Berliinin kaupunginosat: Kreuzberg

Berliinin muurin länsipuolella ollut Kreuzberg on täynnä ristiriitoja: se on elinvoimainen ja trendikäs, rosoinen sekä meluisa. Toisinajattelijoiden kehto on Berliinin yöelämän keskipiste.

Kreuzberg kattaa ison osan eteläisestä Berliinistä. Ilmaa halkovan keltaisen U1-metrolinjan varrella on paljon kiinnostavia alueita kuten Schlesisches Tor, Oranienstrasse, Görlitzer Park sekä Kottbusser Tor. Jokaisen ympäristöstä löytyy tiiviisti kahviloita, baareja ja ravintoloita.

Jokunen vuosi sitten suosioon noussut Kreuzbergin ja Neuköllnin rajalla oleva “Kreuzkölln“-alue tarjoaa paljon tutkittavaa: eloisa Graefestrasse-katu on täynnä kivoja kahviloita, baareja sekä ravintoloita ja idyllisen Landwehr-kanavan varret sopivat hengailuun tai kävelyretkelle.

Länsi-Kreuzbergissä meno keskittyy niin sanottuun Bergmannkieziin, eli Bergmannstrassen ympärille.

Kaupunginosassa on iso saksanturkkilainen väestö, etkä millään välty döner-kioskeilta.

Elinvoimaisen queer-yhteisön ansiosta Kreuzbergistä löytyy useampia lhbt-matkailijaa kiinnostavia baareja ja klubeja.

Kreuzbergissä on Berliinin runsain yöelämä. Parhaita bilekatuja on pitkä Köpenicker Strasse / Schlesische Strasse, jonka varrella on todella paljon baareja ja klubeja. Pieni Lohmühleninsel-saari ja viereinen Arena-alue vilisevät Berliinille tyypillisiä ulkoilmaklubeja.

Görlitzer Parkia sekä Kottbusser Toria pidetään joskus turvattomina, sillä niillä käydään näkyvää huumekauppaa, josta paikallislehdet tykkäävät repiä otsikoita.

Monipuolisessa kaupunginosassa on lisäksi perinteistä kulttuuria. Parhaita museoita ovat vaikuttava juutalaismuseo sekä ilmainen Topographie des Terrors -näyttely, joka esittelee natsi-Berliinin historiaa. Berliiniläiseen taiteeseen erikoistunut Berlinische Galerie on sekin aina vierailun arvoinen.

Uuden elämän saaneessa Markthalle IX -kauppahallissa järjestetään joka torstai-ilta suosittu Streetfood Thursday -katuruokatapahtuma. Tiistaista torstaihin hallin vakkarit myyvät hallissa tuoretta leipää, laadukkaita juustoja, viiniä sekä lounasruokaa. Viikkomarkkinoilla (pe-la) on lisäksi paikallisten viljelijöiden tuotteita.

Kreuzberg on pysynyt Berliinin turismibuumin keskiössä. Seurauksena alueen vuokrat ovat nousseet vahvasti, turistien määrä katukuvassa on lisääntynyt ja paikalliset asukkaat protestoivat.

Hotellisuosituksia Kreuzbergiin

Kreuzbergiin kannattaa suunnata yöelämän ja ravintoloiden perässä. Majoitusta suunnitellessa kannattaa miettiä missä aikoo liikkua. Esimerkiksi U1-metrolinja vie läpi koko eteläisen kantakaupungin Charlottenburgista Friedrichshainiin. Kottbusser Torilta hurauttaa helposti sekä Mitten että Neuköllnin suuntaan.

Motel One Berlin Mitte. Erittäin edullinen, mutta tyylikäs Motel One -hotelli sijaitsee nimestään huolimatta Kreuzbergissä. Vilkkaan Moritzplatzin vieressä ollaan aivan Oranienstrassen kahviloiden, baarien ja ravintoloiden tuntumassa. Missä: Prinzenstr. 40-42, Kreuzberg. U8: Moritzplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Grand Hostel. Viihtyisän, mahtipontisen ja retrohenkisen hostellin sijainti läntisessä Kreuzbergissä on hyvien kulkuyhteyksien varrella. Lähimmät nähtävyydet, ravintolat sekä klubit ovat kävelymatkan päässä. Dorm-huoneissa on mukavat sängyt, yksityishuoneet ovat tilavia. Missä: Tempelhofer Ufer 14, Kreuzberg. U1, U7: Möckernbrücke / U1, U6: Hallesches Tor. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Hotel Ludwig van Beethoven. Mutkaton 67-huoneen hotelli aivan Kreuzbergin ja Neuköllnin rajalla, lukuisten kahviloiden, ravintoloiden sekä baarien läheisyydessä. Suositun aamupalabuffetin annit voi sään salliessa nauttia terassilla. Hotelli ei kuulu mihinkään ketjuun. Missä: Hasenheide 14, Kreuzberg. U7, U8: Hermannplatz. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Baxpax Kreuzberg Hostel. Täydellinen sijainti Berliinin yöelämän tutkailuun: vieressä ovat mm. leppoisat rantaklubit kuten IPSE ja Club der Visionäre sekä Spree-joessa kelluva Badeschiff-uima-allas! Eloisa budjettihostelli entisessä tehdasrakennuksessa on osa paikallista hostelliketjua. Dorm- sekä yksityisiä huoneita. Missä: Schlesische Str. 18, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

© Erica Löfman

DayTripster Berliini App
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *