Lissabon – kahvilat

Lissabon on kahvittelijan paratiisi! Tässä kaupungissa juodaan paljon kahvia, eikä ikinä ole niin kiire etteikö ehtisi juoda vielä yhtä. Lissabon on myös täynnä ihanan rentoja kahviloita, joissa voi istuskella tuntikausia. 

Kahvisanastoa

Oletuksena kahvi, um café on Lissabonissa aina espresso. Paikalliset käyttävät siitä toisinaan myös nimitystä um bica. Espresso on tuoretta, hyvää ja vahvaa eikä maksa juuri mitään. 

Jos haluat kahvin vähän espressoa isompana, tilaa café cheio, se tarkoittaa kirjaimellisesti “täyttä kahvikuppia” eli saat pienen espressokupin kokoisen kahvin. Jos taas tykkäät espressosta maidolla, pyydä café garoto tai café pingado. Meia de leite (puolet maitoa) taas on lähimpänä cappuccinoa. Cappuccinoa ei oikeastaan kannata tilata, se on yleensä tavallinen maitokahvi johon on laitettu päälle maitovaahtoa ja turistihinta. Latte kulkee Portugalissa nimellä galão. Jääkahvi ei ole perinteisesti portugalilainen juttu, mutta joistain paikoista saa edelleen perinteistä portugalilaista kesäkahvia nimeltään mazagran. Se koostuu sitruunavedestä, jäistä ja espressosta. Jos olet suodatinkahvin ystävä, tilaa abatanado tai americano. Jälkimmäinen tosin sisältää joissain paikoissa tuplaespresson verran kofeiinia. 

Kahvimaitotilanne kaupungissa on tämä: uusissa trendikahviloissa on saatavilla soijamaitoa, joskus jopa manteli- tai kauramaitoa, perinteisissä kahviloissa taas pelkästään lehmänmaitoa. Uutuuskahvilat tunnistaa usein siitä, että listat ovat englanniksi ja sisustus on hyvinkin trendikäs. Kasviperäisistä maidoista saatetaan velottaa lisämaksu. 

Kahviloissa, lukuunottamatta puistokioskeja, on lähes aina myös pöytiintarjoilu. Portugali ei ole teenjuojan maa. Tee on yleensä aina halpaa pussiteetä, usein myös kofeiinitonta. 

Kivoimmat kahvilat

Café Janis

Lissabonilaiseen tapaan moni kahvila on auki aamuvarhaisesta iltamyöhään, kuten juuri tämäkin paikka. Viherkasvein sisustettu ranskalainen Janis tarjoilee aamupalaa ja kevyttä syömistä sekä tietysti kahvia ja viinejä. Perjantaisin kello seitsemän happy hour täyttää niin kahvilan pienen terassin kuin viereisen kadunkin. 

Osoite: Rua Moeda 1a
Metro: Cais do Sodré

Menina e Moça

Tämä suloinen kirjakaupan ja kahvilan yhdistelmä sijaitsee keskellä Pink street-bilekatua, mutta on auki myös päivisin. Nauti täällä vaikkapa kevyt lounas tai lasillinen viiniä. Paikan värikkään kattomaalauksen on tehnyt portugalilainen taiteilija João Fazenda.

Osoite: Rua Nova do Carvalho 40–42
Metro: Cais do Sodré

Café Aberto

Lähellä São Jorgen linnaa sijaitseva Café Aberto on turistipitoisen alueen pieni helmi. Paikan listalta löytyy monipuolinen brunssi, lounasmenu tai vaan pientä syötävää, mihin aikaan päivästä tahansa. Abertosta löydät myös paljon vegaanisia vaihtoehtoja. 

Osoite: Rua Senhora do Monte 5c
Metro: Graçaan ei pääse metrolla, lähin pysäkki on Martim Moniz. 

The Royal Rawness

Lissabonin uudeksi trendikaupunginosaksi on nousemassa Marvila, josta löytyykin yksi koko kaupungin kauneimmista kahviloista. Vanhaan tehtaaseen remontoidun kahvilan erikoisuus on itse tuotettu kahvi, jota myydään kauniissa paketeissa myös kotiinviemiseksi.

Osoite: Praça David Leandro da Silva 2
Bussi 728 Cais do Sodrén asemalta

Heim Café

Tämä kaunis viherkasvein koristeltu kahvila sijaitsee eläväisellä kadulla suloisessa Santosin kaupunginosassa. Heim Cafén brunssi on Lissabonin paras, varaudu siis jonottamaan.

Osoite: Rua de Santos-O-Velho 2
Metro: Cais do Sodré

Seagull Method

Tässä hassun nimisessä paikalla on tyylikkään vaaleanpunainen sisustus ja kiva tunnelma. Pieni kahvila tarjoilee brunssivaihtoehtoja, lounasta ja on auki klo 23 asti. Paikan oma gazpacho on kaupungin paras. 

Osoite: Travessa da Palmeira 23
Metro: Rato

Benjamin Coffee House

Kauniissa Estrelan kaupunginosassa sijaitsevassa kahvilassa on monipuolinen lista täynnä terveellisiä herkkuja. Erilaiset aamupalakulhot, leivät ja makeat herkut tarjoillaan erityisen hyvän kahvin kera. Paikan suurista ikkunoista on kiva katunäkymä. 

Osoite: Rua do Possolo 52
Estrelaan ei pääse metrolla, raitiovaunu 28 vie lähimmäs. 

Hello, Kristof

Pieni Hello Kristof on oiva paikka ohikulkevien ihmisten tuijotteluun. Nauti samalla hyvää kahvia ja selaile tyylikkäitä lehtiä. Samassa naapurustossa on paljon muitakin kivoja kahviloita. 

Osoite: Rua do Poço dos Negros 103
Metro: Cais do Sodré tai Baixa-Chiado 

A Janela da Voz do Operário

Alfaman sydämessä, aivan Feira de Ladra -kirpputorin lähellä sijaitseva suloinen kahvila, jonka sisustuksen keskipiste on portugalilaistaiteilija Mariana A Miserávelin upea seinämaalaus. Paikka tarjoilee brunssikokonaisuuksia, pientä syötävää sekä tietysti kahvia ja viinejä. Myös pieni terassi. 

Osoite: Rua da Voz do Operário 13
Metro: Santa Apolónia

© Saara Helkala

Saara Helkala

Aurinkoisessa Lissabonissa neljä vuotta asunut graafikko ja kirjoittaja, joka ihastelee edelleen päivittäin kauniita kaakelikuvioita ja pastellivärejä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *