Berliinin parhaat taide- ja design-kohteet

Innostavat taiteeseen tai muotoiluun liittyvät paikat, jotka Berliinissä ehdottomasti kannattaa tsekata!

Katutaidemuseo: Urban Nation – Museum for Urban Contemporary Art

Tyylikäs kaksikerroksinen näyttelytila eroaa ympäristöstä, jossa katutaide on totuttu näkemään. Museossa on esillä maalauksia, kollaaseja ja installaatioita yli sadalta kansainväliseltä urbaanilta taiteilijalta. Tunnettuja nimiä ovat esimerkiksi Barack Obaman Hope-julisteen suunnitellut Shepard Fairey, Massive Attack -bändin nokkamies 3D, rotistaan kuuluisaksi tullut sabluuna-graffitien pioneeri Blek Le Rat sekä tietenkin legendaarinen Banksy. Auki ti-su, kello 10-18. Ilmainen sisäänpääsy. Museo on esteetön.

Lue lisää: Berliini sai museon, joka ylistää katutaidetta

Missä: Bülowstr. 7, Schöneberg. U1+U2+U3+U4: Nollendorfplatz. Nettisivu

 

Taidetta bunkkerissa: Sammlung Boros

Boros-pariskunnan yksityinen taidekokoelma on näytteillä pommisuojassa, joka on remontoitu galleriaksi. Erikoinen rakennus oli DDR:n aikaan hedelmävarasto ja muurin kaaduttua paksujen seinien suojassa hikoiltiin teknoklubilla. Historia näkyy kaikkialla bunkkerissa, remontista huolimatta. Asiantuntevien oppaiden vetämät kierrokset auttavat pohtimaan haastavia töitä tunnetuilta taiteilijoilta kuten Olafur Eliasson, Ai Weiwei sekä Klara Lidén. Varaus kannattaa tehdä gallerian nettisivuilta hyvissä ajoin ennen matkaa! Sisäänpääsy 12 euroa. 

Missä: Reinhardtstr. 20, Mitte. U6+S-Bhf: Friedrichstrasse. Nettisivu

Parhaat paikalliset: Berlinische Galerie

Hiljaisella alueella Kreuzbergissä piileskelee yksi kaupungin parhaista taidekohteista, Berlinische Galerie. Moderni taide, valokuvat ja arkkitehtuuri kertovat kävijälle myös Berliinistä, sillä museo keskittyy paikalliseen taiteeseen. Yläkerrasta löytyvät eri taidesuuntaukset vuodesta 1945 nykypäivään; mielenkiintoisimpia ovat dadaismi, ekspressionismi sekä itäeurooppalainen avantgarde. Alakerrassa vaihtelevat ajankohtaiset näyttelyt. Sisäänpääsy 8 euroa. 

Missä: Alte Jakobstr. 124-128, Kreuzberg. U6: Kochstrasse. Nettisivu

 

Valokirjainten valtakunta: Buchstabenmuseum

Typografiasta ja muotoilusta tykkäävän on päästävä Berliinin kirjainmuseoon. Kokoelmalle on ollut vaikea löytää sopivia, pysyviä tiloja. Erikoinen sijainti junaradan alla on täydellinen ja toivottavasti pysyvä. Museo avataan virallisesti vasta vuoden 2016 lopussa tai vuonna 2017, mutta kaiken kokoisia ja näköisiä valokirjaimia voi jo nyt ihailla varastovierailulla perjantai- ja lauantai-iltapäivisin.

Missä: Stadtbahnbogen 424, Mitte. S-Bhf: Bellevue. Nettisivu

Tavarataivas: Museum der Dinge

Yksi Berliinin veikeimmistä museoista esittelee saksalaisia design- ja arkiesineitä 1900- ja 2000-luvuilta. Näytteillä on hienoja, hirveitä sekä tavallisia tuhkakuppeja, nappeja, seksileluja, aseita, puhelimia, huonekaluja… Esineet edustavat 1907 perustetun Deutscher Werkbundin työtä saksalaisen teollisen muotoilun edistämiseksi. Järjestöllä oli tiukka käsitys “hyvästä” ja “huonosta” muotoilusta. Werkbundista lähti liikkeelle myös tunnetumpi Bauhaus-ryhmä. Sisäänpääsy 6 euroa. 

Missä: Oranienstr. 25, Kreuzberg. U1: Kottbusser Tor. Nettisivu

 

Valokuvahelmi: C/O Berlin

C/O Berlinin näyttelyt koostuvat maalimanluokan valokuvaajien töistä – Annie Leibovitz, Nan Goldin, Robert Mapplethorpe, Anton Corbijn… Vierailija pääsee myös katsomaan Magnum Agency -kuvaajien kuten Henri Cartier-Bressonin pinnakkaisia läheltä. Sisäänpääsy 10 euroa.

Missä: Hardenbergstr. 22–24, Charlottenburg. U1+U2+U9+S-Bhf: Zoologischer Garten. Nettisivu

Viisikerroksinen galleriatalo: Galerienhaus

Viisikerroksisessa Galerienhausissa on on kahdessa rappukäytävässä yhteensä yksitoista nykytaiteen galleriaa. Etsi sieltä ainakin Aalto-yliopistossa opiskelleiden tai opettaneiden taiteilijoiden Gallery Taik Persons -valokuvagalleria, puolalainen ZAK | BRANICKA sekä ruotsalainen Galerie Nordenhake.

Missä: Lindenstr. 34-35, Kreuzberg. U6: Kochstrasse. Nettisivu

 

Taidetta ja kuriositeetteja: Me Collectors Room

Me Collectors Room esittelee taidetta Olbricht Collection -yksityiskokoelmista, joka on yksi Euroopan suurimmista. Galleriassa on vuosittain pari eri näyttelyä. Yläkerrassa on kestonäyttelynä kiehtova “Wunderkammer”, eli kuriositeettikabinetti. Siihen kuuluu kaikenlaisia jännittäviä 1500-luvun keräilyesineitä, kuten luonnontieteellisiä pienoismalleja sekä kuolemaan liittyviä veistoksia ja taide-esineitä.

Missä: Auguststr. 68, Mitte. U6: Oranienburger Tor / U8: Weinmeisterstrasse tai Rosenthaler Platz. Nettisivu

Vaihtelevia laatunäyttelyitä: Martin-Gropius-Bau

Yksi Berliinin luotettavimmista kulttuuri-instituuteista isännöi suuria näyttelyitä. Esillä on useita näyttelyä kerrallaan. Viime vuosien hittejä ovat olleet mm. suuri David Bowie -näyttely ja Frida Kahlon retrospektiivi. Ajankohtainen ohjelma löytyy osoitteesta gropiusbau.de. Sisäänpääsymaksu riippuu näyttelystä.

Missä: Niederkirchnerstr. 7, Kreuzberg. S-Bhf: Potsdamer Platz / Anhalter Bahnhof, U2: Potsdamer Platz, U6: Kochstrasse. Nettisivu

 

Tee-se-itse paratiisi: Modulor

Aufbau Hausissa Moritzplatzilla on kaupungin ehdottomasti paras taidetarvike- ja askarteluliike, Modulor. 3000 neliömetrin tavaratalon valikoima on huikea: erikoiskynistä ompelutarvikkeisiin, nestemäisestä kumista vedenkestävään hiekkapaperiin. Kaikkea, mitä taiteilija, arkkitehti tai askartelija voi tarvita – ja enemmän. Huonekaluosastolle tekee mieli muuttaa asumaan. Entisestä Bechstein-pianotehtaasta remontoitu iso Aufbau Haus kätkee sisällensä myös mm. kirjakaupan, yökerhon, design-liikkeitä, teatterin, kustantamoja sekä lastentarhan. Kompleksissa on kolme ravintolaa. Talossa on Berliinin ja Länsi-Euroopan ainoa romanikansojen dokumentaatio- ja kulttuurikeskus. Kai Dikhas -galleriassa on esillä roma- ja sinti-taidetta.

Missä: Prinzenstr. 85, Kreuzberg. U8: Moritzplatz. Nettisivu

© Erica Löfman

 

Tripsteri App -Berliini banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *