Berliinin historiallisia nähtävyyksiä: DDR ja Berliinin muuri

DDR:ästä kiinnostunut voi valita eri lähestymistapoja tutustuessaan tähän aikakauteen Berliinissä.

“Ostalgiaa” eli entisen Itä-Saksan nostalgisointia voi ihmetellä Alexanderplatzin kupeessa, suositussa DDR-museossa (Karl-Liebknecht-Str. 1, Mitte. U+S-Bhf: Alexanderplatz.). Siellä saa kokeilla Stasin vakoiluvälineitä ja istua Trabantissa. Ilmainen Museum in der Kulturbrauerei (Knaackstr. 97, Prenzlauer Berg. U2, M10- ja M1-raitiovaunu: Eberswalder Strasse) ajaa samaa asiaa, mutta valtiollinen museo on vähemmän hassutteleva. Helposti lähestyttävä näyttely esittelee Itä-Saksan arkea ja on suunniteltu niin, että sen voi katsastaa missä järjestyksessä tahansa.

Liput DDR museoon

Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiqetsin kautta. Saat sen suoraan kännykkääsi.

 

Hohenschönhausen-alueen entisessä Stasin salaisessa kuulusteluvankilassa on anteeksiantamaton suhtautuminen DDR-historiaan. Opastetulla kierroksella näkee sellejä ja kuulusteluhuoneita. Oppaat esittelevät pieniä yksityiskohtia, joiden avulla kuulusteltavien olo tehtiin tukalaksi. Yhteen entisen vankilan rakennuksista on lisätty näyttely, joka haastatteluin sekä kuvin esittelee DDR:än tiukkaa otetta kansalaisiinsa. (Genslerstr. 66, Hohenschönhausen. M6: Genselerstrasse. Sisäänpääsy 6 €)

Stasin eli DDR:n valtiollisen turvallisuuselimen entinen päämaja on nykyään Stasi-museo. Vaatimattoman virastotalon sisustus on suurilta osin alkuperäinen, joten luvassa on myös tyylillinen aikamatka. Stasin toimintatavoista sekä kylmän sodan etenemisestä kertovan näyttelyn kohokohta on Stasi-päällikkö Erich Mielken hyvin säilynyt toimisto. Ilmaiset opastetut kierrokset ovat lauantaisin ja sunnuntaisin saksaksi tai englanniksi. (Ruschestr. 103, Lichtenberg. U5: Magdalenenstrasse. Sisäänpääsy 6 €)

Berliinissä on enää pari paikkaa, joissa Berliinin muuria näkee alkuperäisellä paikallaan. Saksojen yhdistymisen jälkeen muurista haluttiin nopeasti eroon.

Kattavan käsityksen Berliinin muurista ja sen vaikutuksista kaupunkiin antaa ilmainen, valtiollisen säätiön johtama Berliinin muurin muistomerkki. 1,4 kilometriä pitkällä entisellä raja-alueella on osa alkuperäistä muuria, ulkoilmanäyttely sekä informaatiota tarjoava vierailijakeskus ja kaupungin surullista kahtiajakoa selittävä dokumentaatiokeskus, jonka katolla on havainnollistamista auttava näköalatasanne. (Bernauer Str. 101, Mitte. U8: Bernauer Strasse / S-Bhf: Nordbahnhof)

Suosituin – ja pisin – pala entistä muuria on East Side Gallery -“ulkoilmagalleria” (Mühlenstr., Friedrichshain. U5: Warschauer Strasse / S-Bhf: Ostbahnhof). Viereisen Pirates-ravintolan yläkerrassa on pääosin arkistoelokuviin sekä aikalaishaastatteluihin nojaava yksityinen Wall Museum -muurimuseo (Mühlenstr. 78-80, Friedrichshain. U5: Warschauer Strasse. Sisäänpääsy 12,50 €).

Kuuluisan Checkpoint Charlie -rajanylityspaikan voi jättää väliin: jälleenrakennettu tullikoppi, sotilaiksi pukeutuneet näyttelijät ja nakinmyyjät ovat täällä vain turisteja varten. Viereinen Haus am Checkpoint Charlie, Mauermuseum -muurimuseo on tavallaan kiinnostava: siellä esitellään esimerkiksi mielikuvituksellisia tapoja, joilla yritettiin rajanylitystä länteen. Toisaalta museo on kalliinpuoleinen ja uuvuttavan täynnä tekstiä (Friedrichstr. 43-45, Kreuzberg. U6: Kochstrasse. Sisäänpääsy 14,50 €).

Kävely leveää Karl-Marx-Alleeta pitkin on mielikuvituksen avulla aikamatka 1950-luvun Berliiniin. Noin kahden kilometrin mittaisella pätkällä Strausberger Platzin ja Frankfurter Torin välissä on Stalinin rakennuttamia komeita asuintaloja, “työläisten palatseja”. Karl-Marx-Allee oli myös kulissina mahtipontisille panssariautojen vahvistamille vappuparaateille. Kadun varrella on useita infotauluja, jotka kertovat kadun ja rakennusten historiasta.

Entisen Länsi-Berliinin puolella pääsee vierailemaan amerikkalaisten rakentaman tutka- ja vakoiluaseman raunioilla. Toisen maailmansodan synnyttämästä romusta rakennettu Teufelsberg-vuori on Berliinin korkein kukkula, joten sieltä oli hyvä siepata Neuvostoliiton ja sen liittolaisten viestejä. Vierailua varten kannattaa varata ainakin puoli päivää.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *