Lissabon – kaupunginosat

Tyylikäs Baixa-Chiado

Lissabonin ydinkeskusta on nimeltään Baixa-Chiado, joista Chiado tarkoittaa yläkaupunkia ja Baixa alakaupunkia. Keskusta-alueella on useita historiallisia nähtävyyksiä, joista tunnetuimmat ovat Café A Brasileira, Fernando Pessoan patsas, Santa Justa elevador sekä Praça do Comerçio-aukio. Keskusta-alueella on myös paljon ostosmahdollisuuksia. 

Vilkkaat keskusta-alueet ovat myös taskuvarkaiden suosiossa, ole siis varovainen omaisuutesi kanssa. 

Trendikkäät Príncipe Real ja São Bento

Vierekkäiset Príncipe Realin ja São Benton naapurustot ovat juuri nyt yhdet Lissabonin kiinnostavimmista. Eikä ihme, alue on kaunis, kiinnostava ja lähellä ydinkeskustaa. 

Príncipe Realin pääkatuna voidaan pitää Rua da Escola Politécnica -katua. Se alkaa Raton metroasemalta päättyy upean Miradouro de São Pedro de Alcântara -näköalapaikan lähistölle. São Benton alue alkaa Príncipe Realin alapuolelta, ja sen keskeisin katu on nimeltään Rua do Poço dos Negros. Nämä kaksi aluetta ovat tyyliltään hyvin samantyylisiä ja ne sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan. Molemmilla alueilla on paljon kivoja kahviloita, ravintoloita ja pikkuputiikkeja. 

Perinteiset Mouraria ja Castelo

Mourarian ja Castelon alueet edustavat Alfaman ohella vanhaa ja perinteistä Lissabonia. Nämä kaksi yhteen niputettavaa kaupunginosaa sijaitsevat lähellä toisiaan ja niiden tunnelma on samantyylinen. Castelo on tunnettu siitä, että yksi Lissabonin kuuluisimmista nähtävyyksistä, Castelo de São Jorge eli Pyhän Yrjänän linna sijaitsee siellä.

Mourarian alueella taas on persoonallisia kauppoja ja kahviloita sekä katutaidetta. 

Nousevat Marvila ja Xabregas

Lissabonin seuraavaksi trendialueeksi ennustetaan Marvilaa, joka sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä ydinkeskustasta. Marvila sekä sen viereisen alueet Xabregas ja Beato olivat muutama vuosi sitten lähinnä teollisuus- ja asutusaluetta, mutta nyt sinne nousee jatkuvasti kiinnostavia uusia paikkoja. Alue on keskittynyt tällä hetkellä yöelämään ja taiteeseen, siellä on kiinnostavia baareja sekä taidegallerioita. Marvila on myös profiloitunut startup-yritysten toimipaikaksi ja sieltä löytyy muun muassa suosittu Now Beato yhteistyöskentelytila. 

Autenttista tunnelmaa tarjoilevat Alfama ja Graça

Alfaman kaupunginosa on aina edustanut juurikin sitä perinteisintä Lissabonia. Paljon mäkiä ja pikkukujia, kaduilla parveilevia vanhuksia, ikkunoista raikavaa fado-musiikkia ja perinteisiä portugalilaisravintoloita. Turismin lisäännyttyä hurjasti viime vuosina Alfaman alue on tosin tullut tunnetuksi myös suurista turistiryhmistä ja Airbnb-asunnoista. Varsinkin kesäaikaan alue voi tuntua tukalalta. Graça sijaitsee aivan Alfaman kupeessa ja on tunnettu erityisesti nuorten taiteilijoiden suosikkialueena. Vaikka koko Lissabon on tunnettu mäistään ja korkeuseroistaan, Graçan alueella niitä tuntuu olevan kaikkein eniten.

Baareista ja ravintoloista tunnettu Cais do Sodré

Cais do Sodré sijaitsee lähellä Tejo-joen rantaa ja se olikin joskus muinoin tunnettu lähinnä humalaisista merimiehistä. Vuonna 2011 alue oli kasvojenkohotuksen tarpeessa, ja aiemmin punaisten lyhtyjen alueena tunnettu katu maalattiin kirkkaan pinkiksi ja sen ympärille kohosi paljon baareja. Katu ristittiin Pink streetiksi, ja se onkin nyt yksi Lissabonin yöelämän keskeisimmistä kohteista. Vaikka Cais do Sodré tai lyhemmin kutsuttuna Cais onkin tunnettu lähinnä bilekaupunginosana, kätkee se sisäänsä myös paljon kiinnostavia ravintoloita ja kahviloita.

Bilealueet Bairro Alto ja Bica

Bairro Alton ja Bican alueet tunnetaan lähinnä suuresta määrästä baareja sekä ravintoloita. Valkoisia pöytäliinoja täällä ei näy, meno on hyvin rentoa. Baarikulttuuri on ennen kaikkea baarien edessä juoma kädessä seisoskelua ja uusiin ihmisiin tutustumista. Bairro Alton keskeisin katu on nimeltään Rua da Rosa, Bicassa taas lähes kaikki on keskittynyt Rua da Bica de Duarte Belo -nimisen kadun varteen. 

Bairro Alton ja Bican erottaa toisistaan Calçada do Combro -katu. Ole varovainen alueella yön pimeinä tunteina, taskuvarkaita on takuulla liikkeellä. Päiväsaikaan bilealueet Bairro Alto ja Bica tuntuvat nukkuvan. Varsinkaan Bairro Alton alueella ei tunnu olevan auki juuri mikään paikka ennen iltaseitsemää.

Nähtävyyksien Belém

Belémin kaupunginosa sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä Lissabonin ydinkeskustasta. Löytöretkien aika on edelleen läsnä Belémissä, sillä suuri osa alueen nähtävyyksistä liittyy Portugalin kulta-aikaan maailman merien herrana. Belémissä on paljon turistinähtävyyksiä ja sitten ihan tavallista naapurustoa taloineen. Shoppailijalle tai erikoisia kulinaristisia elämyksiä etsivälle alue ei ole otollisin, sillä sen ravintolatarjonta on hyvin paljon vain turisteille suunnattua ja usein ylihinnoiteltua. Belémissä on upeita nähtävyyksiä, kauniita puistomaisia alueita, suihkulähteitä ja hirveästi turisteja.

Saara Helkala

Aurinkoisessa Lissabonissa neljä vuotta asunut graafikko ja kirjoittaja, joka ihastelee edelleen päivittäin kauniita kaakelikuvioita ja pastellivärejä.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *