Opas kesä-Berliiniin: Ilo irti aurinkoisista päivistä

Berliinin kesähelteet saavuttavat kesän mittaan usein yli kolmenkymmenen lämpöasteen rajan. Silloin kannattaa matkia paikallisia: löhöillä puistossa tai joen varressa, hengata biergartenin varjossa tai tehdä retki läheisten järvien rantaan. Kuuma kesäyö kuluu rantabaarissa tai ulkoilmaelokuvateatterin aurinkotuolissa.

Retki uimarannalle

Usein unohtuu, että Berliinissä on paljon vettä: kaupungin halkova Spree-joki, pienempiä kanavia ja jopa järviä. Uimaan pääsee pyöräillen tai lähijunalla.

Berliiniläisten suosikkirantoja ovat esimerkiksi purjekerhojen reunustama Wannsee-järven hiekkaranta, idyllinen Schlachtensee, pieni ja keskeisesti sijaitseva Plötzensee sekä iso Müggelsee, jolla on myös oma FKK-alue – eli nakuranta.

Kaupunkialueella etenkin lapsiperheet tykkäävät Berliinin maa-uimaloista kuten Sommerbad Kreuzberg, Sommerbad Neukölln tai Sommerbad Wilmersdorf. Kinderbad Monbijou Mittessä on nimenomaan lapsille.

Huom! Spree-joessa ja kanavissa uiminen on kielletty, lähinnä vilkkaan veneliikenteen takia. Friedrichshainin itäpuolella Rummelsburger Buchtissa vesi on erittäin saastunutta eikä siihen pitäisi olla minkäänlaisessa kosketuksessa.

Tuulenvirettä ja näkymiä kattoterasseilla

Neukölln-kaupunginosassa oleva Klunkerkranich-kattobaari on Berliinin instagram-ystävällisimpiä paikkoja! Vehreällä terassilla kauppakeskuksen katolla on live-musaa päivittäin. Baarista saa myös ruokaa, jopa aamupalaa – joten tule ajoissa, nappaa hyvä istumapaikka ja jää pitkään!

Viinilasilllisen nauttii rauhassa Amano-hotellin kattoa reunustavalla terassilla. Kattobaari on yllättävän harvan tiedossa, mutta varaudu maksamaan ainakin 10 euroa drinkistä. Vielä fiinimpää on julkkistenkin suosiman Hotel de Rome -hotellin katolla olevassa terassibaarissa. Näyttävät näkymät historiallisen Berliinin yli ovat arvokkaat: drinkkien hinnat alkavat noin 15 eurosta.

Piknikille puistoon

Ehdottomasti helpoin ja halvin tapa nauttia aurinkoisesta päivästä Berliinissä on astella lähimpään puistoon. Mukaan voi napata jotain piknikiä muistuttavaa.

Isoimmissa puistoissa kuten Tiergartenissa tai Volkspark Friedrichshainissa löytyy monumentteja, järviä, kahviloita ja olutpuutarhoja. Tempelhofer Feldillä on erityisen hyvät urheilumahdollisuudet, sillä entiselle lentokentälle on jätetty asfaltoidut kiitoradat, joilla voi leijasurffata, skeitata, lenkkeillä tai rullaluistella. Treptower Park -puiston valtti on varjoisa jokiranta sekä pieni Insel der Jugend -saari, jossa on ravintola sekä olutpuutarha. Landwehr-kanavan vehreät varret ovat suosittuja pussikaljapaikkoja.

Lounais-Berliinin Preussenparkissa on kesäviikonloppuisin suosittu thairuokatapahtuma.

Laiskimmat ostavat kylmät kaljat Späti-elintarvikekioskista ja jäävät yksinkertaisesti vain sen edustalle juomaan.

Veneillen Spree-joella

Berliiniin tutustuu Spree-jokea pitkin risteillen leppoisammin kuin kuumassa “hop on, hop off” -bussissa. Opastetut risteilyt kestävät 60-90 minuuttia ja maksavat 10-15 euroa. Laivoilla on myös tarjoilua!

Oman vuokrapaatin kyydissä taas syntyy todella ainutlaatuinen Berliini-päivä. Pienistä venevuokraamoista saa kajakkeja, polkuveneitä, soutuveneitä sekä erinäköisiä moottoriveneitä ja -lauttoja. Hinnat vaihtelevat noin 10 eurosta per tunti (kajakki) 150-500 euroon per päivä (lautta tai moottorivene).

Esimerkiksi Freischwimmer-ravintolasta Kreuzbergissä saa vuokrata soutuveneitä, polkuveneitä ja kanootteja. Polkuveneitä ja kanootteja saa myös Kanuliebe-vuokraamosta Treptower Parkissa. Moottoriveneitä, polkuveneitä ja SUP-lautoja vuokrataan Spreeboote-vuokraamosta Rummelsburg-poukamassa. Hauskoja lauttoja saa Floss und los -firmalta Müggelsee-järven rannasta.

Biergarten-olutpuutarha sopii koko perheelle

Kesällä Berliinissä viettää rennon päivän Biergarten-olutpuutarhoissa. Niissä saa yleensä oluen lisäksi jonkinlaista ruokaa, ja lapsille on usein leikkipaikka. Esimerkiksi Tiergarten-puistossa oleva Café am Neuen See -terassiravintola pienen lammen laidalla on kesäinen klassikko!

Irrottelua open air -klubeilla ja rantabaareissa

Viihtyisä Holzmarkt-alue Spree-joen varressa on pieni, kylämäinen rypäs baareja, ruokapaikkoja, terasseja, puutarhamaisemaa. Lapsille on leikkipaikka.

Viereisen reggae-henkisen Yaam-joenvarsibaarin hiekkaisella pihalla sekä pienellä rantakaistaleella on kiva sekoitus lapsiperheitä ja rastafareja, päiväkaljoittelijoita sekä koripalloilijoita.

Berliinissä on mahtavia ulkoilmaklubeja, joista moni sijaitsee idyllisesti joen varressa. Ehkä valokuvatuin kesäklubi on päivittäin auki oleva pieni Club der Visionäre. Parin sadan metrin päässä sijaitsee myös Badeschiffrantabaari, jossa pääsee uimaan joessa kelluvaan uima-altaaseen. Samalla alueella on muitakin ulkoilmabaareja sekä -klubeja.

Ulkoilmaelokuvia kesäyössä

Toukokuusta syyskuuhun Berliinissä katsotaan elokuvia tunnelmallisilla sisäpihoilla, puistojen piiloissa sekä olutpuutarhoissa.

Freiluftkino Kreuzberg -ulkoilmaelokuvateatterin koko leffaohjelmisto näytetään alkuperäiskielillä ja tekstitettynä; Zukunft-elokuvateatterin viihtyisässä Pompeji Freiluftkino -puutarhassa näkee leffat alkuperäiskielillä, saksalaisleffat englanninkielisillä tekstityksillä.

Friedrichshainin RAW-alueen Freiluftkino Insel im Cassiopeia esittää leffaklassikkoja, indie-pätkiä, taideleffoja sekä eurooppalaista elokuvaa; Neuköllnissä Freiluftkino Hasenheide näyttää kulttileffoja sekä harkitusti valittuja mainstream-leffoja.

Valtava Sommerkino Kulturforum am Potsdamer Platz on vaikuttavan kaupunkiarkkitehtuuriimiljöön keskellä – elokuvat näytetään pääasiassa alkuperäiskielellä.

Ohjelmistojen merkintä ‘OV’ tarkoittaa Original Version eli leffaa ei ole dubattu, ja ‘OmU’ tarkoittaa alkuperäisversiota tekstityksellä, yleensä saksaksi. Leffaliput maksavat noin 6-9 euroa.

Näytökset saattavat olla hyvinkin suosittuja, joten liput kannattaa hankkia ennakkoon tai olla paikalla hyvissä ajoin. Näytöksien yhteydessä myydään olutta, viiniä ja snacksejä ja joissakin paikoissa grillataan. Myös omat eväät ovat sallittuja.

Berliinin kesätapahtumia

Kesäkuun korkkaa nelipäiväinen Karneval der Kulturen -katujuhla, joka houkuttaa kymmeniä tuhansia ihmisiä Kreuzbergiin. Kesäkuun 21. päivänä Fête de la Musique täyttää joka vuosi Berliinin kadunkulmat, puistot sekä aukiot katumusiikilla sekä konserteilla.

Heinäkuu on LHBTIQ-juhlaa: Suosittu Lesbisch-Schwules Strassenfest -katujuhla heinäkuun puolivälissä lämppää valtavalle CSD (Christopher Street Day) -juhlalle, johon kuuluva marssi on Berliinin vastike Pride-kulkueelle.

Elokuun lopussa Alexanderplatzilla on kolmipäiväinen Veganes Sommerfest -katujuhla. Se on mainio mahdollisuus maistella laajaa valikoimaa erilaisia kasvisruokia, joiden valmistuksessa ei taatusti vahingoiteta eläimiä.

Suosittuja Bite Club -katuruokatapahtumia pidetään Treptow’n Arena-alueella kesän ajan joka toinen perjantai.

Berliinissä ja sen lähellä on kesäisin totta kai myös kourallinen erikokoisia musafestareita. Kesäkuinen epä-festari Down by the River, heinäkuinen elektrofestari Stil vor Talent, elokuun rokahtava Pure & Crafted -festari sekä syyskuinen poppifestari Lollapalooza ovat kaikki aivan kaupunkialueella.

Pari tuntia Berliinistä lounasta kohti järjestetään heinäkuussa supersuosittu, poptähtiä täynnä oleva Melt!-festari. Intiimimpi Sacred Ground Festival on muutaman tunnin päässä Berliinistä pohjoiseen, maatilalla.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *