Kööpenhaminan puistot, rannat ja kanaalit

Hetket, jolloin sydämeni sykkii kotikaupungilleni eniten ovat niitä, kun lapset istuvat laatikkopyörän kyydissä ja pyöräilemme koko perhe vailla suurta suunnitelmaa kaupungin puistoille ja rannoille. Tapaamme ystäviä, syömme mitä mieleemme juolahtaa ja saavumme kotiin hämärän tullen väsyneinä ja posket auringosta lämpiminä.

Kaksi tärkeintä vinkkiäni kaupunkiin saapuville ystäville ovat aina: pyöräile ja mene kanaaliristeilylle. Jälkimmäinen on paras tapa tutustua kaupungin kanaaleihin ja arkkitehtuuriin. Laivat lähtevät Nyhavnista ja suosin itse sinisiä Netto-Bådene-paatteja, jotka seilaavat tunnin ja tarjoavat esittelyn myös englanniksi.

Hurmaavat hautausmaat

Asumme Nørrebrossa, joten matkamme johtaa usein Assistens Kirkegårdille. Kyllä, kyseessä on hautausmaa. Synkkyys on kuitenkin hautausmaasta kaukana ja monet viettävät upeiden vanhojen puiden alla aikaa lueskellen ja rentoutuen. Hautausmaalla on myös H. C. Andersenin ja Søren Kierkegaardin haudat.

Toinen hautausmaa, joka kannattaa painaa mieleen on Bispebjerg Kirkegård. Keväällä Kööpenhaminasta ei löydy kauniimpaa kolkkaa kuin hautausmaan kirsikkapuiden reunustama kuja.

Suosikkipuistot Kööpenhaminassa

Pyöräilemme usein Østerbrossa sijaitsevaan Fælledparkeniin. Iso puisto on täynnä vihreää nurmikenttää, joka kutsuu pallopeleihin. Perheemme sinne vievät lasten mielestä mahtavat leikkipuistot, joissa voi harjoitella liikennesääntöjä tai kiivetä korkeisiin torneihin. Yksi kaupungin kauneimmista puistoista on Frederiksberg Have, joka on täydellinen piknikeille ja pitkille kesäpäiville. Puistoretken voi helposti yhdistää vierailuun kaupungin eläintarhassa, joka sijaitsee aivan vieressä.

Todellinen kaupungin helmi on mielestäni Kastellet. Se on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä linnoituksista. Kastellet rakennettiin 1600-luvulla suojelemaan Tanskaa Ruotsin hyökkäykseltä. Kannattaa ehdottomasti kävellä linnoitusalueelle ja ihailla sitä ympäröiviä puita, jotka laskeutuvat veden päälle kuin satukirjoissa.

Mikäli kaipaa hetkeksi pois kaupungin vilinästä, kannattaa matkata noin kymmenen kilometrin päähän Dyrehavniin. Iso metsäinen puistoalue on täynnä kauriita ja luonnonrauhaa. Oma suosikkini alueella on pieni hevostalli, josta voi vuokrata ponin ja talutella sitä puistossa sovitun ajan ratsastajan täristessä onnesta satulassaan.

Rantaelämää Kööpenhaminassa

Kesällä Kööpenhaminan-reissulle kannattaa ehdottomasti pakata uikkarit mukaan. Kaupunki on täynnä upeita rantoja, jonne kaupunkilaiset kirmaavat heti kun aurinko näyttäytyy.

Omat suosikkini sijaitsevat kaupungin pohjoispuolella. Hurmaavalle Bellevue Strandparkille kannattaa pyöräillä, sillä jo pyörämatka on elämys näkymineen ja kiinnostavine pysähdyspaikkoineen. Itse ranta on valtava ja häikäisevän kaunis. Erityisesti lasten kanssa käymme Hellerup Strandparkissa, joka on pieni ja idyllinen ja ennen kaikkea lapsille soveltuva. Vieressä on myös mainioita ravintoloita ja jätskibaareja.

Muita käymisen arvoisia rantoja ovat Svanemøllestraden sekä Amager Strandpark, jossa on mahdollisuus harrastaa vesi- ja rantalajeja sekä ihailla ohi kiitäviä lentokoneita. Hieman erilaisen vilvoittelukokemuksen tarjoaa Havebadet Islands Brygge, jossa voi pulahtaa meriveteen keskellä kaupunkia kekseliäissä puitteissa. Arkkitehtuurista kiinnostuneen ei puolestaan kannata jättää kastautumatta Kastrup Søbadissa.

© Karoliina Kinnunen Mohr

Karoliina Kinnunen Mohr

Karoliina Kinnunen Mohr on Kööpenhaminassa perheensä kanssa asuva viestinnän ammattilainen. Hän on ylpeä, ettei maininnut oppaassaan kertaakaan sanaa ”hygge”.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *