Berliinin parhaat taide- ja design-kohteet

Taiteeseen ja muotoiluun liittyvät paikat, jotka Berliinissä kannattaa tsekata.

Katutaidemuseo: Urban Nation – Museum for Urban Contemporary Art

Tyylikäs kaksikerroksinen näyttelytila eroaa ympäristöstä, jossa katutaide on totuttu näkemään. Museossa on esillä maalauksia, kollaaseja ja installaatioita yli sadalta kansainväliseltä urbaanilta taiteilijalta. Tunnettuja nimiä ovat esimerkiksi Barack Obaman Hope-julisteen suunnitellut Shepard Fairey, Massive Attack -bändin nokkamies 3D, rotistaan kuuluisaksi tullut sabluuna-graffitien pioneeri Blek Le Rat sekä tietenkin legendaarinen Banksy. Auki ti-ke 10–18. to-su 10–20. Ilmainen sisäänpääsy. Museo on esteetön.

Lue lisää: Berliini sai museon, joka ylistää katutaidetta

Missä: Bülowstr. 7, Schöneberg. U1+U2+U3+U4: Nollendorfplatz. Nettisivu

 

Taidetta bunkkerissa: Sammlung Boros

Boros-pariskunnan yksityinen taidekokoelma on näytteillä pommisuojassa, joka on remontoitu galleriaksi. Erikoinen rakennus oli DDR:n aikaan hedelmävarasto ja muurin kaaduttua paksujen seinien suojassa hikoiltiin teknoklubilla. Historia näkyy kaikkialla bunkkerissa, remontista huolimatta. Asiantuntevien oppaiden vetämät kierrokset auttavat pohtimaan haastavia töitä tunnetuilta taiteilijoilta kuten Olafur Eliasson, Ai Weiwei sekä Klara Lidén. Varaus kannattaa tehdä gallerian nettisivuilta hyvissä ajoin ennen matkaa! Sisäänpääsy 12 euroa. 

Missä: Reinhardtstr. 20, Mitte. U6+S-Bahn: Friedrichstrasse. Nettisivu

Parhaat paikalliset: Berlinische Galerie

Hiljaisella alueella Kreuzbergissä piileskelee yksi kaupungin parhaista taidekohteista, Berlinische Galerie. Moderni taide, valokuvat ja arkkitehtuuri kertovat kävijälle myös Berliinistä, sillä museo keskittyy paikalliseen taiteeseen. Yläkerrasta löytyvät eri taidesuuntaukset vuodesta 1945 nykypäivään; mielenkiintoisimpia ovat dadaismi, ekspressionismi sekä itäeurooppalainen avantgarde. Alakerrassa vaihtelevat ajankohtaiset näyttelyt. Sisäänpääsy 8 euroa. 

Missä: Alte Jakobstr. 124-128, Kreuzberg. U6: Kochstrasse. Nettisivu

 

Valokirjainten valtakunta: Buchstabenmuseum

Typografiasta ja muotoilusta kiinnostuneen on päästävä Berliinin kirjainmuseoon, missä kaiken kokoisia ja näköisiä valokirjaimia voi ihailla torstaista sunnuntaihin. Sisäänpääsy 12 euroa.

Missä: Stadtbahnbogen 424, Mitte. S-Bahn: Bellevue. Nettisivu

Tavarataivas: Museum der Dinge

Yksi Berliinin veikeimmistä museoista esittelee saksalaisia design- ja arkiesineitä 1900- ja 2000-luvuilta. Näytteillä on hienoja, hirveitä sekä tavallisia tuhkakuppeja, nappeja, seksileluja, aseita, puhelimia, huonekaluja… Esineet edustavat 1907 perustetun Deutscher Werkbundin työtä saksalaisen teollisen muotoilun edistämiseksi. Järjestöllä oli tiukka käsitys “hyvästä” ja “huonosta” muotoilusta. Werkbundista lähti liikkeelle myös tunnetumpi Bauhaus-ryhmä. Sisäänpääsy 6 euroa. 

Missä: Oranienstr. 25, Kreuzberg. U1: Kottbusser Tor. Nettisivu

 

Valokuvahelmi: C/O Berlin

C/O Berlinin näyttelyt koostuvat maalimanluokan valokuvaajien töistä – Annie Leibovitz, Nan Goldin, Robert Mapplethorpe, Anton Corbijn… Auki päivittäin. Sisäänpääsy 10 euroa.

Missä: Hardenbergstr. 22–24, Charlottenburg. U1+U2+U9+S-Bahn: Zoologischer Garten. Nettisivu

 

Vaihtelevia laatunäyttelyitä: Martin-Gropius-Bau

Yksi Berliinin luotettavimmista kulttuuri-instituuteista isännöi suuria näyttelyitä. Esillä on useita näyttelyä kerrallaan. Viime vuosien hittejä ovat olleet mm. suuri David Bowie -näyttely ja Frida Kahlon retrospektiivi. Ajankohtainen ohjelma löytyy osoitteesta gropiusbau.de. Sisäänpääsymaksu riippuu näyttelystä.

Missä: Niederkirchnerstr. 7, Kreuzberg. S-Bahn: Potsdamer Platz / Anhalter Bahnhof, U2: Potsdamer Platz, U6: Kochstrasse. Nettisivu

 

Tee-se-itse paratiisi: Modulor

Aufbau Hausissa Moritzplatzilla on kaupungin ehdottomasti paras taidetarvike- ja askarteluliike, Modulor. 3000 neliömetrin tavaratalon valikoima on huikea: erikoiskynistä ompelutarvikkeisiin, nestemäisestä kumista vedenkestävään hiekkapaperiin. Kaikkea, mitä taiteilija, arkkitehti tai askartelija voi tarvita – ja enemmän. Huonekaluosastolle tekee mieli muuttaa asumaan. Entisestä Bechstein-pianotehtaasta remontoitu iso Aufbau Haus kätkee sisällensä myös mm. kirjakaupan, yökerhon, design-liikkeitä, teatterin, kustantamoja sekä lastentarhan. Kompleksissa on kolme ravintolaa. Talossa on Berliinin ja Länsi-Euroopan ainoa romanikansojen dokumentaatio- ja kulttuurikeskus. Kai Dikhas -galleriassa on esillä roma- ja sinti-taidetta.

Missä: Prinzenstr. 85, Kreuzberg. U8: Moritzplatz. Nettisivu

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *