Käytännön vinkit Lissabonin matkalle

Kaikki mitä tarvitsee tietää Lissabonin matkaa varten: Miten päästä lentokentältä hotellille? Mistä ostan matkaliput? Tipataanko Lissabonissa? Onko kaupunki turvallinen? 

Aika

Lissabonin aikaero Suomeen nähden on kaksi tuntia jäljessä.

Aukioloajat Lissabonissa

Suurimmat kaupat ovat auki ma–su klo 9–21, samoin ketjuliikkeet kuten Zara, H&M ja FNAC. Pienemmät ketjuihin liittymättömät kaupat ovat yleensä auki kello 20 asti. Suurin osa kaupoista on auki sunnuntaisin. Siestaa Lissabonissa ei harjoiteta. Osa pikkuputiikeista sulkee lounaan ajaksi, yleensä yhden ja kahden välillä. Moni ravintola on suljettuna lounaan ja illallisen välisen ajan, noin kello 15–19.30. Baarit ovat auki yleensä kahteen asti Bairro Alton alueella, Cais do Sodrén alueella taas neljään. Klubit voivat olla auki jopa aamukahdeksaan.

Osa Lissabonin museoista on auki maanantaita lukuunottamatta joka päivä. Käytäntö vaihtelee kuitenkin museokohtaisesti, tarkista siis aukioloajat etukäteen.

Ruokakauppaketjuista tunnetuimpia ovat Pingo Doce ja Minipreço, joista Pingo Doce on laadukkaampi ja hieman kalliimpi. Minipreçot ovat auki yleensä viikon jokaisena päivänä yhteentoista, Pingo Doce sulkee klo 21.

Lissabonin julkinen liikenne

Osta Lissaboniin saapuessasi metroasemalta julkisen liikenteen kortti Viva Viagem, johon voi ladata rahaa joko käteisellä tai kortilla. Se käy niin metroon, lähijuniin, raitiovaunuihin kuin myös Cais do Sodrésta joen yli menevään lauttaankin. Jos kortilla on tarpeeksi rahaa, pääset sillä aina Cascaisiin asti. Piippaamalla ladattua korttia turistiratikassa (raitiolinja 28) säästyt maksamasta korkeamman turistihinnan. Kortti on henkilökohtainen, ja sillä voi maksaa vain yhden matkan kerrallaan.

Metron kertalippu on hinnaltaan 1,45 €, bussin 1,85 €, raitiovaunun 2,90 €. Ladatulla matkakortilla hinta on 1,30 €. Vaihtoaika on yleensä tunnin. Ladattavasta kortista peritään ostohetkellä 0,50 € lisämaksu. Ilman voimassa olevaa matkalippua sakkomaksu on välillä 120–350 €.

Lissabonin metro

Lissabonin metrossa on neljä linjaa ja se kulkee aikavälillä 6.30–01.00. Metroverkko kattaa lähes kaikki keskeisimmät paikat.

Bussit Lissabonissa

Bussiliikenne kattaa kaupungin myös suhteellisen hyvin. Bussit kulkevat metroa myöhempään yöllä, osa yölinjoista neljäänkin asti. Keskusta-alueen bussit ovat kapeiden katujen vuoksi normaaleja busseja pienempiä. Näillä busseilla liikkuvat paljon etenkin vanhukset. Muistathan luovuttaa istumapaikkasi aina heille.

Lissabonin raitiovaunut

Lissabon on myös tunnettu suloisista keltaisista raitiovaunuistaan, mutta jos aiot liikkua raitiovaunulla numero 28, ota mukaan lehmän hermot. Turistiratikkana tunnettu 28 kiertää kivan maisemareitin Prazeres-hautausmaan edestä aina Martim Moniziin asti, mutta se on yleensä aivan täynnä turisteja sekä usein myös taskuvarkaita. Ikivanhat raitiovaunut myös jumittuvat välillä kapeille kujille, jolloin liikenne ruuhkautuu ja ratikkaa ei kuulu, sitten yhtäkkiä niitä tulee kolme peräkkäin. Jos haluat kokeilla ratikkalinjaa 28, paras aika sille on hyvin aikaisin aamusta tai myöhään illalla.

Raitiovaunulinja 25e on hyvä vaihtoehto turistiratikalle ja sen kaunis reitti kulkee samaisen Prazeres hautausmaan edestä Lapan ja Cais do Sodrén kaupunginosien kautta aina keskeiselle Praça Figueira -aukiolle asti. Tai kokeile uutta linjaa numero 24, joka kulkee keskustan Largo de Camões -aukiolta Amoreiras-ostoskeskukseen.

Lissabonin taksit

Taksit ovat Lissabonissa halpoja ja turvallisia. Myös Uber-, MyTaxi- ja Taxify-applikaatiot toimivat hyvin ja niitä kannattaa käyttää jos haluaa buukata taksin etukäteen vaikkapa lentokentälle aamuyöllä.

Auto Lissabonissa

Jos haluat ajaa itse kaupungissa, kannattaa kokeilla modernia DriveNow-palvelua. Se toimii täysin applikaation avulla, tarjoten sinulle lähimpänä sijaitsevaa vuokra-autoa. Autoa käyttääksesi tarvitset vain applikaation, et edes avaimia.

Lissabonin lentokentältä

Lissabonin lentokenttä, Portela, sijaitsee noin kahdeksan kilometrin päässä ydinkeskustasta. Helpoin tapa poistua kentältä on ottaa taksi, se vie ydinkeskustaan noin viidellätoista eurolla. Matkalaukuista taksit saavat veloittaa noin 1,60 € lisämaksun. Kannattaa pyytää taksikuskia laittamaan mittari päälle, turistien huijaaminen on valitettavan yleistä. 

Keskeisen sijaintinsa vuoksi lentokentältä pääsee pois helposti myös metrolla, vaihtamalla punaiselta linjalta (linha Vermelha) esimerkiksi keskusta-alueelle menevään vihreään linjaan (linha Verde). Yksittäinen metrolippu maksaa 1,45 €. 

Aerobus-bussi kulkee lentokentältä keskustaan pysähtyen keskeisillä paikoilla. Aerobus-lippuja voi ostaa etukäteen netistä, kentältä ja kuskilta. Aikuisten lippu maksaa 3,60 €. Lähdöt 20 minuutin välein. 

Lissabonin lentokentällä on useita autonvuokrausfirmoja. Tunnetuimmat niistä ovat Hertz, Europcar ja Avis. Vuokra-auto on suositeltavaa varata etukäteen netin kautta, jotta sen nouto on helppo hoitaa heti kaupunkiin saavuttaessa.

Varaa lentokenttätaksi etukäteen. Bonuksena kaupunkia esittelevä kuski, joka seuraa lentosi saapumista reaaliaikaisesti kännykkäsovelluksen kautta.

Esteetön Lissabon

Lissabon ei ole liikuntarajoitteiselle helpoin kohde, koska kaupungissa on paljon korkeuseroja ja kapeita mukulakivisiä kujia.

Pyörätuolin kanssa matkustaville tai muilla tavoin liikuntarajoitteisille on tarjolla apua sovelluksen muodossa heti lentokentälle saapuessa. MyWay-avustuspalvelu täytyy tilata vähintään 48 tuntia ennakkoon.

Lissabonin pikkuraitiovaunuihin ei pyörätuolilla pääse, mutta uudet suuremmat raitiovaunut taas ovat matalalattiaisia, samoin osa busseista. Lähes kaikki metroasemat ovat suunniteltu niin että pyörätuolilla pääsee liikkumaan. Lisätietoa löytyy Lissabonin metron virallisilta sivuilta.

Nähtävyyksistä muun muassa São Jorgen linnaan pääsee pyörätuolin ja avustajakoiran kanssa. Sintran linnoista kiinnostanueen kannattaa tarkistaa ajankohtaiset tiedot Sintran linnojen verkkosivuilta. Erikoisretkiä liikuntarajoitteisille järjestää muun muassa Adapted & Senior Tours Portugal. Majoitusta miettiessä kannattaa suosia kaupunginosia, joissa korkeuserot eivät ole suurimmat. Esimerkiksi Baixa-Chiado on suhteellisen tasaista aluetta.

Lissabonin hintataso

Lissabonissa kaiken hinta on noussut viime vuosina. Suomeen verrattaessa hyvin edullista on edelleen kahvi ja alkoholi. Ulkona syöminen ja juominen on edelleen Suomea halvempaa, tosin sääntönä voi melkein pitää tätä – mitä uudempi paikka, sitä kallimmat hinnat.

Lissabonin tippikulttuuri

Juomarahakulttuuri Lissabonissa on samantyyppinen kuin Suomessa. Hyvästä palvelusta toivotaan pientä tippiä, mutta pakollista tai jokapäiväistä se ei ole, varsinkaan päiväsaikaan tai kahviloissa ja baareissa. Pitkän kaavan illallisella hyviin tapoihin kuuluu jättää pieni tippi, esimerkiksi 10%.

Juomavesi Portugalissa

Hanavesi on täysin juomakelpoista Portugalissa. Älä osta siis turhaan pullovettä. Myös ravintoloissa voi pyytää lasillisen vettä, jolloin yleensä kysytään onko hanavesi (a água de torneira) ok.

Erityisruokavalioiden noudattaminen Lissabonissa

Lissabon ei ole vegaanin tai gluteenia välttelevän ykköskohde, mutta kaupungissa kyllä pärjää myös erikoisruokavaliota noudattava. Jos haluat ostaa itse aamupalatarvikkeita, kannattaa suunnata terveyskauppa Celeiron myymälöihin (esimerkiksi Rua 1º de Dezembro 64 ) tai FOOD Mercearia Biológica -kauppaan (Largo Conde-Barão 15). Perinteisistä paikallisherkuista vegaaninen tai gluteeniton ei ole yksikään – tässä maassa kun ei vehnäjauhoja, sokeria ja kermaa säästellä. Gluteeniton ruokavalio saattaa edelleen aiheuttaa ihmetystä, samoin vegaanius, ne kuin eivät ole paikallisille mikään tavallinen asia. Kahvimaitotilanne kaupungissa on tämä: uusissa trendikahviloissa on saatavilla soijamaitoa, joskus jopa manteli- tai kauramaitoa, perinteisissä kahviloissa taas pelkästään lehmänmaitoa. Uutuuskahvilat tunnistaa usein siitä, että listat ovat englanniksi ja sisustus on hyvinkin trendikäs.

Gluteenittomia makeita herkkuja löydät Lissabonista jo monesta paikasta, esimerkiksi Boavida-kahvilasta (Rua do Poço dos Negros 119) ja trendikkäästä Comobasta (Rua de S. Paulo 99). Gluteenitonta pizzaa saa In Bocca Al Lupo pizzeriasta (Rua Manuel Bernardes 5), mutta se on ilmoitettava jo tehdessä pöytävarausta. Useita gluteenittomia vaihtoehtoja löydät aasialaisvaikutteisesta Boa Baosta (Largo Rafael Bordalo Pinheiro 30). Vegaanille paras pizzapaikka on Alfamassa sijaitseva pieni ja sympaattinen Primo Basilico (Rua dos Remedios 37).

Vegaanin kannattaa suunnata ydinkeskustassa esimerkiksi Jardim das Cerejas -buffetravintolaan (Calçada do Sacramento 36) tai Príncipe Realissa sijaitsevaan Terraan (Rua da Palmeira 15). Molemmista saa myös lounasta. Meksikolaista pikaruokaa tarjoilevasta Guacamolesta saa esimerkiksi vegaanisia tacoja (Rua Moeda 2). Hyviä kokonaan vegaanisia ravintoloita ovat muun muassa Ao 26 Vegan Food Project (Rua Vítor Cordon 26) sekä Princesa do Castelo (Rua do Salvador 64). Libanonilaisesta Farésista saa myös joitain vegaanille sopivia annoksia (Rua de São Paulo). Tämä onkin tilanne useassa ravintolassa – varsinaisia vegaaniannoksia ei ole, mutta osan kasvisannoksista voi tilata ilman juustoa tai kermaa.

Vegaaninen Pastel de nata!

Lissabonissa järjestetään joka vuosi kilpailu kaupungin parhaasta Pastel de natasta ja sen on voittanut useana vuonna Pastelaria Batalha niminen leipomo-kahvila. Nyt paikasta saa myös koko maan ainoan vegaanisen Pastel de natan. Paikka sijaitsee aivan ydinkeskustassa, Praça Luís de Camões-aukion reunalla.

Tästä sanastosta on hyötyä ravintoloissa:

Kasvissyöjä = Vegetariano/a

Olen kasvissyöjä = Sou vegetariana/o

Vegaani = Vegan

Vegaaniruoka = Comida vegana

Gluteeniton ruokavalio = Dieta sem glúten

Portugalin kieli ja kulttuuri

Lissabonissa puhutaan yleisesti ottaen todella hyvää englantia, mutta on tietysti kiva esittää osaavansa edes vähän paikallista kieltä. Espanjaksi kiittävää katsotaan vähän pahasti, jos siis olet nainen, sano kiitokseksi obrigada. Miehet sanovat obrigado. Poislähtiessä huikkaa ovelta chau tai adeus, ne sopivat helposti jopa suomalaisen suuhun. Portugalissa ollaan myös hyvin kohteliaita, muista siis mitä tahansa kysyttäessä tai tilattaessa por favor tai sen toinen versio se faz favor (tee palvelus).

Perussanastoa turistille:

Hei! = Olá!

Hyvää päivää! (aamusta lounasaikaan saakka) = Bom Dia!

Hyvää iltapäivää! (lounasajasta iltaan) = Boa tarde!

Hyvää iltaa! (noin kahdeksasta eteenpäin) = Boa noite!

Näkemiin = Adeus, chau

Kyllä = sim

Ei = não

Kiitos = obrigada (tätä käyttävät naiset), obrigado (tätä käyttävät miehet)

Eipä kestä! = De nada!

Ei kiitos = não obrigada, não obrigado

Anteeksi = desculpa, com licença (esimerkiksi tietä pyytäessä)

Olkaa hyvä! = Se faz favor! (esimerkiksi ruokaa tai laskua tilattaessa)

Mitä maksaa? = Quanto custa? Quanto é?

Auki = aberto

Suljettu = fechado

Ruokakauppa = supermercado

Vessa, kylpyhuone = casa de banho

Lasten kanssa Lissabonissa

Jos tulet Lissaboniin vaunujen tai rattaiden kanssa, varaudu siihen, että kaupungissa on paljon jyrkkiä ylämäkiä, liukkaita katukivetyksiä ja kapeita kujia. Eniten korkeuseroja on Alfaman ja Graçan alueilla, hieman tasaisempaa on esimerkiksi rauhallisessa Campo de Ouriquen kaupunginosassa tai aivan ydinkeskustassa Baixan alueella. Myös Belém sopii lapsiperheille.

Korkeuseroista huolimatta Lissabon on oivallinen kohde lasten kanssa, sillä portugalilaiset ovat hyvin lapsirakasta kansaa, eikä ravintoloissa ilakoivia lapsosia katsota ollenkaan pahasti. Paikalliseen tapaan lapset kulkevat mukana elämänmenossa ja heitä näkee puistoissa ja ravintoloissa varsinkin kuumina kesäiltoina hyvinkin myöhään.

Jos haluat matkustaa kohteessa taksilla, huomioi ettei kaikissa takseissa ei ole automaattisesti lastenistuinta, eikä laki määritä että sellaista olisi pakko käyttää. Lastenrattaat sitä vastoin taksin on lain mukaan kuljetettava ilman lisämaksua, samoin pyörätuoli. Lissabonin lentokentän taksijonossa on liikennettä ohjaava henkilö, joka voi etsiä lastenistuimellisen taksin, jos hyvin käy. Jos haluat kuitenkin varmistaa sellaisen saannin etukäteen, kannattaa buukata taksi netin kautta.

Suomen suurlähetystö

Rua do Possolo 76, ensimmäinen kerros
Puhelin: +351213933040
Asiakaspalvelu: ma-pe 9-12
Suomen suurlähetystö, Lissabon

Turvallisuus, sairaanhoito ja hätätilanteet Lissabonissa

Lissabon on turvallinen kaupunki, jossa on tosin paljon taskuvarkaita. Varsinkin keskusta-alueella, raitiovaunu 28:ssa ja yöelämän tungoksessa on hyvä olla tarkkana omaisuutensa kanssa. Älä pidä puhelinta terassinpöydällä ja katso laukkusi perään, varsinkin kun istut jossain. Varo myös erityisesti keskusta-alueen pankkiautomaateilla asioidessasi yöaikaan. Myöhäisillan bilealueena tunnettu Cais do Sodré on muuttunut viime vuosina hieman rauhattomaksi. On siis suositeltavaa vartioida juomaansa ja ottaa alueelta yöllä taksi.

Portugalissa matkustaessa voi käyttää Eurooppalaista sairasvakuutuskorttia (EHIC) normaaliin tapaan. Kannattaa ladata puhelimeen sairasvakuutuskortin sovellus, josta voi muuttaa kielen tarvittaessa portugaliksi.
Apteekkeja on Lissabonissa paljon. Ne tunnistaa vihreästä rististä ja Farmácia-nimestä.

Yötä päivää auki olevia apteekkeja löytyy esimerkiksi Raton metroaseman läheltä osoitteesta Avenida Alvares Cabral 1 sekä Príncipe Realin pääkadulta Rua da Escola Politécnicalta.

Keskusta-alueen lähin päivystävä sairaala on on São José, osoitteessa Rua José António Serrano. Yksityisistä lääkäriasemista CUF on toimiva ja sillä on useampi eri toimipiste Lissabonin alueella. Normikäynti ilman lisätutkimuksia maksaa noin 90 € ja sen voi maksaa kortilla tai käteisellä. Ajan (ja englantia puhuvan lääkärin) voi varata netistä.

Yleinen hätänumero on 112. Meripelastuksen hätänumero on Lissabonissa +351 214 401 919.

Saara Helkala

Aurinkoisessa Lissabonissa neljä vuotta asunut graafikko ja kirjoittaja, joka ihastelee edelleen päivittäin kauniita kaakelikuvioita ja pastellivärejä.

Kommentit (4):

Tuuto 28.02.2020 15:53

Hei, menemme 29.3 lissaboniin 5 tunniksi, lennon väli, pääseekö kentältä suht nopeasti keskustaan ja takaisin, jotta emme myöhästy jatkolennolta, mitä suosittelitsit? Hop Lop : ) bussit, se ratikka 28 varmaan liian hidas, olisiko keskustassa mitään kivaa viini ja välipalapaikkaa ?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Saara Helkala 28.02.2020 19:22

Hei, lentokentältä pääsee keskustaan noin 30-40 minuutissa taksilla, riippuen hieman ruuhkista. Metro vie suunnilleen saman verran, yhdellä vaihdolla. Keskusta on täynnä ravintoloita eli varmasti löytyy paikka viinille :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuulikki 24.11.2019 20:28

Hei,
Olemme hiihtolomalla menossa koko perheellä 2aik, 6 lasta Lissaboniin. Majoitumme Cascaisissa. Olen miettinyt kulkemista. Millainen ladattava kortti meidän kannattaa hommata, että pääsemme kulkemaan? Tarvitsemme bussia siirtyessämme majapaikastamme cascaisin keskustaan ja junaa lissabonissa käydessä ja siellä mahdollisesti ratikkaa, metroa ym. Pääsemmekö siis samalla lipulla sekä cascaisin sisällä liikkumaan, että vielä lissabonissa. Vai ovatko eri vyöhykkeitä tms.? Ei huvittaisi kaikille kahdeksalle monia eri ladattavia lippuja ostaa...

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Saara Helkala 25.11.2019 18:28

Hei, juurikin tuo tekstissä mainittu Viva Viagem kortti joka käy niin metrossa, ratikassa, busseissa ja paikallisjunissakin ja jolla pääsee myös Cascaisiin asti junalla jos siinä on tarpeeksi rahaa. Kortti on henkilökohtainen jolloin jokaisella on oltava oma :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heli 10.05.2019 19:08

Hei, nyt täytyy pikaisesti kertoa, selvisi asian oikea laita, kun yöllä kuljetusfirman kuljettaja tuli hotelliin. Kyseessä olikin "kuljetuspalvelu" ei taksi ja me maksoimme illalla voucherin, eli hotelli peri kuljetuksesta koko maksun etukäteen, 18 euroa ja meidän ei tarvinnut maksaa mitään kuljetusfirmalle. Receptionin lady puhui niin nopeaa englantia ja jätti olennaisen kertomatta, tarkentamatta, että kyseessä on koko maksu, etukäteen. Erikoista, koska me tankkasimme asiaa pitkään hänen kanssaan...me käsitimme koko ajan sen olevan hotellin palkkio taksin tilaamisesta. Tämähän on erinomainen palvelu, ehkä pari euroa kalliimpi, mutta turvallinen ja helppo.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Heli 06.05.2019 22:31

Hei, olen pöyristynyt, tilasimme klo 21.15 taksin Turim-Restaurodes hotellin respasta lentokentälle yöllä klo 3.30 ja respasta veloitti tästä 18 euroa. Onko tämä käytäntö täällä Lissabonissa? Emme voineet kuin maksaa..? Ikinä emme ole vastaavaa kokeneet missään päin maailmaa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anna Pöysä 07.05.2019 13:24

Hei! Ikävä kuulla. En ole kuullut tällaisesta käytännöstä aiemmin, kannattanee olla hotelliin yhteydessä ja selvittää tilanne.

T. Anna

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *