Lhbt-matkailijan Berliini

Berliiniä on kutsuttu maailman homoystävällisimmäksi kaupungiksi ja se todella on yksi lhbtiq-matkailijan parhaita mahdollisia matkakohteita.

Berliinin rakastetuin homomies, entinen pormestari Klaus Wowereit, auttoi luomaan mielikuvaa lhbtiq-myönteisestä Berliinistä. Jo ennen virkaanvalintaansa hän totesti kuuluisasti: “Olen homo ja se on myös hyvä niin.” Pormestarina hän lohkaisi vielä legendaarisen repliikin “Berliini on köyhä, mutta seksikäs”,  josta tuli koko kaupungin epävirallinen motto. Virassa ollessaan Wowereit nähtiin esimerkiksi vapaamielisellä Berghain-teknoklubilla.

Berliinissä on sateenkaarilippuja heiluttavia ravintoloita, monipuolinen yöelämä sekä sertifioidusti lhbt-myönteisiä hotelleja. Nähtävyyksiin kuuluvat esimerkisi Tiergarten-puiston natsien vainoamien lesbojen ja homojen muistomerkki ja maailman ensimmäinen queer-museo mielenkiintoisine näyttelyineen.

Berliini on ollut myös tunnettujen homo-ikonien kuten Marlene Dietrichin, Christopher Isherwoodin, David Bowien sekä Peachesin koti. Metropolilla on tosin heitäkin vanhempi ja vaiheikas historia liittyen homoseksuaalisuuteen. Jopa sana “homoseksuaalisuus” tulee Saksasta.

Saksaksi käytetään homomiehistä yleisesti Schwul-sanaa, naiset ovat lesbisch. Myös queer-termin käyttö, jonka etenkin nuoret sukupolvet ovat omineet välttääkseen seksuaalista ja sosiaalista lokeroimista, on yleistynyt.

 

Hotellit ja yöpyminen

Berliinissä on liuta eritoten homo- ja queer-asiakaskunnalle tarkoitettuja hotelleja. Käytössä on myös Pink Pillow -sertifiointi. Se myönnetään hotelleille, jotka ovat sitoutuneet asiakkaidensa tasa-arvoiseen kohteluun, yhteisöprojektien tukemiseen, suvaitsevan työilmapiirin tarjoamiseen ja antamaan vieraille tietoa lhbt-matkaohjelmasta.

Merkittävät kaupunginosat

Nollendorfplatzin ympäristö Schönebergin kaupunginosassa on tunnettu “Gay Villagena” ja tarjoaa kymmeniä homoille suunnattuja kahviloita, baareja, fetissiyökerhoja ja yöpymismahdollisuuksia.

Kreuzberg taas on aktivismin ja queer-yhteisöjen kehto. Kaupunginosalla on kaksi mielenkiintoista aluetta: Schönebergin tuntumassa olevissa lounaisosissa, Mehringdamm-kadun varrella, on kourallinen homobaareja ja -kahviloita. Kottbusser Torin, Oranienstrassen ja Görlitzer Parkin lähellä Kreuzbergin itäosissa näkee enemmän sitä tunnettua vastakulttuurien kirjoa.

 

Milloin on hyvä aika matkustaa?

Berliiniä kannattaa oikeastaan vältellä tammi-maaliskuussa, jolloin kaupunki on kylmä ja harmaa – vaikka silloinkin elokuvista kiinnostunut voi katsastaa Berlinale-elokuvajuhlan. Kevät alkaa Berliinissä aikaisemmin kuin Suomessa, mutta säät ovat arvaamattomia. Kesät ovat pidempiä ja kuumempia kuin Etelä-Suomessa, ja jotkut trooppiselta tuntuvat kesäpäivät saattavat jopa lähennellä +40°C.

Berliinissä on monta semi-virallista queer-juhlapyhää, kuten Christopher Street Day (paikallinen Gay Pride) ja nahkaisa Folsom Europe.

Avoimen lhbt-myönteiset ravintolat ja kahvilat

Berliinissä on kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat aktiivisesti lhbtiq-ystävällisiä tai lhbtiq-omistuksessa.

Yöelämä

Lähes kaikki Berliinin yöelämä on lhbtiq-ystävällistä, mutta tarjolla on myös suuri määrä erikoistuneita baareja ja bileitä. Myös vain miehille tarkoitettuja klubeja ja baareja on paljon. Naisille on tarjolla vähemmän eksklusiivisia tapahtumiat, mutta myös tiukemmin määriteltyjä naisten iltoja ja bileitä on jonkun verran.

Turvallisuus

Pääosin avarakatseisessa kaupungissa tapahtuu valitettavasti homo- ja transfobisia hyökkäyksiä lähes päivittäin, kunnianloukkaukset ja uhkaukset mukaan luettuna. Paikallisilta ihmisiltä sekä nettifoorumeilta voi kysyä ajankohtaisia huomioita eri alueista.

Poliisi. Entisen Tempelhof-lentokentän vieressä olevalla poliisilaitoksella erityiset lhbti-kontaktihenkilöt neuvovat ja ottavat vastaan rikosilmoituksia.
Missä: Osasto LKA Präv 1. Columbiadamm 4, Tempelhof. U6: Platz der Luftbrücke. Nettisivu.
+49 30 466 4979 444  /  Poliisin yleinen hätänumero: 110

Maneo. Väkivallanvastainen projekti homomiehiltä homomiehille tarjoaa klo 17–19 auttavan puhelimen johon soittaa ja ilmoittaa rikoksesta tai syrjinnästä. Muina aikoina voi jättää viestin vastaajaan ja asiaan luvataan palata vuorokauden sisällä. Järjestön tiloissa saa myös neuvoja ja tukea päivittäin klo 17–19.
Missä: Bülowstraße 106, Schöneberg. Asema: U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz. Nettisivu
+49 30 2163 336 (auttava puhelin)

Berliinissä on prosentuaalisesti eniten HIV-tartuntoja Saksassa. Robert-Koch-instituutin vuoden 2016 lopulla tekemän laskelman mukaan Berliinissä oli silloin noin 16 000 HIV-positiivista henkilöä. Uusia tartuntoja tapahtui tutkimuksen mukaan vuoden aikana noin 400.

Berliner Aids-Hilfe e.V.. Hiv-positiivisten hyväksynnän puolesta kampanjoiva järjestö tarjoaa neuvontaa, nopeaa HIV-testausta sekä muiden sukupuolitautien testauksen myös englanniksi. Asemalle voi mennä ilman ajanvarausta, tietoa saa myös puhelimitse.
Missä: Kurfürstenstr. 130, Kreuzberg/Schöneberg. U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz. Nettisivu

ManCheck. Neuvontaa taudeista, huumeista ja syrjinnästä miesten välistä seksiä harrastaville. Tietoa annetaan paikan päällä esimerkiksi klubeissa, tapahtumissa ja puistoissa sekä netissä – myös englanniksi. Nettisivu

© Erica Löfman

Tripsteri.fi-sivuston aineistoa ei saa muokata tai jäljentää millään tavoin. Tripsteri sanoutuu irti kaikesta vastuusta niin suorista kuin epäsuorista vahingoista tai menetyksistä, jotka syntyvät seurauksena verkkosivujen sisällöstä (tai sen puuttumisesta). Ilmoitathan mahdollisista sisältöön liittyvistä ongelmista osoitteeseen [email protected]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *