Berliinin kaupunginosat: Friedrichshain

Moni matkaopas jättää Friedrichshain-osion lyhyeksi, sillä kaupunginosassa ei ole monta museota tai nähtävyyttä. Se kukoistaa iltaisin ja öisin.

Friedrichshainin näkyvin maamerkki on iso Frankfurter Tor -risteys. Sen luota kohti Mitteä kulkee leveä, puiden reunustama DDR-esplanadi Karl-Marx-Allee, jonka stalinistinen arkkitehtuuri ja leveät kävelykaistat tekevät siitä erikoisen. Sen varrella on muutamia kahviloita, ravintoloita, sekä tietokonepelimuseo Computerspielemuseum.

Friedrichshainin tunnetuin nähtävyys on Spree-joen varressa sijaitseva East Side Gallery: noin 1,3 kilometrin pätkä alkuperäistä Berliinin muuria, joka Saksojen yhdistymisen jälkeen muutettiin ulkoilmagalleriaksi tilaamalla betoniseinään taidetta. Uusin vierailukohde on Mitten ja Friedrichshainin rajalla oleva kylämäinen Holzmarkt-alue, sekin jokirannassa.

Friedrichshainin kivat pikku kaupat, kahvilat ja ravintolat sijaitsevat pääosin kätevästi Boxhagener Platzia ympäröivissä kortteleissa. Aasialaisten ravintoloiden ja pienten vaateliikkeiden väleistä löytää lastenvaatteita, vintage-putiikkeja, metallibaareja sekä vegaanista pikaruokaa. “Boxi”-aukiolle pystytetään aina lauantaisin sympaattinen ruokatori, sunnuntaisin suosittu kirppis.

Yöelämä keskittyy Warschauer Strasse -juna-aseman läheisyyteen, missä vanhasta RAW-ratapihasta on tullut tunnettu bilemaili. Alueelta löytyy hauska sekoitus taiteentekijöitä ja skeittareita, klubeja ja ravintoloita, graffiteja ja lasinsirpaleita, turisteja ja paikallisia. Sunnuntaisin alueen keskellä on kirpputori. Harmillista kyllä, alue on myyty investointifirmalle, joka aikoo rakentaa tontille toimistoja ja “kehittää aluetta”. Varmaa on, että boheemius sekä pienten toimijoiden tulevaisuus on epävarma, ja että toiminta tulee kaupallistumaan.

Myös vilkkaan Ostkreuz-juna-aseman tuntumassa, Sonntag- sekä Neue Bahnhofstrassella, on nykyään mielenkiintoisia baareja ja paljon ravintoloita.

Kuuluisin Berliinin klubeista on entisessä voimalaitoksessa sijaitseva, massiivinen Berghain. Se on tositarkoituksella bilettäjien mekka, tunnettu maailmanluokan teknosta, seksuaalisesta avoimuudesta ja tiukasta ovipolitiikasta. Tosin joidenkin mielestä Berghainista ja sen pitkästä jonosta on tullut pelkkä turistirysä.

Warschauer Strassen juna-aseman ja RAW-alueen huolettomat turistit houkuttelevat taskuvarkaita ja huumekauppiaita. Etenkin öisin niiden lähistöllä kannattaa pysyä valppaana!

 

Hotellisuositukset Friedrichshainiin

Friedrichshain toimii erityisen hyvin, jos ei aio suorittaa liikaa, vaan haluaa nauttia Berliinin fiiliksestä.

U5-metrolinja yhdistää kaupunginosan Mitteen ja vie aina päärautatieasemalle saakka. U1-metro kulkee etelään, Kreuzbergiin – Spree-joen ylitse kantavalta Oberbaumbrücke-sillalta on muuten junastakin katsottuna hienot näköalat! M10-raitiovaunu kulkee pitkää, matalaa ylämäkeä Prenzlauer Bergiin ja Mauerparkiin. Ympyrää kulkeva Ringbahn-junarata vie etelää kohti, Neuköllniin, ja pohjoista kohti Prenzlauer Bergin kautta Weddingiin.

Michelberger Hotel. Trendihotellin hyvä sijainti sekä tyyli ovat kiistattomia, paikallinen omistus sekä oma luomuravintola isoja plussia. Lähistöllä on runsaasti baareja ja klubeja sekä East Side Gallery. Missä: Warschauer Str. 39, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Moxy Berlin Ostbahnhof. Marriott-ketjun edullisen ja ison hotellin sijainti Ostbahnhof-juna-aseman vieressä sopii etenkin yöelämän tutkailuun. Hotelli on esteetön. Missä: Andreasstr. 76-78, Friedrichshain. S-Bahn: Ostbahnhof. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

nhow. Värikkäässä musiikkihotellissa aivan Spree-joen äärellä on kaksi äänitysstudiota ja huonepalvelusta voi tilata kitaran tai dj-setin. Mahtava sijainti Friedrichshainin sekä Kreuzbergin yöelämän tutkimiseen! Missä: Stralauer Allee 3, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse. Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

© Erica Löfman

DayTripster Berliini App
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Lue lisää

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *