Berliini 24/7: aamupalaa, drinkkejä ja ruokaostoksia kellon ympäri

Suomalaisittain hämmentää jo ajatus siitä, että baari tai ravintola voisi olla auki vuorokauden ympäri. Berliinissä saa jopa halutessaan aamupalaa keskiyöllä – ja sen jälkeen voi jatkaa ruokakauppaan!

Berliinin kuuluisilla klubeilla voi viikonloppu jatkua maanantai-aamuun saakka, mutta se ei ole vielä mitään! Kaupungissa on baareja, ravintoloita ja kauppoja jotka eivät ikinä sulje.

Yöelämää läpi yön ja päivän

Aika pysähtyy Kreuzberg-kaupunginosan klassikoissa Bei Schlawinchen (Schönleinstr. 34, Kreuzberg) ja Rote Rose (Adalbertstr. 90, Kreuzberg). Molemmissa ikiliikkujissa on sopivan nuhjuista ja halpaa – ja kun aamuyhdeksältä taas tilaat “viimeisen kaljan”, tiedät kyllä kenen joukoissa seisot.

Jopa biljardia voi Berliinissä pelata läpi yön. Warschauer Strasse -juna-aseman tuntumassa olevan Billiard House -urheilubaarin (Rudolfstr. 4, Friedrichshain) pelivalikoimassa on myös dartia tai pokeria.

Jos tunkkaiset pubit masentavat, voi mihin tahansa aikaan päättää liittyä nuorten, kansainvälisten aikuisten joukkoon Mein Haus am See -kahvilabaarissa (Torstr. 125, Mitte). Keskellä kaupunkia sijaitsevassa suositussa baarissa hengataan yhden seinän peittävillä rappusilla istuen tai mukavassa sohvassa röhnöttäen. Päivisin kädessä on kahvi tai läppäri, illalla ne vaihtuvat cocktaileihin, kunnes aamu sarastaa ja on taas aika antaa kahvinkeitinten laulaa! Yksinkertaisella ruokalistalla on aamupalaruokia ja muutama lämmin annos. Viikonloppuisin kahvilabaarissa on dj:tä ja muuta ohjelmaa.

Epätoivoisena hetkenä jatkopaikaksi voi kelvata myös Alexanderplatzin tuntumassa oleva AM to PM (Am Zwirngraben 2, Mitte). 24/7-ravintola ja disco sijaitsee alueella, jossa iltaisin pyörivät lähinnä turistit. Tunnelma – sekä hinnat – ovat sen mukaisia.  Paikasta löytää aamupalaa tai tanssilattian, kellonajasta riippuen.

Aamupalaa ja lämmintä ruokaa kellon ympäri

Aamupalaa ja lämmintä ruokaa, kahvia sekä viiniä saa kellonaikaan katsomatta mukavalla tavalla kuluneessa Schwarzes Café -ravintolassa (Kantstr. 148, Charlottenburg). Kulttipaikka mukavan Savignyplatzin tuntumassa on ollut toiminnasa jo vuodesta 1978, joten vierailu kannattaa myös ihan tavalliseen lounas- tai illallisaikaan!

Modernimman aamiaisen avocado-bagelein ja mimosa-drinkein saa aamupalaravintola Benedictistä (Uhlandstr. 49, Wilmersdorf) vuorokauden ympäri. Ellei satu majailemaan Berliinin lounaisosissa, vierailu saattaa hoitua helpoiten taksilla. Vehreä ja freesi telavivilainen ravintola on Max Brown -hotellin yhteydessä.

Jos budjetti ei salli taksimatkoja öisille aamupaloille, saa Kottbusser Torin turkkilaisesta Hasir-ketjun ravintolasta (Adalbertstr. 12, Kreuzberg) aina kelvollisen dönerin tai falafel-leivän kotimatkaa avittamaan. Parin korttelin päässä, Kreuzbergin ja Neuköllnin välimaastossa, on vuorokauden ympäri auki myös Gel Gör İnegöl Köftecisi (Kottbusser Damm 80, Kreuzberg). Täällä kannattaa tilata dönerin sijaan suosittu turkkilainen köfte-lihapullaleipä.

Ruokaostoksia kellonaikaa katsomatta

Harvoin ruokakauppaan tarvitsee päästä neljältä aamulla, etenkin kun Berliinin kätevät Spätkauf-kioskit yleensä pelastavat pinteestä kuin pinteestä. Tarpeen tullessa voi silti hurauttaaß yhteen kolmesta Edeka-ruokakaupasta (Wilmersdorf-, Lankwitz- sekä Wittenau-kaupunginosissa), jotka ovat maanantaista lauantaihin auki kellon ympäri.

Todennäköisesti lähempänä on venäläisiin elintarvikkeisiin ja herkkuihin erikoistunut Rossia-ruokakauppa (Stuttgarter Platz 36, Charlottenburg). Marketin yhteydessä on Rossia Imbiss -snägäri, josta kauppareissuun saa voimia vodkashotin, blinien tai pelmenien avulla. Molemmat ovat auki läpi vuorokauden, sunnuntaisinkin.

Jos ruokakaupat ovat liian kaukana, ainakin Late Night Shop -kioski (Danziger Str. 122, Prenzlauer Berg) sekä Internetcafe Dogan –Spätkauf-kioski Alexanderplatzin tuntumassa (Bernard-Weiss-Str. 1, Mitte) ovat auki  24/7. Myös Skalitzer Strassen Shell-bensa-asema (Skalitzer Str. 48, Kreuzberg) on auki läpi yön.

Todellisen hädän sattuessa kohdalle, apua saa vuoden jokaisena päivänä, vuorokauden ympäri, Apotheke Berlin Hauptbahnhof -apteekista (Europaplatz 1, Moabit). Se löytyy toisesta kerroksesta. Apteekissa luvataan palvella 14 eri kielellä  – muttei suomeksi.

Jopa kukkia saa ostaa kellonajasta huolimatta: Blumen Dilek -kukkakauppa (Oranienstr. 29, Kreuzberg) jeesaa vähemmän vakavissa hätätilanteissa.

Urheilua unien sijaan

Vaivasi sitten pakkomielle tai unettomuus, sitä voi parannella kuntosaleilla ympäri kaupunkia, koska vaan: McFit -, SuperFit– sekä FitX-kuntosaliketjujen salit ovat auki 365 päivää vuodessa, 24 tuntia vuorokaudessa. Jos ei jäsenyys tule kyseeseen saa McFit- ja FitX-saleilla treenata päiväsaikaan yhden koekäynnin ilmaiseksi. SuperFitissä koepäivä maksaa 15 euroa. Passi kannattaa olla mukana, mutta ilman paikallista osoitetta tai pankkitiliä voi treenipassin hankkiminen silti olla hankalaa.

© Erica Löfman

 

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini-blogi”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *