Berliini-Kreuzberg: Ravintolasuositukset

Lue lisää Kreuzberg-kaupunginosasta ja majoituksesta.

Julkkis-tapas-ravintola: Bar Raval

Viihtyisä tapasravintola on ollut suosittu avaamisestaan vuonna 2011 saakka. Syynä ovat herkulliset tapakset, kuten mustekalaa galicialaiseen tapaan, munakoisoa tempura-taikinassa, sekä avokadotartar. Sekin auttaa, että Bar Raval on Kataloniassa syntyneen, saksalaisnäyttelijä Daniel Brühlin omistama. Hän on suomalaisillekin tuttu Goodbye Lenin- ja Inglorious Basterds -elokuvista. Tapasten kanssa kannattaa maistella talon erinomaisia viinejä. Joka kuun ensimmäisenä maanantaina tarjolla on paellaa. Annokset 2-10 euroa.

Missä: Lübbener Str. 1, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof / Schlesisches Tor. Nettisivu

Kasvisklassikko: Café V

Café V on tarjonnut kasvisruokaa Kreuzbergissä jo yli kaksikymmentä vuotta. Viihtyisässä ravintolassa on ystävällinen palvelu ja myös erikoisruokavaliot otetaan huomioon. Monipuolinen, lähinnä saksalais-italialainen ruoka on täyttävää, annokset isoja. Herkkusuu ihastuu fetatäytteisiin, paneroituihin artisokansydämiin, kun taas suurempikin nälkä taittuu seitan-schnitzelillä ja uuniperunoilla. Listalla on myös sekä kasvis- että vegaanipizzoja. Ravintolassa saa aamupalaa kello 10-15. Pääruoat 5,90-11,20 euroa.

Missä: Lausitzer Platz 12, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

Pelastettuja taikinataskuja: DingsDums Dumplings

Pieni loppuviikon lounas- ja illallispaikka taikoo pelastetuista elintarvikkeista maukkaita dumplings-taikinataskuja. Raaka-aineet joutaisivat muuten roskiin esimerkiksi etiketti- tai kauneusvirheiden takia. Ennakkoluuloton ruokalista vaihtuu viikottain: innovatiiviset täytteet voivat olla vaikka linssi-mozzarellaa tai currywurst-makkaraa. Jälkkäriversioista löytyy esimerkiksi mansikkaa. Valikoimassa on aina myös vegaanisia versioita. Hinnat ovat noin 1,50–2,50 per kappale.

Missä: Wiener Str. 34, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

Etiopialaisia wot’-patoja: Langano

Vaikka Afrikan maiden ruokia on Berliinissä huonosti saatavilla, on kaupungissa useampikin etiopialainen ravintola. Langanon laajan ruokalistan erikoisuus ovat etiopialaiset wot’-patakastikkeet, jotka syödään käsin injera-lettujen kanssa. Tarjoilija esittelee kysyttäessä näppärän käsinsyöntitekniikan. Hauskinta on tilata ruokalistalta kahden, kolmen tai neljän hengen lajitelma näitä erittäin maukkaita – ja erityyppisiä – kastikkeita jaettavaksi. Wot’-kastikkeita saa lihalla tai kasviksilla. Ruoan kanssa voi kokeilla eteläafrikkalaista Savanna Cideriä tai ghanalaista Dju-Dju -olutta, joka tarjoillaan viihdyttävästi kulhoissa. Ravintola on suosittu, joten pöytävaraus kannattaa. Pääruoat 6,50-13,50 euroa.

Missä: Kohlfurter Str. 44, Kreuzberg. U1, U8: Kottbusser Tor. Nettisivu

Michelin-menu: Nobelhart & Schmutzig

“Brutaalin paikallista” modernia saksalaista ruokaa tarjoava Nobelhart & Schmutzig sai  Michelin-tähden heti avattuaan. Keittiön raaka-aineet tulevat poikkeuksetta Berliinin lähialueilta ja Pohjois-Saksasta. Eli: ei pippuria, ei sitruunaa. Ruokalistan sijaan tarjolla on kymmenen ruokalajin menu. Pääosiin nostetaan sesonkien mukaan kyssäkaalia, taimenta tai ankkaa. Ruoka-allergiat ja vegaanit huomioidaan pyynnöstä. Avokeittiön ansiosta vieraat istuvat ikään kuin mukana keittiössä. Omistaja Billy Wagner on Saksan tunnetuin sommelier. Menu noin 100 euroa.

Missä: Friedrichstr. 218, Mitte. U6: Kochstrasse. Nettisivu

Gluteeniton ravintola: Glutanada

Pienen ravintolan saksalaisruoka myötäilee sesonkeja. Leipä ja kakut leivotaan itse ja talon erikoisuus ovat täytetyt makeat sekä suolaiset letut. Kaikki on täysin gluteenitonta, mutta muutkin erikoisruokavaliot sekä allergiat on huomioitu – esimerkiksi reilut pastamaiset, Spätzle-annokset saa myös vegaanisena. Lapsille on oma ruokalista. Pääruoat noin 10–15 euroa. Viikonloppujen aamupalalle kannattaa tehdä pöytävaraus!

Missä: Nostitzstr. 33, Kreuzberg. U7: Gneisenaustrasse. Nettisivu

Trendikästä pikaruokaa: Pacifico

Yksi ravintola yhdistää kaksi trendikkäintä tapaa tarjoilla ruoka: kulhossa ja sämpylän välissä. Californian, Meksikon ja Korean makuja yhdistellään briossisämpylästä rakennetuiksi hampurilaisiksi, bibimbap-tyylisiksi riisikulhoiksi ja tacoiksi, joissa maissiletun sijaan käytetään pehmeää aasialaista bao-leipää. Kaikesta on myös kasvisvaihto tai kaksi. Lisukkeeksi on pakko tilata rapeat, suolaiset ja tuliset kimchi-ranskalaiset. Ravintola on kiinni sunnuntaisin. Annokset noin 6,50-7,50 euroa.

Missä: Prinzenstr. 84.1, Kreuzberg. U8: Moritzplatz. Nettisivu

Aito berliiniläinen: Max und Moritz

Wanhan ajan saksalaista ja berliiniläistä ruokaa, Eisbeiniä ja matjesfileetä, tarjoava Max und Moritz on berliiniläinen instituutio. Tunnelma on vilkas, lämmin, nuhjuinen. Ruoka on edullista. Lihapainotteiselta ruokalistalta löytyy rapeiden flammkuchen-“pizzojen” lisäksi jopa kaksi kasvisvaihtoehtoa. Aterian kanssa on ehdottomasti kokeiltava talon omaa Kreuzberger Molle -olutta. Ravintolan lähellä on paljon paikkoja, joissa jatkaa iltaa.

Missä: Oranienstr. 162, Kreuzberg. U8: Moritzplatz. Nettisivu

Tähtikokin nimikkoravintola: Restaurant Tim Raue

Berliinin tunnetuin tähtikokki kuului nuorena kreuzbergiläisjengiin, nykyään hän pyörittää ravintola-emporiumia. Kahden Michelin-tähden Tim Raue -ravintolan ruoka on pohjoiseurooppalaista fuusiota, jossa on vahvoja aasialaisia vaikutteita. Ravintolan valkoisiin seiniin yhdistyy lämmin puunsävy sekä hillitty sininen. Ruoka-annokset taas ovat monimutkaisia ja värikkäitä. Kahdeksan ruokalajin maistelumenu maksaa noin 200 euroa – tarjolla on myös neljän tai kuuden ruokalajin menut, jotka saa myös vegenä (ei vegaanisena). Lounas on huomattavasti edullisempi.

Missä: Rudi-Dutschke-Str. 26, Kreuzberg. U6: Kochstrasse. Nettisivu

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *