Ostoksilla Berliinissä: Kirpputorit

Berliini tunnetaan kirpputorikaupunkina. DDR:n aikainen kuvioitu kahvikuppi, vähän käytetty bilepaita tai paikallisen taiteilijan tekemä koru onkin erinomainen matkamuisto! Tässä paljastamme Berliinin suosituimmat kirpputorit sekä antiikkimarkkinat aukioloaikoineen.

Kaupat ovat Berliinissä kiinni sunnuntaisin joten se on virallinen kirpputoripäivä (vaikka muutamat markkinat ovat pystyssä myös lauantaisin). Koska lähes kaikki kirpparit toimivat vuoden ympäri, pääsee niihin tutustumaan vuodenajasta riippumatta. Talvella kirppareilla on vähemmän myyjiä, mutta myös vähemmän tungosta.

Käytettyjen vaatteiden, huonekalujen, astioiden sekä levyjen ja kirjojen lisäksi myynnissä on yleensä myös paikallisten suunnittelijoiden käsintehtyä tavaraa sekä syötävää ja juotavaa, jopa olutta ja drinkkejä. Kirppiksellä hinnoista saa neuvotella!

Saksaksi kirpputori on Flohmarkt tai Trödelmarkt.

Suositut sunnuntaikirpparit

Arkonaplatzin kirpputori

Perinteikäs Arkonaplatzin kirpputori on tunnettu vintage-helmistä kuten valokirjaimista ja huonekaluista. Helppo yhdistää vierailuun Mauerparkissa! Su 10-16, vuoden ympäri.

Missä: Arkonaplatz 1, Mitte. U8: Bernauer Straße

Kirpputori Boxhagener Platzilla

Sympaattisen Platzin ympärillä on lauantaisin ruokatori ja sunnuntaisin kirppis. Valikoimissa on kippoja, kappoja, kirjoja, vaatteita, koruja, taidetta, vinyylejä… Myyjät ovat lähinnä ammattilaisia, mutta löydöt ovat silti mahdollisia. Su 10-18, vuoden ympäri.

Arkisin lähistöstä löytyy myös kiinnostavia second hand-liikkeitä.

Missä: Boxhagener Platz 1, Friedrichshain. U5: Samariterstrasse

Kreuzboerg Flowmarkt

Vähemmän tunnettu kirpputori viihtyisässä Prinsessinnengärten-puutarhassa.  Myynnissä second-handia sekä käsintehtyä designia. Myös live-musiikkia. Huhti-lokakuussa, joka toinen sunnuntai klo 10-17.30.

Missä: Prinzessinnengärten, Prinzenstr. 35, Kreuzberg. U8: Moritzplatz. Nettisivu

Mauerparkin kirpputori

Mauerpark oli välillä niin suosittu, että se sai maineen turistirysänä. Kirppis on iso, fiilis on hyvä ja Mauerpark on esimerkiksi huippupaikka ostaa tuliaisia. Jos ei shoppailu kiinnosta, kannattaa siirtyä markkinoiden kyljessä olevaan baariin tai ostaa eväitä mukaan puiston puolelle. Iltapäivällä raikaa Mauerparkin kuuluisa Bearpit-karaoke. Su 9-18, vuoden ympäri.

Missä: Bernauer Str. 63-64, Mitte. U2: Eberswalder Strasse, U8: Bernauer Strasse
Hotellivinkki! Yövy viereisessä, ihanassa Linnen-hotellissa tai upeassa Hotel Oderbergerissä.

Nowkoelln Flowmarkt

Hipsterikirpputorin sijainti Maybach-kanavan varrella luo shoppailulle kivan taustan. Luvassa second-handia, printtituotteita, drinksuja, kauniita ihmisiä sekä live-musaa. Huhti-lokakuussa, joka toinen sunnuntai klo 10-17.30.

Missä: Maybachufer 36, Neukölln. U8: Schönleinstrasse. Nettisivu
Hotellivinkki! Majoitu kätevästi sijaitsevaan Hotel Prensiin.

RAW-alueen kirpputori

Entisellä varikkoalueella järjestettävä kirppis on niitä harvoja, joissa on paljon yksityisiä myyjiä ja löytöjä voi tehdä tosi edullisesti. Myös live-musaa ja ruokakojuja. Su 9-19, vuoden ympäri – talvella anti voi olla erittäin nuiva.

Missä: Revaler Str. 99, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse

 

Kirpputorit, antiikki- sekä taidemarkkinat lauantaisin ja sunnuntaisin

Arena-alueen hallikirppis

Ravintoloiden, klubien sekä varastorakennusten seasta löytyy ihanan täyteen ahdettu hallikirppis, jota on hauska koluta. Täältä löytyy kaikkea – ja ihan mitä sattuu. Huonolla säällä sisätilat ovat ehdoton etu! La-su 10-16, vuoden ympäri.

Missä: Eichenstr. 4, Treptow. S-Bahn: Treptower Park, U1: Schlesisches Tor.

Bode-Museumin antiikki- ja kirjatori

Pienen torin parhaita puolia on sijainti vähän syrjässä kauniilla museosaarekkeella. Valikoimissa on keräilytavaraa kuten kirjoja, levyjä, lasitavaraa, leluja, taidetta, postikortteja, pronssiesineitä ja huonekaluja. Kannattaa myös tsekata viereiset Zeughausin taidemarkkinat. La-su klo 11-17, vuoden ympäri.

Missä: Am Kupfergraben 1, Mitte. S-Bahn: Oranienburger Strasse, U6, S-Bahn: Friedrichstrasse.

Fehrbelliner Platzin kirpputori

Mielenkiintoinen sekoitus berliiniläisiä ja berliininvenäläisiä myyjiä, joiden ständeiltä voi tehdä oikeita vintage-löytöjä. Viereisessä Preussenparkissa on lämpinä vuodenaikoina tarjolla thaimaalaista streetfoodia (lue: Aitoa streetfoodia Berliinin thaipuistossa). La-su klo 10-16, vuoden ympäri.

Missä: Fehrbelliner Platz 1, Wilmersdorf. U3, U7: Fehrbelliner Platz.

Marheinekeplatzin kirpputori

Viihtyisä kirppis viihtyisässä korttelissa. Vaikka kirpputori ole ihan joka turistioppaassa, parhaat löydöt tehdään silti aikaisin. La 10-16, su 11-17 (talvella 11-16).

Missä: Marheinekeplatz, Kreuzberg. U6: Gneisenaustrasse

Ostbahnhofin antiikkimarkkinat

Antiikkikauppiaiden ja keräilijöiden kokoontumispaikka, jossa ammattimyyjät tarjoavat kolikoita, postimerkkejä, postikortteja, kirjoja, levyjä, posliinia… Su 9-15, vuoden ympäri.

Missä: Erich-Steinfurth-Str. 1, Friedrichshain. S-Bahn: Ostbahnhof.

Rathaus Schönebergin kirpputori

Schönebergin raatihuoneen edustalla paikallisasukkaat sekä ammattimyyjät tarjoavat isot valikoimat sisustus- ja keittiötavaroita, vaatteita sekä kaikkea sekalaista tutkittavaa. La-su, 8-16, vuoden ympäri.

Missä: John-F.-Kennedy-Platz 1, Schöneberg. U4: Rathaus Schöneberg, U4, U7: Bayerischer Platz.

Der Berliner Trödelmarkt Strasse des 17. Juni

Berliinin vanhimman kirpputorin kyljessä on moni nähtävyys, kuten Brandenburgin portti, holokaustimuistomerkki (lue: Pika-opas: Berliinin nähtävyydet päivässä) sekä Tiergarten-puisto. Hintataso heijastelee keskeistä sijaintia, mutta myynnissä olevat antiikit, taideteokset, käsityöt, korut sekä posliinit ovat yleisesti ottaen korkealaatuisia. La-su 10-17, vuoden ympäri.

Missä: Strasse des 17. Juni, Charlottenburg. S-Bahn: Tiergarten

Zeughausin taidemarkkinat

Museosaarekkeen tuntumassa olevilta taidemarkkinoilta löytyy ammatti- sekä amatööritaidetta: maalauksia, grafiikkaa, valokuvia, julisteita sekä postikortteja. Katsasta myös kävelyetäisyydellä oleva Bode-Museumin antiikki- ja kirjatori. La-su 11-17, vuoden ympäri – säävarauksella.

Missä: Am Zeughaus 1, Mitte. S-Bhf: Oranienburger Strasse, U6, S-Bahn: Friedrichstrasse.

 

Muita kirpputoreja ja markkinoita

Streetfood Thursday -katuruokamarkkinat

Markthalle IX -kauppahallissa järjestetään aina torstai-iltaisin suosittu Streetfood Thursday -ruokatori. Kerran kuussa hallissa pidetään myös ihana Breakfast Market -tapahtuma. Tiistaista torstaihin hallista saa tuoretta leipää, juustoja, viiniä sekä lounasta. Perjantain ja lauantain viikkomarkkinoilla myyjien seassa on lisäksi paikallisia viljelijöitä.

Missä: Eisenbahnstr. 42-43, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

Neuköllner Stoffmarkt -kangastori

Lauantaisin Maybachufer-kanavan vieressä myydään kankaita, ompelu- ja askartelutarvikkeita sekä käsitöitä. Klo 11-17.

Missä: Maybachufer, Neukölln. U8: Schönleinstrasse

Yökirpputori SO36-klubilla

Kerran kuussa legendaarinen punk-klubi SO36 järjestää yökirpputorin, jolta löytyy edullisia käytettyjä cd- ja vinyylilevyjä, vaatteita ja ylipäätään sekalaista tavaraa. Musiikki soi ja baari on auki. Yleensä kuukauden kolmas keskiviikko, alkaen klo 20.

Missä: Oranienstr. 190, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *