Berliinin nähtävyydet

Koko Berliini on suurta ulkoilmamuseota, jonka lähes joka kortteli on täynnä historiaa. On siis hyvä tajuta, ettei kaikkia Berliinin nähtävyyksiä voi nähdä yhdellä vierailulla. Silti monet tunnetuimmista kohteista ovat lähekkäin ja helposti katsastettavissa jalan.

Berliinissä on yli 175 museota, joista löytyy esimerkiksi maailman suurin dinosauruksen luuranko, Trabant-ajosimulaattori sekä tietenkin mahtipontista historiaa. Kannattaa valita pari mielenkiintoisinta kohdetta ja tutustua niihin rauhassa.

Monet nähtävyydet sijaitsevat lähekkäin Mitte-kaupunginosassa. Tunnetuimpia kohteita ovat Berliinin symboleiksi muodostuneet Brandenburgin portti sekä ikoninen tv-torni Alexanderplatzilla. Kaunis Museumsinsel eli museosaareke keskellä kaupunkia on täynnä maailmanluokan museoita.

Moni valtiollisista museoista on kiinni maanantaisin.

Moni nähtävyys on ulkona ja ne näkee ilmaiseksi, kuten Euroopan murhattujen juutalaisten muistomerkki. Puistoissakin on kiinnostavia monumentteja: esimerkiksi kaupunkipuistoksi muutettu entinen Tempelhofin lentokenttä on kiitoratoineen kiva retkikohde!

Vierailijamäärät ovat Berliinissä kasvaneet niin paljon, että monessa nähtävyydessä joutuu jopa jonottamaan. Esimerkiksi vierailu Reichstagin eli valtiopäivätalon katolle pitää varata monta viikkoa etukäteen.

Mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä ovat usein ne, jotka liittyvät Berliinin synkkään lähihistoriaan, DDR:ään sekä kansallissosialismiin. Yksi kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä on poliittisilla maalauksilla päällystetty East Side Gallery, joka on pisin jäljellä oleva yhtenäinen pala Berliinin muuria.

Vaikka huomattava osa Berliinissä vierailevista turisteista on saksalaisia, on tietoa ja opastettuja kierroksia kuitenkin yleensä tarjolla myös englanniksi.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *