Leukailevat berliiniläiset

Tarjoilija, kaupan kassa tai ohikulkija saattaa kettuilla tai moittia, tuhahdella tai jopa huutaa, jos teet heidän mielestään jotakin väärin.

Asiakaspalvelu on Berliinissä pahimmillaan töykeää ja alentuvaa. Bussikuskit huutavat naama punaisena ovien tiellä seisoville matkustajille eikä ravintolassa kuulu kulttuuriin lasien täyttäminen, lautasten vieminen tai kyselyt siitä, maistuisiko kahvi tai jälkiruoka. Huomaavainen palvelu on poikkeus, positiivinen yllätys.

Vierailijasta tuntuu helposti, että agressiivinen käytös kohdistuu häneen ”toiseuden” takia, mikä ei onneksi ole totta. Periberliiniläistä asennetta ryöpsähtelee silloin tällöin ihan joka niskaan.

Periberliiniläistä asennetta ryöpsähtelee silloin tällöin ihan joka niskaan.

Kettuilu tapahtuu usein paksulla berliiniläismurteella, jota voi olla vaikea ymmärtää. Joskus se on hyväntahtoista, joskus ei. Parhaimmillaan berliiniläisten tyyli on hauskaa leukailua, joka kuuluu berliiniläiseen tapaan olla ja puhua. Sille on jopa nimi: Berliner Schnauze, berliiniläinen kuono eli turpa eli asenne. Se on osa perinteikästä työläismurretta, johon kuuluvat brutaali suorapuheisuus sekä hienostelun vieroksuminen. Elämänkatsomus on syvästi ironinen, reagointi napakkaa. Kuten berliiniäläismummon lausahdus, kun hiukset alkoivat käydä ohuiksi: “Ach Jott (voi luoja), alkaa kallo kasvaa hiusten läpi!”

Berliininmurretta ymmärtääkseen pitää hallita saksan puhekieli edes välttävästi. Pohjois-Saksan kieleen sekoittuu lainasanoja mm. puolasta, jiddischistä ja ranskasta. Sanaston lisäksi ymmärtämisvaikeuksia aiheuttaa ääntäminen: esimerkiksi ‘g’ lausutaan ‘j’:nä, kuten vaikka “gut”, josta tulee “jut”. “Ich” vääntyy muotoon “icke”, jonka viimeinen vokaali kuulostaa enemmän ö:ltä kuin e:ltä.

Parhaimmillaan Schnauze on viihdyttävää kettuilua. Esimerkki: TXL-lentokenttäbussiin noussut matkustaja näytti lippuaan kuljettajalle, joka katsahti sitä ja totesi kuivasti “Na, schön” (No, onpa hieno). Tai kun Berliinissä asuva suomalainen halusi Biergartenissa istuessa lasillisen vettä ja sai kuulla: “Ei tämä ole mikään kahvila”. Toinen uusberliiniläinen taas heitti kadulle tupakantumppinsa, mutta ei onnistunut osumaan siihen jalallaan ja sammuttamaan. Ohikulkija totesi, että “Jemahl noch nachhause üben” – menepäs vielä kotiin harjoittelemaan!

Berliiniläisiin pitää siis osata suhtautua kuin berliiniläinen.

Valitettavasti Berliinissä ei ole tavatonta kohdata vihainen saksalainen, joka katsoo oikeudekseen, jopa velvollisuudekseen oikoa kanssaihmisten käytöstä. Sillä ei ole mitään tekemistä Schnauzen kanssa, vaan se on yksinkertaisesti huonoa, vihaista käytöstä. Virastoissa englanniksi asioivalle saatetaan tiuskia, että tämä on Saksa, täällä puhutaan kuule saksaa. Lasten tai koirien kanssa olevia oiotaan kasvatuksessa: “Miksei lapsella ole hattua päässä?” ja “Miksi lapsella on hattu päässä?”. Moni pyöräilijä on kokenut tönimistä tai huitomista, kun on erehtynyt pyöräilemään jalkakäytävällä. Näihin kiukkukansalaisiin ei ole mitään oikeaa tapaa reagoida: jos huudat takaisin, saat varmasti vielä vastauksenkin.

Berliiniläiselle tuntuu olevan luontevaa sanoa jotakin heti, kun näyttää, että hänen varpailleen astutaan. Hän suhtautuu kohtaamaansa aggressiivisuuteen eri tavalla kuin suomalaiset: huutaa tai letkauttaa jotakin takaisin ja jatkaa sitten päiväänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut. Suomalaisen silmissä tilanne on voinut näyttää siltä, että nyt syntyy nyrkkitappelu!

Berliiniläisiin pitää siis osata suhtautua kuin berliiniläinen. Jos välttely ei onnistu, voi tosi paikan tullen sanoa tiukkaan äänensävyyn suomeksi: “Nyt turpa kiinni!”.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Erica Löfman 16.04.2018 00:09

Moi Atte, toivottavasti löysit myös klubivinkkejä täältä! Kesällä on kaikkia hauskoja "open air" eli ulkoilmabileitä myös, niitä kannattaa katsella esim. Local Advisor Berlin -sivulta facebookissa: www.facebook.com/openairsberlin Muita klubijuttuja löytää ehkä parhaiten sivustolta www.residentadvisor.net

Toivottavasti en pelotellut liikaa, ollaan täällä oikeasti myös ystävällisiä ja rentoja! Joskus sitten sattuu kohdalle se joku vanhempi kansalainen, joka katsoo oikeudekseen käydä neuvomaan - eikä sen pahempaa. Älä huolehdi! Itse totean niille vaan että "ja, ja" sekä jatkan päivääni.

Tervetuloa Berliiniin!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Atte Ahola 16.04.2018 01:53

Kiitos vinkeistä! RA:n kautta olenkin muutamia vaihtoehtoja ja vara ja varavara vaihtoehtoja katsellut. Vuosia olen halunnut lähteä käymään kokeilemaan päästä klubeille sisään berliinissä. Nyt viimein koittaa aika. Pitää ehkä vielä vaatetusta miettiä. Selvinpäin ja kännykkä taskussa pitäen ja illan artistit tietäen jonottamaan. :D

Netistä lukemieni juttujen perusteella pitää pitää mielessä ettei sisäänpääsyä voi taata. Onhan nuita paikkoja joita kokeilla. :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 16.04.2018 15:22

Todellakin paikkoja riittää ja jonnekin pääsee aina! Ja yksin on helpompaa kuin porukassa. Suosittu "univormu" on kokomusta asu, mutta jos on hyvä oma tyyli, sitä kannattaa tietty hyödyntää. Jee, pidä hauskaa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 25.04.2018 04:16

No miten meni matka? Törmäsitkö myös kiukkuisiin vai ainoastaan tylsiin ja ystävällisiin berliiniläisiin? Pääsitkö klubeille?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Atte Ahola 16.04.2018 19:40

Kiitos rohkaisusta. Juu mustaa vaatetta suosin! :)

Täytyy myös käydä testaamassa joku biergarten kun näyttäisi kelitkin suosivan viikonloppuna. :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Atte Ahola 15.04.2018 16:10

Terve! Olen 22-vuotias poika.

Olen lähdössä Berliiniin ensi perjantaina ja paluu on tiistaina. Ensimmäistä kertaa Berliiniin matkalla. Olen lukenut nyt viikon pari teidän matkavinkkejä tältä sivulta. Todella hienoa että joku on viitsinyt aloittaa tälläisen sivuston tekemisen. Hyödyllisiä vinkkejä olen täältä saanut ja paljon.

Tosiaan siis ensimmäistä kertaa lähdössä ja suunnitelmat hyvin avoimet edelleen. Teknoa haluaisin päästä jollekin klubille fiilistelemään (pääasiallinen matkan tarkoitus).

Muuten kyllä vaikuttaa hyvinkin asialliselta paikalta mutta tuo että berliiniläiset harrastaa tuollaista tiuskimista ei kyllä houkuta itseä. Ehkä osaan olla sujut asian kanssa. Viimeksi olen hollannissa käynyt ja siellä tuntui 90% ihmisistä olevan hyvinkin positiivinen asenne kaikkeen.

Auttaako kaupan kassalla tai vaikka baarissa asiakaspalvelun tasoon jos tervehtii saksaksi?

Mutta kiitos kuitenkin kaikista vinkeistä mitä tältä sivulta on saanut lukea.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *