Berliini sai museon, joka ylistää katutaidetta

Katutaide näyttää löytäneen tiensä yleisesti hyväksytyiksi taiteenlajeiksi. Vuoden 2017 odotetuimpia kulttuuritapahtumia Berliinissä oli nimittäin urbaanin taiteen museon avaaminen.

Uudessa Urban Nation – Museum for Urban Contemporary Art -museossa on tauluja, kollaaseja ja installaatioita yli sadalta kansainväliseltä katutaiteilijalta. Tunnetuimpia ovat Obaman Hope-julisteen sekä ikonisen Obey-julisteen suunnitellut Shepard Fairey, Massive Attack -bändin nokkamies 3D, rotta-sabluunakuvilla tunnetuksi tullut Blek Le Rat sekä tietenkin Banksy.

Kaikki teokset ovat luotu erityisesti museota varten.

Kaksikerroksinen museo on kivan kokoinen eikä uuvuttavan iso – toisaalta se on melko täynnä, kuten berliiniläisessä museoissa on tapana. Nauttiakseen vierailusta ei katutaiteen tarvitse olla tuttua. Tyylejä ja tekniikoita on esillä monia, jokainen löytää jotakin puhuttelevaa.

Taidesuuntauksista ja -tyyleistä (melko monimutkaisesti) kertovat infotekstit luovat kontekstin yhteen ryhmitetyille teoksille.

Tyylikkäästi remontoidun urbaanin nykytaiteen museon näyttelytila eroaa radikaalisti ympäristöstä, jossa katutaidetta on totuttu näkemään. Urban Nationin perustaja, museojohtaja Yasha Young totesi The Guardian -lehden haastattelussa, ettei museon näyttämät teokset olekaan katutaidetta, vaan jatkumo kaduilla luodulle taiteelle.

Esimerkiksi mainosalan ja kiinteistövälittäjien kiinnostuksen myötä kaupallistuminen uhkaa muuttaa katutaiteen olemusta. Youngin mukaan tarkoitus on auttaa näyttämään katutaide uskottavana ja relevanttina taiteena pelkän trendin sijaan.

Urban Nation tekee myös yhteistyötä kansainvälisten katutaiteilijoiden kanssa tuodakseen isoja muraaleja Berliinin tyhjille seinille.

Ilmainen sisäänpääsy. Auki ti-su, kello 10-18. Museo on esteetön.

Missä: Bülowstr. 7, Schöneberg. U1+U2+U3+U4: Nollendorfplatz. Nettisivu

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *