Berliinin kaupunginosat: Kreuzberg

Berliinin muurin länsipuolelle jäänyt Kreuzberg on vieläkin täynnä ristiriitoja: se on punk-henkinen sekä keskiluokkainen, ruma sekä idyllinen. Toisinajattelijoiden kehto on Berliinin yöelämän keskipiste.

Kreuzberg kattaa ison osan eteläisestä Berliinistä. Ilmaa halkovan keltaisen U1-metrolinjan varrelta löytyy kiinnostavia alueita, esimerkiksi Schlesisches Torin, Oranienstrassen, Görlitzer Parkin ja Kottbusser Torin ympäristöt. Näissä ei tarvitse kauaa etsiä kahviloita, baareja tai ravintoloita!

Jokunen vuosi sitten suosioon noussut Kreuzbergin ja Neuköllnin rajalla oleva “Kreuzkölln“-alue ja etenkin eloisa Graefestrasse on täynnä kivoja kahviloita, baareja sekä ravintoloita. Idyllisen Landwehr-kanavan varret sopivat hengailuun tai kävelyretkelle.

Läntisessä Kreuzbergissä meno keskittyy niin sanottuun Bergmannkieziin, eli Bergmannstrassen ympärille. Hyvällä säällä ja etenkin auringonlaskun aikaan kannattaa kävellä Viktoriaparkin huipulle. Berliinin korkein luonnollinen kukkula tarjoaa hyvät näkymät, ja sen kärjessä on Karl Friedrich Schinkelin suunnittelema rautaristi, joka juhlistaa Napoleonin kukistamista Saksan vapautussodassa 1813–14. Risti vuoren päällä, Kreuz + Berg, antaa nimen koko kaupunginosalle!

Kaupunginosassa on iso saksanturkkilainen väestö, etkä millään välty döner-kioskeilta ja shisha-baareilta.

Elinvoimaisen queer-yhteisön ansiosta Kreuzbergistä löytyy useampia lhbt-matkailijaa kiinnostavia baareja ja klubeja.

Kreuzbergissä on Berliinin runsain yöelämä. Parhaita bilekatuja on pitkä Köpenicker Strasse / Schlesische Strasse, jonka varrella on todella paljon baareja ja klubeja. Pieni Lohmühle-saareke ja viereinen Arena-alue vilisevät Berliinille tyypillisiä ulkoilmaklubeja.

Görlitzer Parkia sekä Kottbusser Toria pidetään joskus turvattomina, sillä niillä käydään näkyvää huumekauppaa, josta paikallislehdet tykkäävät repiä otsikoita.

Monipuolisessa kaupunginosassa on lisäksi perinteistä kulttuuria. Parhaita museoita ovat vaikuttava juutalaismuseo sekä ilmainen Topographie des Terrors -näyttely, joka esittelee natsi-Berliinin historiaa. Berliiniläiseen taiteeseen erikoistunut Berlinische Galerie on sekin aina vierailun arvoinen.

Uuden elämän saaneessa Markthalle IX -kauppahallissa järjestetään joka torstai-ilta suosittu Streetfood Thursday -katuruokatapahtuma. Tiistaista torstaihin hallin vakkarit myyvät hallissa tuoretta leipää, laadukkaita juustoja, viiniä sekä lounasruokaa. Viikkomarkkinoilla (pe-la) on lisäksi paikallisten viljelijöiden tuotteita.

Kreuzberg pysyttelee Berliinin turismibuumin keskiössä. Seurauksena alueen vuokrat ovat nousseet vahvasti, turistien määrä katukuvassa on lisääntynyt ja paikalliset asukkaat protestoivat.

Hotellisuosituksia Kreuzbergiin

Kreuzbergiin kannattaa suunnata etenkin yöelämän ja ravintoloiden perässä. Majoitusta suunnitellessa kannattaa miettiä missä aikoo liikkua: esimerkiksi U1-metrolinja kuljettaa sinut kätevästi läpi koko eteläisen kantakaupungin Charlottenburgista Friedrichshainiin. Kottbusser Torilta hurauttaa helposti myös sekä Mitten että Neuköllnin suuntaan.

Motel One Berlin Mitte. Erittäin edullinen, mutta tyylikäs Motel One -hotelli sijaitsee nimestään huolimatta Kreuzbergissä. Vilkkaan Moritzplatzin vieressä ollaan aivan Oranienstrassen kahviloiden, baarien ja ravintoloiden tuntumassa. Missä: Prinzenstr. 40-42, Kreuzberg. U8: Moritzplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Grand Hostel. Viihtyisän, mahtipontisen ja retrohenkisen hostellin sijainti läntisessä Kreuzbergissä on hyvien kulkuyhteyksien varrella. Lähimmät nähtävyydet, ravintolat sekä klubit ovat kävelymatkan päässä. Dorm-huoneissa on mukavat sängyt, yksityishuoneet ovat tilavia. Missä: Tempelhofer Ufer 14, Kreuzberg. U1, U7: Möckernbrücke / U1, U6: Hallesches Tor. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Hotel Ludwig van Beethoven. Mutkaton 67-huoneen hotelli aivan Kreuzbergin ja Neuköllnin rajalla, lukuisten kahviloiden, ravintoloiden sekä baarien läheisyydessä. Suositun aamupalabuffetin annit voi sään salliessa nauttia terassilla. Hotelli ei kuulu mihinkään ketjuun. Missä: Hasenheide 14, Kreuzberg. U7, U8: Hermannplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Die Fabrik – Baxpax Hostel. Täydellinen sijainti Berliinin yöelämän tutkailuun: vieressä ovat mm. leppoisat rantaklubit kuten IPSE ja Club der Visionäre sekä Spree-joessa kelluva Badeschiff-uima-allas! Eloisa budjettihostelli entisessä tehdasrakennuksessa on osa paikallista hostelliketjua. Dorm- sekä yksityisiä huoneita. Missä: Schlesische Str. 18, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

© Erica Löfman

DayTripster Berliini App
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *