Berliini – Pyöräily

Pyöräily sujuu Berliinissä yllättävän hyvin ja suurkaupunki hahmottuukin parhaiten juuri pyörän selästä!

Berliinissä pyöräilyä helpottaa, että kaupunki on lähes litteä ja pyöräilijöille on monin paikoin varattu tilaa sekä pyöräkaistoja. Autoilijat ovat tottuneita pyöräilijöihin ja huomioivat heidät liikenteessä melko hyvin. Suurimmat haasteet liittyvät kevyen liikenteen välisiin järjestelyihin.

Liikennesäännöt ovat oikeastaan samat kuin Suomessa, joten pyöräily liikenteen seassa sujuu mutkatta.

Joissain kaupunginosissa pyöräily on helpompaa kuin toisissa – esimerkiksi Neuköllnin lukuisilla mukulakivikaduilla on vain vähän tilaa eivätkä autoilijat aina kunnioita pyöräilijöitä.

Pyöriä saa vuokrata monista hotelleista, hostelleista, Spätkauf-kioskeista sekä pyöräliikkeistä. Tavallinen hinta on noin 10–15 euroa per päivä.

Kaupunkipyöräsysteemejä on Berliinissä nyt ennätysmäärä, kuten myös sähköisiä potkulautoja. Kaupungin tukemalla Deezer Nextbikellä on kaupunkialueella yli 5000 pyörää, Deutsche Bahnin Lidlin sponsoroimia Lidl-Bike-pyöriä on 3500. Katukuvasta löytyy myös amerikkalaisen Uberin punaisia Jump-sähköpyöriä.

Nextbike-asemat tunnistaa pyörätelineistä sekä käyttöterminaaleista, netissä olevalta Nextbike-kartalta löytyvät myös lähimmät yksittäiset polkupyörät. Pyöräily aloitetaan luomalla käyttäjätili, lataamalla äppi ja tekemällä varmennusmaksu joko luottokortilla tai tilisiirtona (varmennukseen voi mennä useampi päivä). Nettisivuilta löytyvät tärkeimmät tiedot myös englanniksi. Vuokra on euron ensimmäisiltä 30 minuutilta ja sitä seuraavat 30 minuuttia maksavat aina 1,50 euroa. Päivävuokra on kuitenkin maksimissaan 15 euroa.

Lainapyörää voi myös kysellä aktiivisesta Suomalaiset Berliinissä -Facebook-ryhmästä.

Ostamalla 1,90 € maksavan lisälipun (Einzelfahrausweis Fahrrad Berlin AB) saa pyörän ottaa mukaan metroihin, paikallisjuniin ja ratikoihin. “Lyhyenmatkanlippu” maksaa 1,10 €. Junissa pyöriä varten on yleensä erilliset vaunut, jotka tunnistaa pyörä-kuvakkeesta.

Kaupunkiin voi tutustua pyörällä tehtävällä opastetulla kiertoajelulla: suomalaisen Oskari Lampisjärven Berliiniläinen polkupyöräbüro neuvoo ja opastaa kaupunkipyöräilijöitä suomeksi. Englanniksi kierroksia järjestävät myös esimerkiksi Berlin on Bike ja Fat Tire Bike Tours.

Tietoa pyörämatkailusta ja reiteistä löydät myös Berliinin kaupungin matkailusivustolta.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *