Berliinin kasvis- ja vegaanibrunsseja

Päivitetty 24.3.2019
Berliinin runsas brunssitarjonta sisältää tietysti monipuolisen vegevalikoiman. Sunnuntainen vegaanibrunssi on yleensä buffet-tyylinen ja värikäs.

Kasvisruokaa löytyy perusbrunsseillakin, mutta parhaat kicksit saa kaupungin ihanissa kasvis- ja vegaaniravintoloissa.

Varmaan hehkutetuin vegaanibrunssi tarjotaan rennossa Viasko-ravintolassa (Erkelenzdamm 49, Kreuzberg. U1, U8: Kottbusser Tor). Ruokaisa, noin 15 euroa maksava vegaanibuffetti on katettu lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11–15. Pöydät pursuavat maukkaita leivänpäällisiä, salaatteja, naposteltavia, lämpimiä ruokia sekä jälkiruokia.

Fiinin Kopps-ravintolan (Linienstr. 94, Mitte. U8: Rosenthaler Platz) brunssibuffetti ei kerää ihan samanlaista yksiselkeistä fanittamista kuin Viasko, mutta on monipuolinen ja luotettava. Koppsin brunssi maksaa noin 18 euroa ja sitä tarjotaan lauantaisin ja sunnuntaisin kello 9.30–16.

Sekä Viaskoon että Koppsiin kannattaa tehdä pöytävaraus!

Mana-ravintolan (Belziger Str. 34, Schöneberg. U7: Eisenacher Strasse, S-Bahn: Julius-Leber-Brücke) tervehenkinen brunssi katetaan sunnuntaisin kello 10–16. Valikoimaan kuuluu spelttileipää, dippejä, levitteitä sekä lämpimiä ruokia, kakkuja ja  chia-vanukasta – seassa on myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Brunssin hinta on noin 15 euroa, lapset saavat alennusta.

Ayurvedinen, intialainen Satyam-kasvisravintola (Goethestr. 5, Charlottenburg. U2: Ernst-Reuter-Platz) tarjoaa vähän erilaisen sunnuntaibrunssin: keittoa, dal-kastiketta tofulla, perunoita, riisiä, leipää, chutney-lisukkeita, dippejä sekä hedelmiä ja jälkkärivanukasta. Brunssia saa koko sunnuntain (klo 12–20) edulliseen 12,50 euron hintaan. Kattaukseen kuuluu aina useita, yleensä vegaanisia, lämpimiä ruokia jotka ovat mietoja mutta maukkaita. Perusmenyyltä löytyy kermaa ja juustoa, mutta lähes kaikki annokset saa vegaanisena. Sisäpihalla on Shiva- ja Ganesh-temppeli.

Monet Berliinin vegekahviloista tarjoavat arkiaamupalan lisäksi myös sunnuntaisen brunssin. Parhaimmistoon kuuluu luomukahvila Pêle-Mêle (Innstr. 26, Neukölln. U7: Karl-Marx-Strasse). Neuköllnissä brunssia saa myös erinomaisesta kakkukahvila Café Vuxista (Wipperstr. 14, Neukölln. U7, S-Bahn: Neukölln).

Kreuzbergissä Playing with Eels -kirjakauppakahvila on auki enää vain lauantaisin, brunssia varten (Urbanstr. 32, Kreuzberg. U8: Schönleinstrasse / U7: Südstern).

Berliinin tunnetuin vege- ja vegaanibrunssi löytyy demokraattisesta, antirasistisesta sekä antiseksistisesta Café Morgenrotista (pe-su, klo 11–15)(Kastanienallee 85, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse). Kattaus on sopivan runsas ja buffettia täytetään koko ajan. Brunssi maksaa noin 9 euroa, 6–12 euron hinnan määrää asiakkaan varallisuus.

Wedding-kaupunginosassa sijaitsevaan Be’kech-kahvilaan (Exerzierstr. 14, Wedding. U8, U9: Osloer Strasse) katetaan sunnuntaisin brunssi-buffetti, alkaen kello 11. Paikan erikoisuus on hinnottelu: maksat vierailustasi joko minuuttitaksaa tai voit ostaa päiväpassin tai pidemmän jäsenyyden – hintaan kuuluu ilmainen wifi, kahvi, tee, kasvisruoka sekä etätyöskentelymahdollisuudet. Täälläkin painotetaan anti-seksismiä, anti-rasismia sekä anti-homofobiaa.

Huom: Brunssien hintaan ei yleensä kuulu juomat, ellei niin erityisesti sanota.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *