Terassilla Berliinin kattojen yllä

Joku vuosi sitten vain harva tiesi, että Neuköllnissä erään tuiki tavallisen kauppakeskuksen hissillä pääsee kaupungin vetävimmälle kattoterassille.

Heti hissistä astuessaan rakennuksen ylimmässä parkkitasossa näkee maiseman: tuolla on tv-torni, tuolla on Park Inn -hotelli, tuolla päin Kreuzberg, tuolla Friedrichshain. Kun kävelee kaarevaa autoramppia pitkin rakennuksen katolle asti, vastassa on vehreitä kasveja ja kukkalaatikoita. Se on yhteisöllinen Klunkergarten-kaupunkipuutarha, jossa on pieniä hengailualueita sekä mehubaari.

Kattoterassin ilmaa halkovat valoketjut, ja tuulessa liehuvat värikkäät kangaskolmiot. Rehottavat kukat tekevät asfaltinharmaasta ympäristöstä viihtyisän. Tyyli on peri-berliiniläinen ja yhdistelee perinteistä Biergarten-olutpuutarhaa ja kaupungin klubien teknohippi-estetiikkaa. Niin Berliiniä!

Klunkerkranich koostuu monesta mökistä ja hökkelistä. Aurinkoa, tuulenvirettä tai sadetta pääsee tarpeen vaatiessa pakoon katon alle. Terassin korotetulla keskiosalla on istumapaikkoja sekä esiintymislava. Perällä on pieni cocktailkioski ja sen vieressä hiekkalaatikko lapsille. Terassin toisella pitkällä laidalla on peräperää tusina massiivisia pöytiä pitkine penkkeineen, toisella puolella “päärakennus” eli baari, jossa on parittomia huonekaluja ja pienempi esiintymislava. Isoa baaritiskiä vastapäätä on pieni kanttiiniravintola.

Baarista saa alkuiltaan asti kahveja, baaritiskiltä taas perusvalikoiman viiniä, kesäisiä drinkkejä kuten Aperol Spritz (6 euroa) ja tuoretta Plisner Urquell -olutta (0,3l olut 3 euroa). Syötäväksi on tarjolla esimerkiksi pientä aamupalaa, antipasti-lautasia, täytettyjä arepas-maissileipiä ja päivän keittoa.

Ympäröivistä keskustelunpätkistä erottaa useiten englannin tai saksan kielen. Asiakkaat eivät välttämättä ole trendien aallonharjalla ratsastajia, vaan tavallisia berliiniläisiä ja viikonloppuberliiniläisiä. Valtaosa on parikymppisiä, mutta mukana on yleensä jonkun äiti tai isä.

Klunkerkranichin fiilis on parhaimmillaan kuin kaverin jätti-isolla parvekkeella pidettävissä kotibileissä. Kesäisin Berliinin levy-yhtiöt ja indie-artistit järjestävät joka ilta ohjelmaa ja iltaa rytmittävät live-musiikki ja dj-setit. Viikon setit selviävät helpoiten netistä, suoraan Klunkerkranichin etusivulta.

Jonkun mielestä elämys on jopa silkkaa Berliini-kitschiä, kalpea kopio kaupungin yöelämästä, jota enää nykyään on vaikea kaupungista löytää.

Näkymästä on silti vaikea olla vaikuttumatta, vaikka olisi kuinka kriittinen baarin suosiota kohtaan. Matalan kaupungin yllä on paljon taivasta. Katse yltää kauas ja hipoo oranssien ja mustien kattojen muodostamaa kuviointia, lautasantennien valkoisia pilkkuja, korkealle kurkistelevia puunlatvoja ja se pysähtyy kohoileviin maamerkkeihin, kirkkoihin ja tehdaspiippuihin.

Sisäänpääsy maksaa ohjelmasta riippuen 3-5 euroa, mutta on ilmainen ennen kello 16. Auki ma-la 10-1.30, su 12-1.30, talvikaudella ke-pe 16-1.30, la-su 12-1.30. Terassi on suljettu tammi- ja helmikuussa.

Missä: Karl-Marx-Str. 66, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln. Nettisivu

Neukölln Arcaden -kauppakeskuksen katolle pääsee hissillä. Valitse viides kerros, joka on parkkitasanne. Siltä kävellään vielä ylös parkkikerroksen keskellä olevaa ramppia. Öisin hissille pääsee kirjasto- ja postisisäänkäynnistä.

Lisää näköalapaikkoja Berliinissä

Deck5: Prenzlauer Bergissä on Berliinin toinen ostarin katolla oleva terassi, joka kutsuu itseään rantabaariksi. Osa lattiasta on hiekkaa ja tilaa on koristeltu palmuin. Tärkein syy vierailulle on kuitenkin sijainti. Auki kesäisin 12-00. Nettisivu.

Viktoriapark: Berliinin korkein luonnollinen kukkula on Kreuzbergin Viktoriapark. Puiston huipulta saa mahtavan näkymän kohti Mitteä. Kukkulaa pitää kavuta ihan huipulla olevalle muistomerkille saakka. Paikka on erityisen vaikuttava auringonlaskun aikaan. Matkakalja mukaan! (Lue lisää: Berliinin puistot)

Hotel Amanon kattoterassi: Mittessä olevan tyylikkään Amano-hotellin kattoa reunustaa yksinkertainen, viihtyisä terassi, jolla on paljon rauhallisia, tyynyin koristeltuja nurkkauksia. Rakennus ei ole kovin korkea, joten näkymät eivät ole huimaavat, mutta monet mielenkiintoiset rakennukset näkyvät hyvin. Terassi on yllättävän harvan berliiniläisen tiedossa, joten tilaa löytyy yleensä! Nettisivu.

Valtiopäivätalon katto ja ravintola: Ilmainen vierailu Reichstag-rakennuksen katolle tarjoaa 360° näkymät kaupungin ylle. Näyttävän lasikupolin huipulle pääsee kävelemällä. Kävijän kannattaa ilmoittautua Bundestagin nettisivuilla vähintään kaksi päivää etukäteen (valitse “Visit to the dome” -vaihtoehto ja anna koko seurueen etu- ja sukunimet sekä syntymäajat). Mukaan tarvitaan passi. Kahden tunnin päähän myönnettäviä vierailuaikoja voi jonottaa paikan päällä, mutta takuita onnistumisesta ei ole. Ilmoittautuminen käy myös varaamalla pöytä katolla olevasta fiinistä Käfer-ravintolasta (silloinkin tarvitaan henkilötiedot ja vähintään vuorokausi aikaa). Ravintolalla on katettu ja lasitettu terassi, jolta nauttia näkymistä Mitten ylle. Halvimmalla pääsee, jos ravintolassa käy illallisen sijaan iltapäivällä kakkukahveilla tai jäätelöllä.

Teufelsberg: Berliinin toiseksi korkein huippu sijaitsee kaupungin lounaisosissa, Grunewaldissa. 120-metrisen kukkulan huipulla seisoo kylmän sodan aikainen amerikkalaisten tutka- ja vakoiluasema. Asema on suosittu retkikohde: rauniot ovat kuvaukselliset ja vuorelta näkee kauas. Sitä pääsee tutkailemaan pääsymaksua vastaan. Nettisivu. (Lue lisää: Berliinin Teufelsberg-vuori – rappioromantiikkaa vakoiluasemalla)

House of Weekend: Ruman DDR:n aikaisen rakennuksen 15. kerroksessa oleva näyttäytymisklubi on aivan Alexanderplatzin kupeessa. Sen terassilta on ikoniset Berliini-näkymät. Paras hetki klubilla on auringon nousun aikaan, sillä kauniisti valaistu taivas tv-tornia vasten on voimakas kokemus. Nettisivu. (Lue lisää: Berliinin klubit)

Kuvat ja teksti: © Erica Löfman

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini-blogi”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Travelloverin Annika 12.04.2022 09:16

Kiitos vinkistä! Tuo terassi on ehdottomasti kokeiltava viikonloppuna, jos vain sää sallii.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sommer 04.07.2016 12:09

Olipa mieleenpainuva kokemus! Kesäkuun lopun helteillä varjopaikkakin löytyi. Tunnelma, näköalat, saavutettavuus - kaikki kohdallaan. Toinenkin katon valloitimme eli Reichstagin, valtiopäivätalon. Mansikkakakkua ja juhannuskahvit tosi tasokkaassa Käfer-ravintolassa. Etukäteisvaraukset ja turvatarkastukset ymmärtää, kun näkee vallan keskuksen ja sen katolta yli Berliinin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 04.07.2016 14:18

Matalassa Berliinissä on kiva olla kattojen yllä, kun näkee kauas. Ja kesällä saa vähän tuulenvirettä. Kiva jos vinkeistä siis oli iloa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Daphnion 13.06.2016 21:10

Oi, ihana Klunkerkranich! Vuosi sitten tuolla tuli käytyä. Musiikkia, hyvä ilmapiiri, maisemat ja laskeva aurinko. Hellekelillä paikka saattaa olla jopa liian paahteinen, mutta lempeä toukokuinen auringonpaiste teki visiitistä ihanan. :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 14.06.2016 14:43

Kiitos kommentistasi! Klunkerkranich on kyllä kiva paikka, vaikka säiden armoilla onkin. Pari katosta ja pari varjoa sieltä sentään löytyy, jos tiukka paikka tulee. Mutta ne maisemat... Ah!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Nef 13.06.2016 18:21

milloinkohan nää journalistit oppii käyttämään määritelmiä oikein?! ostoskeskus (=ostari) vai kauppakeskus?! http://www.kauppakeskusyhdistys.fi/ohjeitajasuosituksia/kaupallistenkeskustenmaaritelmat/

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Erica Löfman 13.06.2016 18:34

Täytyy kyllä myöntää, etten ole paljoa ajatusta näiden erolle ikinä antanut - mutta kiitos, oikeassa olet, tässä meni siis väärin. Korjataanpa ostarit kauppakeskuksiksi!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *