Makupaloja tuoreesta Berliini-matkaoppaasta: Viisi uutta sekä vanhaa lempipaikkaa

Berliini-matkaopaskirjaa tehdessä löytyi uusia lempipaikkoja ja tutut jutut ihastuttivat taas uudestaan.

Tänä keväänä ja kesänä olen käynyt kymmenissä uusissa laatukahviloissa ja vegeravintoloissa, hengannut terasseilla sekä vieraillut museoissa, joihin en vielä kymmenenkään Berliinin-vuoden aikana ollut ehtinyt. Joistakin paikoista tykkäsin niin paljon, että mietin, pitäisikö ne vain pitää salassa!

Oleellisin keräämäni uusi sekä vanha Berliini-kokemus on valikoitunut matkaoppaaseen: esittelen siinä eri hintaisia kiinnostavia ravintoloita sekä neuvon parhaat kirpputorit, opastan yöelämän koukeroissa ja kerron kohokohtia kaupungin kiinnostavasta historiasta – kuten David Bowien Berliinin vuosista.

Tutustuin myös syvällisemmin Wedding-kaupunginosaan ja ihastuin uudestaan Schönebergiin – molemmat ovat muuten hyviä alueita vältellä turisteja! Ja muistin taas, kuinka mahtavia puistoja Berliinissä on: entisellä Tempelhofin lentokentällä voi pyöräillä kiitoratoja pitkin, Humboldthain-puistossa voi kiivetä toisen maailmansodan aikaisten flak-tornien päälle ja Viktoriapuistossa voi pienen vesiputouksen lisäksi ihailla näköaloja kaupungin yli.

Oli kova työ valikoida matkailijoita eniten hyödyttävät vinkit kirjan kansien väliin! Päätän urakan laittamalla jakoon viisi suosikkivinkkiäni:

Isla Coffee -kahvila

Laadukkaan kahvin lisäksi vähäeleinen kahvila panostaa kiertotalouteen: reilun kaupan kahvit tarjotaan vanhoista kahvinporoista valmistetuista kupeista, kasvisruoat myötäilevät sesonkeja ja kahvimaitoa vaahdotettaessa jääneestä maidosta tehdään jogurttia tai ricotta-juustoa. Lämpimällä säällä kannattaa kurkata, josko istumapaikka löytyisi pieneltä takapihalta!

Missä: Hermannstr. 37, Neukölln. U8: Boddinstrasse. Nettisivu

Yafo-ravintola

Eloisa telavivilaisravintola on uusia lempiravintoloitani! Tunnelmallista asuntoa muistuttava paikka sopii niin perheillalliselle kuin baari-illan alkuunkin. Jo ajatus kuohkeasta pitaleivästä, täydellisestä hummuksesta sekä uunipaahdetusta kukkakaalista saa veden kielelle…

Missä: Gormannstr. 17b, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu

Zum Starken August -baari

Värikkään baarin houkuttimena ovat perjantain sekä lauantain hauskat, lyhyet burleski-esitykset. Näyttävästi pukeutunut henkilökunta on hyväntuulista ja fiilis on yleensä erinomainen.

Missä: Schönhauser Allee 56, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse. Nettisivu

Museum in der Kulturbrauerei -museo

Ilmainen DDR-museo on hyvä paikka tutustua Itä-Saksan arkeen. Helposti lähestyttävä näyttely on suunniteltu niin, että voit katsastaa sen missä järjestyksessä tahansa. Tunnetumpi DDR-museo Alexanderplatzin kupeessa pyytää sisäänpääsystä lähes kympin.

Missä: Knaackstr. 97, Prenzlauer Berg. U2, M10- ja M1-raitiovaunu: Eberswalder Strasse. Nettisivu

Bearpit-sunnuntaikaraoke Mauerparkissa

Tiedetään, Mauerpark on jo vanha vinkki: sunnuntaikirppiksen myyntikojujen välit ovat tukossa ja harva myy siellä enää edes oikeita kirpputoritavaroita. Syy saapua paikalle onkin viereisen puiston Bearpit-karaoke! Irlantilaisen Garethin pyörittämä karaoke alkaa joka sunnuntai kolmelta, säävarauksella. Pienen amfiteatterin äärelle kerääntyy satoja, jopa tuhansia katsojia kannustamaan ympäri maailmaa tulevia esiintyjiä. Tunnelma on huikea!

Missä: Bernauer Str. 63-64, Mitte. U2, S-Bahn: Eberswalder Strasse / U8: Bernauer Strasse

© Erica Löfman

Tripsteri Berliini -matkaopas

Tripsteri Berliini -matkaopas vie löytöretkelle aamupala-annosten sekä kirppariaarteiden äärelle ja opastaa yöelämän koukeroissa.

Berliiniä rikastuttavat lukemattomat pienet kahvilat, ravintolat, baarit sekä putiikit. Nähtävyyksiä ja historiaa on lähes joka korttelissa. Iltaisin voi maistella oluita tai siemailla artesaani-cocktaileja, käydä klubeilla tai keikoilla.

Kirjassa Berliini esitellään eläväisten kaupunginosien kautta, mutta myös herkkusuille, lapsiperheille, budjetti-matkaajille sekä lhbt-matkailijoille on koottu ideoita. Oppaasta löytyy hyödyllistä tietoa vuodenajoista, tapahtumista sekä julkisesta liikenteestä. Saat ohjeet epäviralliselle sightseeing-ajelulle 100-reittibussin kyydissä ja tutustut David Bowien Berliiniin.”

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *