muualle syömään.

Päivän voi päättää modernin arkkitehtuurin Potsdamer Platzille. Futuristisen Sony Centerin telttamaisen katon alta löytyy ravintoloita ja terasseja, elokuvamuseo sekä Legoland Discovery Centre -sisäleikkipaikka.

Jos sää ei suosi tai muuten vaan väsyttää, voi Alexanderplatzin kupeesta, Karl-Liebknecht-Strasselta, hypätä 100-bussilinjan kyytiin. Paikallislipun hintaan onnekas nappaa istumapaikan bussin yläkerrasta. Matkalla Charlottenburgiin bussi ohittaa tv-tornin ja museosaarekkeen, ajaa Unter den Lindeniä pitkin ja ohittaa Brandenburgin portin sekä valtiopäivätalon. Reitti vie Tiergartenin halki läpi liikenneympyrän, jota koristaa kullankimaltava Siegessäule-voitonpylväs. Matka loppuu Zoologischer Garten -juna-asemalle aivan Kurfürstendamm-bulevardin, KaDeWe-tavaratalon sekä eläintarhan tuntumaan.

Hotelleja nähtävyyksien lähellä

St Christopher’s Inn Berlin Mitte. Makea hostelli on vain muutaman sadan metrin päässä museosaarekkeesta. Missä: Ziegelstr. 28, Mitte. S-Bahn: Oranienburger Strasse. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Monbijou Hotel. Hurmaava hotelli hyvällä ostos- ja ravintola-alueella, vain muutaman sadan metrin päässä museosaarekkeesta. Kesällä hotellin kattoterassilta on hienot näköalat. Missä: Monbijouplatz 1, Mitte. S-Bahn: Hackescher Markt. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Park Inn. Radisson ketjun 37-kerroksinen hotelli sijaitsee Alexanderplatzilla, aivan tv-tornin vieressä. Ylimpien kerrosten näkymät etelää kohti ovat todella hyvät! Missä: Alexanderplatz 7, Mitte. U, S-Bahn: Alexanderplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Novotel Berlin Mitte. Sijainti museosaarekkeella on täydellinen klassisen Berliinin tutkailuun, mutta myös Kreuzbergin houkutukset ovat kävelyetäisyydellä. Missä: Fischerinsel 12 , Mitte. U2: Spittelmarkt. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Hotel Adlon Kempinski. Brandenburgin portin kupeessa sijaitseva perinteikäs luksushotelli. Täällä ovat asuneet sekä Charlie Chaplin että Barack Obama. Missä: Unter den Linden 77, Mitte. U6: Französische Strasse. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

The Mandala Hotel. Viiden tähden hotelli Potsdamer Platzilla, lähellä monia Berliinin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Missä: Potsdamer Str. 3, Mitte. U2, S-Bahn: Potsdamer Platz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

25hours Hotel Bikini Berlin. Rennon designhotellin pohjoispuolelta näkee eläintarhaan, toiselta puolelta on näkymät Breitscheidplatzille sekä Ku’damm-ostoskadulle. Ympäristöön voi tutustua ikkunoissa roikkuvien kiikarien avulla! Missä: Budapester Str. 40, Charlottenburg. U1, U2, U9, S-Bahn: Zoologischer Garten. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *