Berliinin parhaat nähtävyydet

Parhaat nähtävyydet sekä ensikertalaiselle että kokeneemmallekin vierailijalle.

Listallemme on valittu kymmenen taatusti kiinnostavaa kohdetta, joista jokainen omalla tavallaan kertoo jotain oleellista Berliinistä. Monet kohteista on ulkona ja ne näkee ilmaiseksi.

Museosuositukset Berliiniin löytyvät omalta sivultaan.

DayTripster Berliini App
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Ajatuksen paikka: Holokaustimuistomerkki

Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki on nerokkaan yksinkertaisen oloinen, vahvaa symboliikkaa tarjoava 2711 betonikolossin monumentti. On vaikea ymmärtää, miten hilpeät turistit voivat loikkia tasanteelta toiselle ja leikkiä hippaa pilareiden välisillä kapeilla, aaltoilevilla käytävillä. Pyörätuoli-symbolilla merkittyissä käytävissä alusta ei nouse eikä laske yli 8 prosenttia. Maanalainen infokeskus on esteetön.

Missä: Cora-Berliner-Str. 1, Mitte. U6: Französische Strasse. Nettisivu

Berliinin vanha kaupunki: Nikolaiviertel

Alexanderplatzin vieressä sijaitsee Berliinin “vanha kaupunki”. Pieni Nikolaiviertel-kortteli vaurioitui pahasti toisen maailmansodan viimeisissä vaiheissa, taistelussa Berliinistä. 1980-luvulla alue jälleenrakennettiin ihanan oudoksi sekoitukseksi historiallisia rekonstruktioita ja kerrostaloja. Alueen paras nähtävyys on kaupungin vanhimmat rauniot: 1230-luvulla rakennetun alkuperäisen kirkon jäänteet,  jotka ovat osa uudempaa Nikolai-kirkkoa. Lisäksi jokivarren terassit tarjoavat hyvän taukopaikan. Nukkekotimaisella, unisella alueella kohtaa yleensä yllättävän vähän turisteja.

Missä: Nikolaiviertel, Mitte. U2, U5, U8, S-Bahn: Alexanderplatz.

Kuuluisa museorypäs: Museosaareke

“Museosaari” on Unescon maailmanperintölistalla oleva saareke keskellä Berliiniä, Alexanderplatzin ja Unter den Linden -kadun välissä. Täällä sijaitsevat Berliinin tunnetuimmat valtiolliset museot. Vaikkei aikoisikaan vierailla museoissa, on komea alue kävelykierroksen arvoinen!

Paraatipaikalla heti tuomiokirkon vieressä sijaitsee nurmikkoinen Lustgarten-aukio sekä Altes Museum, Berliinin vanhin museo. Rakennuksen on piirtänyt Karl Friedrich Schinkel. Sisältä löytyy antiikin esineitä sekä taidetta. Sen takana sijaitsee Alte Nationalgalerie, jonka tunnistaa pienestä veistospuutarhasta ja sitä reunustavista pylväskäytävistä. 1800-luvun saksalaisen ja eurooppalaisen maalaustaiteen kokoelmiin kuuluu mm. Monetin, Manetin ja Renoirin töitä. Viereinen Neues Museum isännöi egyptiläis- ja esihistoriallisia näyttelyitä. Tänne tullaan ennen kaikkea näkemään kuuluisa ja kiistelty Nefretiti-pysti, jonka palauttamista Egyptin hallitus on pyytänyt toistuvasti. Uusi David Chipperfieldin suunnittelema James Simon Galerie -rakennus toimii vierailijakeskuksena sekä sisäänkäyntinä Pergamon-museoon. Siellä esitellään saksalaisten arkeologien lähinnä 1800-luvulta peräisin olevia löytöjä, kuten rekonstruoidun Pergamonin alttarin ja Babylonin porttiin kuuluneen Ištarin portin. Museosaarekkeen perältä löytyvässä Bode Museumissa on valikoima veistoksia ja bysanttilaista taidetta, mutta myös maalauksia sekä maailman suurimpiin kuuluva mitali- ja kolikkonäyttely.

Altes Museumia sekä Lustgarten-pihaa vastapäätä pönöttää uusi Humbolt Forum -museokeskus. Kestonäyttelyihin, kuten Berliinin historiasta kertovaan osioon, pääsee ilmaiseksi. Jos ei kulttuuri kiinnosta, voi piipahtaa katolle näköaloja ihailemaan ilmaiseksi. Itse rakennus on kopio Preussin aikaisesta 1210 huoneen Stadtschloss-barokkilinnasta.

Missä: Spree-joen varrella, Alexanderplatzin lounaispuolella. U5: Museumsinsel. Nettisivu

Liput kannattaa ostaa etukäteen yhteistyökumppaniltamme:

Kahtia jaettu kaupunki: Berliinin muurin muistomerkki

Berliinin muuria ei juurikaan ole enää jäljellä. Bernauer Strassen laaja muistomerkki on ulkoilmamuseon ja informaatiokeskuksen yhdistelmä. Nordbahnhofin vieressä infokeskuksessa on karttoja ja tietoa muistomerkin eri osista. Ulkona mielenkiintoisinta on harvinainen kappale muurin kahta seinää, itä- ja länsipuolta sekä niiden välinen “kuolemankaistale” ja vartiotorni. Tätä vastapäätä olevan dokumentaatiokeskuksen katolta muistomerkin näkee hyvin. Sisällä voi tutustua muurin rakentamisen vaiheisiin sekä jaettuun kaupunkiin.

Missä: Bernauer Str. 111, Mitte. U8: Bernauer Strasse / S-Bahn: Nordbahnhof. Nettisivu

Kiehtovaa megalomaniaa: Neuvostomuistomerkki

Parhaat nähtävyydet voi yhdistää puistoissa hengaamiseen! Kreuzbergin itäpuolella, Treptower Parkissa, on suurin Berliinin kolmesta neuvostomonumentista. Megalomaaninen muistomerkki ylistää Stalinia kolossaalisine patsaineen ja freskoineen. Näky on tässä maailmantilanteessa erityisen hämmentävä ja herättää pohtimaan moninaisia historiallisia ja poliittisia yhteyksiä.

Missä: Puschkinallee, Treptow. S-Bahn: Treptower Park.

Herkkumuseo: KaDeWe

Kahdeksankerroksinen Kaufhaus des Westens on Euroopan suurin tavaratalo. Se avattiin jo 1907. Rakennus paloi ja vaurioitui amerikkalaisen sotakoneen syöksyttyä rakennukseen vuonna 1943, mutta avasi ovensa jälleen sodan jälkeen, vuonna 1950. KaDeWe:n ruokaosasto on maailman toiseksi suurin ja mielenkiintoisempi kuin moni museo. Muun muassa erikoisia leivonnaisia, lukuisia suklaakonvehtivitriinejä ja tuhansien eurojen arvoisia viskipulloja voi ihmetellä 7000 neliömetrin verran. Vierailuun voi lisätä luksusta Länsi-Berliinin hienoston suosimassa osteri- ja samppanjabaarissa.

Missä: Tauentzienstr. 21-24, Schöneberg. U1, U2, U3: Wittenbergplatz. Nettisivu

Rauhan rauniot: Keisari Vilhelmin muistokirkko

1895 valmistunut Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche oli pitkään Berliinin korkein rakennus. Se tuhoutui Berliinin pommituksissa vuonna 1943. Jäljelle jäivät vain rauniot. Kansan mielipiteen mukaisesti raunio jätettiin sellaisenaan sodanvastaiseksi muistomerkiksi. Siihen kiinni rakennettiin ”ruma” uusi kirkko, joka valmistui 1961. Se on silti sinisine lasiseinineen hämmentävän kaunis sisältä. Muistomerkki on lähellä KaDeWe-tavarataloa.

Missä: Breitscheidplatz, Charlottenburg. U1, U2, U9, S-Bahn: Zoologischer Garten

Paras lounas-rundi: Tv-torni

Berliinin maisemaa hallitsee 368 metriä korkea televisiotorni, joka vuonna 1969 valmistui Berliinin korkeimmaksi rakennukseksi. Sisällä hissi vie näköalatasanteelle, jonka yläkerrassa on Sphere-ravintola. Torniin voi ostaa pääsylipun paikan päällä (15,50 euroa) tai ostaa netistä kalliimman lipun, joka oikeuttaa jonojen ohituksiin niin lipputiskillä kuin hissimatkoillakin. Tornissa vierailee noin miljoona turistia vuosittain, joten ruuhkaisina päivinä jonot liikkuvat hitaasti. Varaus ikkunapaikalle ravintolassa maksaa lähemmäs 25 euroa. Lattia pyörii kierroksen puolessa tunnissa, joten syödessä voi rauhassa nähdä kaupungin jokaisen kolkan. Ravintola on rauhallinen ja tasokas, joten tämä on kiva elämys, jos budjetti sallii.

Missä: Panoramastraße 1A, Mitte. U2, U5, U8, S-Bahn: Alexanderplatz. Nettisivu

Kylmän sodan symboli: Teufelsberg

Toisen maailmansodan pommitukset synnyttivät yli 400 miljoonaa kuutiometriä soraa ja romua. Se, mitä ei kierrätetty, säilöttiin romuvuoriksi ympäri kaupunkia. Tunnetuin on Grunewaldissa oleva Teufelsberg, Berliinin korkein huippu. 120-metrisen vuoren huipulla seisoo kylmän sodan aikainen amerikkalaisten tutka- ja vakoiluasema. Asema on suosittu retkikohde: rauniot ovat kuvaukselliset ja vuorelta näkee kauas. Lue lisää: Berliinin Teufelsberg-vuori: Rappioromantiikkaa vakoiluasemalla

Missä: Teufelsseechaussee 10, Grunewald. S-Bahn: Grunewald. Nettisivu.

Maanalaista historiaa: Berliner Unterwelten

Superkiinnostavien opastettujen kierrosten järjestäjä, Berliner Unterwelten e.V. -yhdistys tutkii ja suojelee Berliinin maanalaista arkkitehtuuria, kuten hylättyjä holveja, pommisuojia ja rautatietunneleita. Viihdyttävät, asiantuntevat oppaat luotsaavat ryhmiä viidessä eri kohteessa. Aloita Dark Worlds -kierroksesta, jolla vieraillaan sokkeloisessa väestönsuojassa ja kuullaan toisen maailmansodan arjesta. Lippuja kierroksille ei voi varata ennakkoon ja ne pitää ostaa käteisellä Berliner Unterweltenin toimistosta. Opastuksia saatavilla englanniksi, saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, hollanniksi ja tanskaksi.

Missä: Brunnenstraße 105, Wedding. S-Bahn: Gesundbrunnen. Nettisivu

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *