Berliini – Lhbtiq-klubit ja -bileet

Berliinin maine bilekaupunkina on ansaittu – etenkin homo- ja queer-bileskene on omaa luokkaansa!

Teknoa ja lihan himoa

Berliinin luultavasti tunnetuin klubi, Berghain (Am Wriezender Bahnhof, Friedrichshain. U+S-Bahn: Warschauer Strasse), sai alkunsa Snax-fetissibileistä. Klubi on nykyään homo- sekä heteroystävällinen ja tunnettu hyvästä teknomusiikista, darkroomista ja tiukasta ovipolitiikasta. Berghainin yhteydessä olevaan Lab.Oratory-seksiklubiin mennään eri ovesta (vain miehille!). Vieläkin kaksi kertaa vuodessa järjestettävissä legendaarisissa Snax-bileissä Berghain sekä Lab.Oratory yhdistävät voimansa.

Yksi Berliinin isoimmista tekno-queertapahtumista on tällä hetkellä Pornceptual-fetissibileet. Niitä järjestetään läpi vuoden eri teemoilla ja eri sijainneissa.

Hedonistinen fetissi- ja seksiklubi KitKatKlub avoin kaikille seksimyönteisille vierailijoille. Pukukoodi on yleensä paljasta ihoa, nahkaa ja niittejä. Joka kuun ensimmäisenä perjantaina KitKatissa pidetään hyper-suositut, seksipositiiviset Gegen-queerbileet. Musiikki on silloin pääosin hard teknoa, eikä pukeutuminen ole yhtä tarkkaa – vaikka asuun kannattaa panostaa, jos haluaa kuulua joukkoon.

Neuköllniläisen Griessmühle-klubin aina kuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävät Cocktail D’Amore -lauantait ovat intensiivisiä ja loputtomia – kunnes koittaa maanantai-aamu. Bilesarja on tällä hetkellä yksi kaupungin suosituimmista, mutta pysyy silti miespainotteisena. Dj’t soittavat mm. housea ja elektroa – moni artisti on Cocktail D’Amore-levy-yhtiön listoilla.

Herrensauna on kerran kuussa tapahtuva klubi-ilta tunnetun Tresor-klubin alakerrassa. Nimi viittaa paikalliseen hedonistiseen gay-saunakulttuuriin, mutta koska Herrensauna on myös levy-yhtiö, on pääosassa hikinen, sykkivä tekno.

Härskiä hedonismia on tarjolla muuten melko hiljaisen Ficken 3000 -homoklubin ICKY-sunnuntaibileissä. Saksankielen Ficken tarkoittaa panemista, icky taas englanniksi ällöä, eli mikään ei jää arvailujen varaan. Bileet ovat gay-seksiklubilla, mutta kaikki sateenkaaren värit ovat tervetulleita ICKY-bileisiin.

 

Asenteelliset bileet

SchwuZ (Rollbergstr. 26, Neukölln; to-la. U7: Rathaus Neukölln, U8: Boddinstrasse) oli avatessaan vuonna 1977 Berliinin ensimmäinen virallinen gay-klubi. Suosittu klubi on avoin kaikille ja asiakaskunta kattaa koko lhbtiq-kirjon. Tila on esteetön. SchwuZ emännöi niin drag show -tapahtumia, elektrobileitä, taidenäyttelyitä kuin konserttejakin.

Legendaarinen SO36-punkrock-keikkapaikka (Oranienstr. 190, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof) järjestää mielenkiintoisten konserttien lisäksi valikoiman vaihtoehtokulttuuritapahtumia. Sunnuntaisin Café Fatal -illoissa annetaan lhbtiq-tanssitunteja ja joka kuun viimeisenä lauantaina on jo toistakymmentä vuotta järjestetty loistavat arabi- ja turkkilaisyhteisölle suunnatut Gayhane-homo- ja lesbobileet.

Room 4 Resistance -teknokollektiivin queer- ja femme-yhteisön bilesarja on lajissaan Berliinin suosituin. Illoissa halutaan luoda turvallinen ympäristö etenkin trans- ja muunsukupuolisille sekä rodullistetuille ihmisille, pakolaisille että muille marginalisoiduille ryhmille. Bileitä järjestetään tällä hetkellä noin kaksi kertaa kuussa muutenkin homoystävällisellä ://AboutBlank-klubilla. Osa tuotoista luovutetaan paikalliselle järjestötoiminnalle. ://AboutBlankissa järjestetään myös seksikkäät, riemukkaat Buttons-teknobileet.

Dragia ja hulluttelua

Drag queen sekä Zum Schmuzigen Hobby -poppihomobaarin omistaja, Nina Queer, pitää housea, poppia ja dragia yhdistävät “polyseksuaaliset” Irrenhouse-bileet kerran kuussa Kreuzbergin Musik und Frieden -klubilla (Falckensteinstr. 48, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor). Nimessä leikitään Irrenhaus-sanalla, joka tarkoittaa suomeksi hullujenhuonetta.

Drag-artisti Chantalin viikoittaiset Chantal’s House of Shame -queer-bileet juhlitaan nykyään Friedrichshainin Suicide Circus -klubilla torstaisin (Revaler Str. 99, Friedrichshain. Sisäänkäynti Warschauer-sillan vieressä. U1, M10: Warschauer Brücke).

Lue aiheesta lisää:
Lhbtiq-baarit
Yöelämää vain miehille
Yöelämää naisille

© Erica Löfman

 

Tripsteri App -Berliini banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *