Koh Lanta – matkaopas

Auringonlaskujen saari? Pitkien rantojen saari? Niin, mikä olisi Ko Lantalle paras lempinimi? Mietin kysymystä saaren vilkkaimmalla rannalla, Klong Daolla, kun laskeva aurinko maalaa taivaanrantaan tämän iltaista pastellinsävyistä taideteostaan.

Molemmat nimet kuvaavat Ko Lantaa hyvin. Saaren rannat ovat pitkiä ja kauniita ja auringonlaskut upeita ilta toisensa jälkeen. Silti nimistä puuttuu jotain.

Päässäni pyörivät määreet eivät riitä tavoittamaan saaren olemusta. Ko Lanta on jotakin enemmän… tai pikemminkin vähemmän. Aaltojen kuohua kuunnellessani tajuan, että jotain puuttuu. Aaltoihin sekoittuu leikkivien lasten riemunhuutoja ja takana kohoavan viidakon sirinää. Mutta ei mitään muuta.

Ympärillä eivät pärise ja pörise vesiskootterit tai pitkähäntäveneet niin kuin monella muulla Thaimaan rannalla. Kukaan ei käy edes kauppaamassa värikkäitä kietaisuhameita.

Vaikka Klong Dao on saaren rannoista vilkkain, sekin on hyvin luonnonläheinen. Saaren yllä lepää rauha. Tuntuu kuin saaren ylle olisi loitsittu taika, joka suojaisi sitä turismin kiroilta, kuten kiinteistökeinottelijoilta ja muilta ”kehityksen” airuilta.

Siinähän se vastaus onkin! Lanta on lumottu saari.

Ko Lantalla aika tuntuu pysähtyneen. Turismia toki on, paljonkin, mutta Ko Lanta ei ole myynyt sille sieluaan. Ko Lantalla ei ole ainuttakaan korkeaa rakennusta. Vain rannat ovat suuria ja mahtipontisia, kaikki muu noudattaa pientä mittakaavaa.

Luontoa on säilynyt paljon. Kun Ko Lantan länsipuoli on yhtä hiekkarantojen ketjua, itäpuolta hallitsevat mangrovemetsät ja hedelmäviljelykset. Keskellä kohoavat komeat, viidakoiden peittämät vaarat. Tunnelma on kylämäinen.

Viimeiset parikymmentä vuotta Ko Lanta on kehittynyt ja muuttunut niin hiljalleen, ettei sitä oikein huomaakaan vierailujen välillä. Tiet ovat edelleen huonot saaren eteläpäässä. Paikalliset musliminaiset pukeutuvat huntuihin, miehet rukoushattuihin ja valkoisiin kauhtanoihin. Maantiellä löntystelee vastaan norsuja ohjastajineen, ja kurittomat makakiapinat käyvät hedelmävarkaissa.

Joka kerta Ko Lantalle saapuessa sitä jännittää ja pelkää, onko saaren lumous jo rauennut ja saaren raukea tunnelma kadonnut. Tähän asti huoli on aina ollut turha.

Toivottavasti niin on vielä tulevinakin vuosina.

Saladan – Ko Lantan keskus

Saaren taloudellinen keskus on pohjoiskärjessä sijaitseva satamakylä Saladan. Satamalaiturin ympärille on noussut muutaman kadun verran pikkuravintoloita, baareja, elintarvikekioskeja ja sukelluspuoteja. Täällä sijaitsevat myös saaren pankit, joissa voi vaihtaa rahaa. Pankkiautomaatteja löytyy Ko Lantan rantakohteistakin.

Saladanissa on myös terveyskeskus, mutta varsinainen sairaala sijaitsee saaren itäpuolella lähellä Lanta Old Townia.

Saladan on ihan hyvä majapaikka päivän tai parin ajaksi sellaiselle matkailijalle, joka etsii edullista majoitusta ja aikoo viettää aikaa ajelemalla saarta skootterilla ympäri. Hyvä valinta on esimerkiksi Sincere Guesthouse, joka vuokraa siistejä huoneita ja skoottereita.

Katso tarjoukset Saladanin majataloihin.

Ko Lantan rannat

Ko Lantan länsipuoli on yhtä kaunista rantojen silkkinauhaa. Hiekka on paikoin vähän karheampaa ja ruskeansävyisempää kuin paras mahdollinen, joten se voi poltella keskipäivällä jalkoja. Ko Lantan itäpuolta peittävät mangrovemetsät.

Rannat eroavat toisistaan tunnelmaltaan. Jos aikoo viettää Lantalla useita päiviä, kannattaa varata majoitus aluksi vain lyhyeksi aikaa, vuokrata skootteri ja kierrellä katsomassa, mikä ranta on eniten omaan makuun.

Vaikka majapaikkoja on runsaasti, Ko Lantan pitkät rannat eivät tunnu koskaan kovin vilkkailta. Rauhallista tunnelmaa lisää se, että päätie kiertää rannat yleensä matkan päästä. Hotelleilta pääsee suoraan rantahiekalle.

Klong Dao – Ko Lantan paras ranta perheille

Lähinnä Saladanin satamakylää sijaitsee kolme kilometriä pitkä ja pehmeähiekkainen Klong Dao. Ranta kaartuu kauniisti kuin puhvelinsarvet. Takana kohoavat viidakkoiset kukkulat. Ranta on matala ja erityisesti perheiden suosiossa. Palveluita on paljon.

Klong Dao alkoi kehittyä ensimmäisenä Lantan rannoista. Rannalla on paljon keskihintaisia mökkikyliä, jotka ovat siistejä ja mukavia mutteivät kovin omaperäisiä.

Monet Klong Daon majapaikoista on kunnostettu entisistä reppumatkaajien majataloista, ja mökkikylät noudattavat edelleen vanhaa asemakaavaa: mökit ovat siisteissä riveissä, jotta niitä mahtuisi tontille mahdollisimman paljon. Rannan edustalle majataloista hotelleiksi muuttuneet majapaikat ovat lisänneet viihtyisät uima-altaat ja lasten leikkipaikkoja.

Mukava majapaikka on esimerkiksi pastellinsävyinen Lanta Villa. Koko saaren komein uima-allas löytyy puolestaan Cha Da Beach Resortista.

Katso tarjoukset Klong Daon hotelleihin.

Phra Ae eli Long Beach – hyvä ranta uimiseen

Kasuariinapuiden reunustama Phra Ae on saaren pisin ranta, ja sitä kutsutaankin usein Long Beachiksi. Pituutta hiekkarannalla on viisi kilometriä, ja tunnelma vaihtelee pitkin matkaa: mukaan mahtuu kaikkea luksushotelleista reppureissaajien yksinkertaisiin majoihin. Keskivaiheiltaan ranta on melkein autio. Ranta syvenee nopeasti ja sopii hyvin uimiseen.

Myös Klong Daolla on paljon ravintoloita, mutta saaren tunnetuimmat paikat löytyvät Phra Aelta. Pitkän rannan pohjoispäässä on rivissä monta suosittua ja pitkäikäistä ravintolaa sekä baaria: Sood’s Second Home, Suza Hut, Mr. Wee Pizzeria, Funky Fish ja Thai Cat.

Rantabileitä löytyy Ozonesta ja Pirate’s Barista.

Mukava majapaikka on lähellä rantaravintoloita on Sayang Beach, sydämellisten muslimirouvien pitämä suosittu mökkikylä rehevässä palmulehdossa. Vain uima-allas puuttuu.

Tyylikkäämpää majoitusta tarjoaa esimerkiksi Lanta Castaway. Jos majoitus ei ole pikkurahasta kiinni, voi saman tien varata huoneen Phra Aen upeimmasta hotellista Layana Resortista, jonka villat sijaitsevat pitkän uima-altaan ympärillä. Modernia thaimaalaista tyylikkyyttä ja loistavaa palvelua.

Klong Khong – Ko Lantan paras ranta reppureissaajille

Mutkitteleva ja palmujen reunustama Klong Khong on Ko Lantan hiekkarannoista kivikkoisin: laskuveden aikaan uiminen on hankalaa ja näkymät vähemmän paratiisimaiset. Rannan puutteita korvaa se, että Klong Khongin edulliset mökkikylät ovat saaren viihtyisimpiä. Tunnelma on boheemi ja vieraanvarainen.

Klong Khongilla vieraillessa kannattaa käväistä Bee Bee Bungalowsin rantaravintolassa, joka on laiskottelijan paratiisi. Ruokakin on hyvää. Hauska ruokalista löytyy myös Fisherman’s Cottagesta. Molemmat ovat myös mainioita valintoja majapaikaksi.

Katso tarjoukset Klong Khongin majataloihin.

Klong Nin – Ko Lantan rantojen väliinputoaja

Klong Nin sijaitsee Ko Lantan keskivaiheilla. Pitkä ja suora ranta syvenee nopeasti. Tunnelmaa verottavat aaltovalli, kitukasvuinen kasvillisuus ja se, että täällä tie kulkee rannan vierestä. Rantaa reunustavat monenlaiset rakennukset. Ravintoloita on paljon, ja tunnelma on kylämäinen.

Keskeisin sijaintinsa ansiosta Klong Nin on kuitenkin ihan kelpo valinta rannaksi, varsinkin, jos Klong Niniltä löytää hyvän tarjouksen mukavasta hotellista. Klong Nin on hyvä tukikohta tehdä retkiä eri puolille Ko Lantaa.

Rantatien varrella on sekalainen kokoelma halpoja majoituksia. Myös moni rannan ravintoloista vuokraa muutamaa huonetta. Oikein pienellä budjetilla liikkuvan kannattaakin aloittaa halvan huoneen kysely täältä. Rannalta löytyy myös muutama luksuspaikka, kuten luonnonmateriaaleihin, eteeriseen tunnelmaan ja kylpylähoitoihin panostava Srilanta. Katso tarjoukset Klong Ninin majapaikkoihin.

Pian Klong Ninin jälkeen kasvillisuuden välistä pilkistää pieni ja vähän tunnettu autioranta, jolle johtaa vaikeakulkuinen polku. Rannalla on vain pari ajopuusta ja bambusta kyhättyä varjokatosta.

Kantiang – Ko Lantan luksusranta

Kantiang kaartuu upeana puolikuuna. Vain rannan reunoilla on muutama mökkikylä. Kantiangin hiekka on pehmeää, ja suurinta osaa rannasta reunustaa tiheä, sirittävä rantarämeikkö. Puita ei tosin ole antamassa suojaa auringonpaahteelta.

Kantiang on saaren rannoista parhaiten suojassa monsuunituulten nostattamilta aalloilta, joten tänne kannattaa suunnata, jos saapuu Lantalle sadekaudella.

Kantiangin ylle nousevilla kukkuloilla on Ko Lantan paras hotelli Pimalai. Osa Pimalain villoista sijaitsee aivan rannalla, toiset rinteessä komeilla merinäkymillä. Takuuvarmaa luksusta ja moitteetonta palvelua.

Rannan keskihintainen vaihtoehto on Baan Lanta, jonka tilavat bungalowit sijaitsevat pääosin rinteessä. Uima-allaskin löytyy.

Kantiangiin vievän päätien varrella on muutama mukava ravintola kuten tyylikäs mutta rento Drunken sailor, joka tarjoilee thairuuan lisäksi taiten tehtyjä purilaisia. Ruokansa voi nauttia vaikka riippumatossa löhöten.

Kantiangin jälkeen tie muuttuu huonoksi ja rannat aina vain kauniimmiksi. Ensimmäisenä tulee autioranta, joka on tosin edellistä autiorantaa komeampi ja paremmin tunnettu. Ranta kaartuu kauniisti kahden pienen jyrkänteen väliin. Takana kohoaa viidakko. Rannalla toimii ajopuusta tehty viehättävä pikkubaari.

Klong Jark – luonnonkaunis ranta

Klong Jak on viehättävä, luonnonkaunis ranta, jota ympäröivät komeat, viidakkoiset vaarat. Klong Jarkin majapaikoista mukavimpia on Anda Lanta, jossa on kivat mökit, kauniit yhteiset tilat ja jopa pieni uima-allas. Edullista ylellisyyttä.

Klong Jarkin jälkeen tie huononee entisestään, kunnes saavutaan saaren kauneimmalle rannalle.

Mai Pai – Ko Lantan kaunein ranta

Mai Pai Ranta on hurjan leveä, ja hiekka ihanan pehmeää. Rannalla melkein eristyksissä sijaitsee saaren kenties viehättävin mökkikylä, La Laanta, jossa kannattaa käydä ainakin herkullisella hedelmäpirtelöllä. Täällä tuntee saapuneensa salaiseen paratiisiin.

Pikkuhotellia pyörittää singaporelainen ystäväporukka, joka on luonut majapaikasta juuri sellaisen, jollaisessa he haluaisivat itse asua: tyylikkään mutta kohtuuhintaisen, vieraanvaraisen vaan ei pokkuroivan. Kauniita huoneita ja uima-allas.

Hotellin ulkopuoliset palvelut ovat kaukana, onneksi hotellin oma ravintola tekee niin herkullista ruokaa, ettei muita palveluita edes osaa kaivata.

Ko Lantan nähtävyydet

Ko Lanta on suuri saari, jonka rantoja kiertäessä kuluu mukavasti useampikin päivä. Vuokraa skootteri ja etsi oma suosikkisi!

Rantaelämälle tuo vaihtelua saaren maalaismainen itäpuoli, jota hallitsevat mangrovemetsät ja hedelmäviljelykset. Mangrovemetsiin voi tutustua kajakilla.

Ko Lantan itäpuolella on myös saaren tunnelmallinen vanhakaupunki, Lanta Old Town. Vanhat tiikkitalot seisovat puutolppien varassa meren rannalla. Pikkukaupungin asukkaat ovat kiinalaisten maahanmuuttajien perillisiä. Viihtyisien ravintoloiden lisäksi Lanta Old Townista löytyy Hammock House, joka myy erinomaisia riippumattoja. Kurkista myös vanhaan ja kuvaukselliseen kiinalaistemppeliin.

Lanta Old Townissa on muutama tunnelmallinen majatalo kuten tyylikäs ja hintava Mango House ja edellistä edullisempi, vanhassa kalakauppiaan talossa sijaitseva Sriraya (huoneet jaetulla kylpyhuoneella).

Saaren eteläosa on suojeltua kansallispuistoa. Kukkulaiset viidakkomaisemat ovat komeat. Huonokuntoinen tie vie rannoilta aivan saaren eteläkärkeen, jossa on kansallispuisto Mu Ko Lantan päämaja. Kansallispuistossa on autioranta ja rantakallioilla tunnelmallinen majakka. Lyhyt ja jyrkkä patikkapolku vie viidakkoon.

Sukeltaminen Ko Lantalla

Lantan omissa vesissä ei ole paljoa snorklattavaa, vaikka rantakallioiden tuntumassa sitä voikin kokeilla. Sen sijaan veneretkillä pääsee hienoille snorklaus- ja sukellusmaastoille kuten Ko Rokille ja Ko Halle, jossa voi sukeltaa tai snorklata sisään luolaan.

Ko Lantan upeimpia sukelluskohteita ovat kaukana merellä sijaitsevat Hin Daengin ja Hin Muangin luodot, joilla voi hyvällä onnella nähdä upeiden korallien ja kalaparvien lisäksi paholaisrauskuja ja valashaita.

Retket Ko Lantalta lähisaarille

Koh Lantalta järjestetään retkiä Trangin saarille (Koh Ngai, Koh Mook ja Koh Kradan). Neljän saaren retkien ohjelmaan kuuluu snorklaamista ja vierailu Ko Mookin smaragdiluolalla (ks. luku Ko Mook). Retket ovat suosittuja ja ryhmäkoot usein isoja.

Neljän saaren retkeä antoisampi on retki Ko Rok -autiosaarelle, jonka edustalla on hyvä snorklata.

Ko Lantan ravintolat

Ko Lantalla on lukematon määrä ravintoloita – niin rannalla kuin rantojen takana kulkevien teidenkin varrella. Ko Lantan ravintoloista parhaita on Long Beachin eteläpäässä päätien varrella sijaitseva tunnelmallinen ravintola Red Snapper, joka on auki vain iltaisin. Puutarhassa punahehkuisten lamppujen alla tarjoillaan erinomaisia tapaksia. Maista ainakin paistettua chorizoa brandyssa marinoiduilla valkosipuleilla ja anna omenainkivääripirtelön voidella pois päivän rasitukset.

Klong Daolla toimiva Time for Lime järjestää suosittuja kokkikursseja. Iltaisin Time for Lime toimii ravintolana, jossa pääsee kokeilemaan kuuden ruokalajin thaimaalaista maistelumenyytä.

Ko Lantan yöelämä

Lantalle ei varsinaisesti matkusteta juhlimaan. Rantabaareja on siellä täällä, muta jos etsii niitä vauhdikkaampaa iltaelämää, vaihtoehdot rajoittuvat muutamaan loppuyön paikkaan.

Ko Lantan hotellit

Ko Lantan hotellit ovat kalleimmillaan vilkkaimpana matkailusesonkina, joka ulottuu marraskuulta maaliskuun lopulle. Huhtikuun alusta hinnat putoavat puoleen ja alikin.

Asumisensa puolesta Ko Lanta on Thaimaan Andamaninmeren saarista edullisimpia. Edullisimmat, noin viiden euron, majatalot löytyvät yleensä rannoille johtavien pikkuteiden varrelta.

Ko Lantalta kannattaa varata hotelli tai majatalo etukäteen, jos saapuu vilkkaimman turistisesongin aikaan. Muina aikoina voi varata majoituksen muutamaksi ensimmäiseksi yöksi: niin voi rennosti kotiutua Ko Lantalle, kierrellä saarta ja päättää, mistä rannasta pitää eniten ja missä haluaa asua loppuajan.

Ko Lantalla on monia erityisen viihtyisiä majataloja, ja tilaa yleensä riittää. Kannattaa hypätä skootterin selkään ja käydä etsimässä omaa unelmiensa rantaa ja majataloa.

Katso tarjoukset Koh Lantan hotelleihin.

Liikkuminen Ko Lantalla

Ko Lantalla liikutaan mopotakseilla, tuktukeilla ja lavatakseilla. Skootterien vuokraaminen on suosittua. Tiet ovat hyvässä kunnossa aivan saaren eteläisintä osaa lukuun ottamatta, ja liikenne on yleensä rauhallista.

Matka Ko Lantalle

Kätevimmin Ko Lantalle matkustaa Krabista, jonne on hyvät bussi- sekä lentoyhteydet Bangkokista. Matkaa Krabi Townista kertyy Ko Lantalle noin 70 kilometriä, minkä voi taittaa pikkubussilla tai laivalla. Saaren erottavat mantereesta vain kaksi kapeaa kanavaa, jotka autot ylittävät losseilla ja siltaa pitkin. Autokyyti kestää kolmisen tuntia.

Ko Lantalle pääsee Krabista myös laivalla matkailusesongin aikana marraskuun vaihteesta toukokuulle. Laivakyyti Krabi Townin satamasta kestää noin kolme tuntia ja maksaa suunnilleen saman kuin minibussikyyti. Laivoja kulkee myös Ko Phi Philtä ja Ko Ngai -saarelta.

Laivat vievät Ko Lantalla Saladanin satamaan, josta kulkee lavatakseja rannoille. Satamasta löytää vuokralle myös skoottereita, jos haluaa jatkaa matkaa omin nokin.

Krabille vaihtoehto on Trang, jonne pääsee Bangkokista junalla tai lentäen. Matka ei ole paljoa pitempi kuin Krabilta, mutta minibusseja saarelle kulkee harvemmin. Lennot Trangiin ovat usein edullisempia kuin Krabiin.

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.