Holzmarkt: Leikkipaikka Spree-joen varressa

Kylämäisen Holzmarkt-alueen joenvarressa, baareissa ja hengailunurkkauksissa viihtyvät niin aikuiset kuin lapsetkin.

Aivan keskelle Berliiniä on vastikään avannut pieni Holzmarkt. Urbaaniksi kyläyhteisöksi visioidulla alueella on yli 20 yritystä, mm. klubi, leipomo, leivoskahvila, taidegalleria, ravintola, lastentarha, kesäkampaamo sekä teatteri. Alue on vielä rakenteilla ja yhteisöprojektin ideana onkin jatkuva muutos.

Holzmarkt on noin 18 000 neliömetriä värikästä sekoitusta viihtyisiä mökkejä ja hökkeleitä, katutaidetta, terasseja sekä urbaania puutarhaa.

Holzmarktstrasselta löytyvä puuportti on alueen itäinen sisäänkäynti, josta laskeudutaan portaat alas suoraan Pampa-rantabaariin. Sieltä saa tuoretta olutta sekä hapanjuureen leivottua pizzaa. Ruoat ja juomat voi nauttia pienellä pihalla tai rennon rosoisessa rantaviivassa. Viileinä iltoina voi lämmitellä ison nuotion ääressä.

Lapsia viihdyttävät huima liukumäki ja hiekkalaatikko. Berliiniläislapset saavat tutkia tontin kulmia ja notkoja ilman näennäistä valvontaa.

Ulkoilmabaarin vieressä on DingDongDom-teatterissa ohjelmaa välillä lapsille, välillä aikuisille. Säälchen-salissa on keikkoja, teatteria ja nykysirkusta sekä tanssia. Kesällä Holzmarktissa järjestetään myös ulkoilmaelokuvia.

Kahvia saa pienestä Passenger Espresso -mökistä Pampan katolla. Tontin länsipäädyssä saa mukaansa herkullista leipää ja täytettyjä leipiä mainiosta Die Backpfeife -leipomosta. Keskemmällä tonttia on lisäksi vielä Patisseriemanufaktur-leivoskahvila.

Läntisten sisäänkäyntien vierestä saa kylmiä juomia myös Spreelunke-ulkoilmabaarista.

Aivan veden rajassa sekä osittain maan alla oleva Katerschmaus-ravintola on auki lounasaikaan ja myöhemmin illalliselle tulijoille. Ruokalistalta löytyy tyyliteltyjä paikallisia erikoisuuksia eurooppalaisin yrtein ja maustein. Illalla saa joko kattavan itä- tai länsi-menuun tai tilata annoksensa à la carte. Kasvissyöjälle tai vegaanille on harmillisen suppea valikoima.

Lämpimänä päivänä aurinkoinen terassi voi jopa olla liian kuuma, sillä koko Holzmarkt on joen aurinkoisella puolella. Katerschmausiin kannattaa ehdottomasti tehdä pöytävaraus – ravintolasta pääsee nimittäin ohittamaan jonon alueen suositulle KaterBlau-klubille, joka on tunnettu hyvästä musiikista – sekä tiukasta ovipoliitiikasta!

Iso rantatontti on monelle tuttu villin Bar25-klubin ajoilta. Klubista on tehty elokuva, kirjoitettu biisejä sekä sille on omistettu lukemattomia blogi-pätkiä ja soittolistoja. Klubi joutui sulkemaan vuonna 2010, kun kaupunki halusi myydä tontin ja tilalle oltiin rakentamassa kalliita luksusasuntoja ja toimistotiloja.

Muutama sitkeä Bar25-tyyppi hankki rahoituksen sveitsiläiseltä säätiöltä itse ja sai näin tontin haltuunsa. Holzmarkt toimiikin tasa-arvoisesti ja demokraattisesti osuuskuntana, johon voi liittyä kuka vain.

Holzmarkt on avoinna joka päivä, alueelle pääsee kuka vaan. Osa yrittäjistä on paikalla vain viikonloppuisin, osa joka päivä, osa säiden ja mielensä mukaan, joten jokainen vierailu voi olla pikkaisen erilainen.

Samalla vierailulla kannattaa myös kävellä Berliinin muurista koostuvan East Side Galleryn vartta, sillä vaikka suurin osa maalauksista on melko huonoja, on itse muuri vaikuttava. Alueen naapurissa on esittävän taiteen keskus Radialsystem V sekä vähän saman tapainen, pienempi ja reggae-henkinen Yaam-joenvarsibaari.

Missä: Holzmarktstr. 25, Friedrichshain. U8: Jannowitzbrücke / S-Bhn: Ostbahnhof. Nettisivu

Teksti ja kuvat: © Erica Löfman

 

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini-blogi”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *