Berliinin yöelämä

Berliinin yöelämän maine juontaa 1920-luvulle, jolloin juhliminen auttoi sodasta selvinnyttä nuorta väestöä unohtamaan arjen. Jo tuolloin paikallinen yöelämä houkutti taiteilijoita, boheemeja sekä vähemmistöjä. Ilta Berliinissä onkin hiljainen vain, jos itse niin haluaa. Valinnanvaraa on nimittäin reilusti yli 2000 baarista ja klubista.

Berliinin muurin kaatumisen jälkeen 1990-luvulla nuoriso valtasi tyhjiä taloja ja tehdashalleja. Hylätyt tilat tarjosivat mahdollisuuden avata baareja ja järjestää teknobileitä. Ainutlaatuinen yöelämä kumpuaa vieläkin samasta rajojen rikkomisesta ja koetusta vapaudesta.

Baareja ja klubeja on auki jokaisena viikonpäivänä. On jopa pari baaria, jotka eivät ikinä sulje! Itse käyn baareissa mielelläni esimerkiksi sunnuntai- tai maanantai-iltaisin, jolloin etenkin suosituimmissa paikoissa on enemmän tilaa.

Yöelämä muuttuu koko ajan: vanhoja paikkoja joudutaan sulkemaan, kun rakennuksia myydään, vuokrat nousevat ja naapurustot keskiluokkaistuvat. Klubiturismin sovittaminen paikalliseen arkeen on joskus haastavaa.

Berliinin baarit tunnetaan eriparisista retrohuonekaluista, tee-se-itse- sisustuksesta ja edullisesta alkoholista. Tyypillistä Berliiniä onkin, ettei haluta näyttää siltä, että on yritetty liikaa. Tyyliteltyjä ja fiinejäkin paikkoja löytyy enemmän ja enemmän.

Klubeille mennään musiikin ja etenkin tanssilattian takia. Soundi on tekno- ja elektropainoitteista. Monet tunnetut klubit sijaitsevat vanhoissa tehtaissa ja entisissä vallatuissa taloissa. Nykyään ne ovat tosin täysin laillisia ja ammattimaisesti pyöritettyjä.

Toukokuun tienoilla avaavat ulkoilmaklubit ja open air -sesonki alkaa. Ulkoilmaklubit ovat yleensä viihtyisiä ja värikkäitä. Osa sijaitsee tunnelmallisesti Spree-joen varrella.

Kaupunginosien erityispiirteitä

Eri alueilla on vähän erilaiset asiakaskunnat. Mitte-kaupunginosassa drinkit maksavat yleensä enemmän kuin ympäröivissä kapunginosissa. Siellä yöelämä on tyylikkäämpää ja juhlijat paremmin pukeutuneita kuin esimerkiksi Kreuzbergissä tai Friedrichshainissa. Viime vuosina Neuköllniin on kasvanut todella monipuolinen baari-skene, muutamaa klubia myöten.

Legendaariset klubit löytyvät pääosin Kreuzbergistä, Mittestä sekä Friedrichshainista.

Olutkulttuuri on läsnä kaikkialla, sillä berliiniläiset juovat pilsnereitään kadulla, ratikassa ja ravintolassa. Jos haluaa maistella muuta kuin peruskauraa, kannattaa suunnata Berliinin pienpanimoihin ja craft beer -baareihin.

Hyvä tietää Berliinin yöelämästä

Kahvilabaarit ovat yleensä auki koko päivän, kun taas moni varsinainen baari avaa kello 18–21 illalla.

Klubi-ilta alkaa Berliinissä myöhään: suurin osa paikoista avaa vasta puolelta öin. Klubijonot saattavat olla parinkin tunnin mittaisia ja ovipolitiikka ankaraa. Kokeneet – ja mahdollisesti doupanneet – juhlijat jaksavat seuraavaan aamupäivään asti.

Berliinin yö muuttuukin huomaamatta aamuksi, kun baareilla ja klubeilla ei ole lakisääteisiä sulkemisaikoja. Kiinni pistetään kun omistaja tai työntekijät niin päättävät.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *