Kööpenhaminan kahvilat, leipomot ja parhaat smørrebrødit

Tanskalaiset syövät valtavasti leipää ja se on maan ruokakulttuurin kulmakivi. Tavallinen tanskalainen lounas sisältää erilaisia täytteitä leipäsiivun päällä. Leipä on myös kiireisen päivän illallinen ja koululaisten reppuun pakattu lounas. Parhaimmillaan voileipäkulttuuri on suoranaista taidetta ja suosittelen lämpimästi tarttumaan smørrebrødiin jossain kaupungin kahviloista. Voileivän täytteet vaihtelevat katkaravuista maksapasteijaan ja ne kannattaa huuhdella alas paikallisella oluella.

Kööpenhamina on pullollaan leipomoita, joista voi napata mukaansa aamupalaa ja välipalaa. Maistele mahdollisimman monia erilaisia leipomoherkkuja, sillä tanskalaiset todella tietävät mitä hiivasta ja jauhoista voi saada aikaan. Oma suosikkini on tebirkes, nerokas vaihtoehto aamun croissantille.

Kirjoittajan työssäni olen viettänyt lukuisia tunteja kahviloissa ja rakastan kiireetöntä kahvilatunnelmaa. Alta löydät omat kahvila- ja leipomosuosikkini eri puolilta kaupunkia. Kahviloissa ei tarjota ainoastaan pullaa ja kakkuja, vaan monissa niistä voi nauttia myös erinomaista illallista. Suosituksia illallisravintoloista löydät lisäksi täältä:

Kööpenhaminan ihanat kahvilat ja leipomot

Mirabelle

Suloinen kahvila sijaitsee Nørrebrossa putiikkien ja kuppiloiden läheisyydessä. Kahvila tarjoilee leivottuja luomuherkkuja, erinomaista lounasta ja iltaisin italialaista illallista.

Missä: Guldbergsgade 29, www.mirabelle-bakery.dk

Alimentari

Kaupungin start up -kuhinan keskellä sijaitseva italialainen helmi paistaa kaupungin parhaat croissantit. Paikka on hämyisä ja hurmaava.

Missä: Njalsgade 19C, www.alimentari.dk

Democratic Coffee

Aivan keskustassa voi olla vaikea löytää mukavaa paikkaa hengähtää shoppailun lomassa. Kirjaston yhteydessä toimiva Democratic Coffee on täydellinen paikka kahvipaussille.

Missä: Krystalgade 15

Beau Marché

Kliseistä ehkä mutta arvioi itse: kahvilaan astuessa tuntuu kuin olisi tullut Pariisiin. Kaupungin keskustassa sijaitseva Beau Marché löytyy samannimisen putiikin sisäpihalta. Ruokalista on lyhyt ja täynnä ranskalaisia kahvilaklassikoita. Tilaa viiniä.

Missä: Ny Østergade 32, www.beaumarche.dk

Grød

Kaupungin hypetetty puurobaariketju on aplodien arvoinen. Puuroannokset ovat kekseliäitä ja myös ruokarajoitteiset löytävät omansa. Omaan suosikkipuurooni tulee kaiken järjen vastaisesti kinuskia.

Missä: Jægersborggade 50, Falkoner Allé 34, Ndr. Frihavnsgade 55, Torvehallerne, www.groed.com

Meyers Bageri

Maailmankuulun tanskalaisen ravintoloitsija Klaus Meyersin seitsemän myymälän leipomoketju on erinomainen. Perheeni sunnuntaitraditio on hypätä pyörän selkään, ostaa leipomosta uunituoreita (ja vielä ihan kuumia!) korvapuusteja ja mennä puistoon leikkimään.

www.meyersmad.dk

Atelier September

Hihkaise, jos löydät hipsterimmän kahvilan! Ensimmäisellä kerralla alleviivattu cooleus ärsytti, toisella kerralla minut riisuttiin aseista täydellisen herkullisella karviaisilla höystetyllä kaurapuurolla. Pue viileimmät vermeet päällesi ja käy etukäteen vessassa (kahvilassa ei ole vessaa eikä muuten langatonta verkkoakaan).

Missä: Gothersgade 30, www.atelierseptember.dk

Coffee Collective

Kahvi-intoilijan on syytä kurkistaa yhteen Coffee Collectiven kolmesta kahvibaarista. Kahvihifistelijät hakevat kahvinsa nimenomaan täältä.

Missä: Godthåbsvej 34B, Jægersborggade 10, Torvehallerne, www.coffeecollective.dk

Mad og kaffe

Täydellisen hyvää aamiaista ja brunssia tarjoileva kahvila on valittu kaupungin parhaaksi. Eikä syyttä. Jos et usko niin selaa kävijöiden annoskuvia Instagramissa.

Missä: Sønder Boulevard 68 ja Tyrolsgade 6, www.madogkaffe.dk

Møller Kaffe og Køkken

Olen kahdesti päättänyt olla palaamatta tähän suosittuun aamiaisravintolaan. Palvelu on ajoittain kehnoa ja viikonloppuaamuisin tyhjällä vatsalla jonottaminen raastavinta mitä tiedän (jos olet liikkeellä isolla porukalla, saavu paikalle jonottamaan jo ennen yhdeksää, jolloin ravintola aukeaa). Olen kuitenkin aina palannut. Syytän munakokkelia ja erityisesti sen yhteydessä tarjottavaa ketsuppia. Vohveleilla ja herkullisella maalaisleivällä saattaa myös olla jotain tekemistä asian kanssa.

Missä: Nørrebrogade 16, www.kaffeogkoekken.dk

Café Pixie, Café Auto ja Café Taxa

Nämä mukavat kahvilat kuuluvat samaan perheeseen. Kaikista saa simppeliä, suhteellisen edullista ruokaa ja hyvää kahvia päivällä ja illalla. Näihin kahviloihin on helppo mennä myös lasten kanssa.

Missä: Café Pixie: Løgstørgade 2, Café Auto: Griffenfeldsgade 22, Café Taxa: Hørsholmsgade 32

Mainiot smørrebrødit

Sankt Annæ

Ravintola on ylistetty klassikko, jossa voileivät tarjoillaan valkoisilla pöytäliinoilla katetuilta pöydiltä.

Missä: Sankt Annæ Plads 12, www.restaurantsanktannae.dk

Amanns Deli & Take away

Aamanns-ravintolat tarjoavat ruokaelämyksiä eikä voileipiin keskittyvä deli ole poikkeus. Rennossa kuppilassa voi nauttia leipänsä paikan päällä tai ottaa mukaan.

Missä: Øster Farimagsgade 10, https://aamanns.dk

Told & Snaps

Nyhavnin sijaintinsa ja kovan hehkutuksen vuoksi ravintolasta kannattaa varata pöytä hyvissä ajoin. Ruoka on erinomaista ja tunnelma hilpeä.

Missä: Toldbodgade 2, www.toldogsnaps.dk

© Karoliina Kinnunen Mohr

Karoliina Kinnunen Mohr

Karoliina Kinnunen Mohr on Kööpenhaminassa perheensä kanssa asuva viestinnän ammattilainen. Hän on ylpeä, ettei maininnut oppaassaan kertaakaan sanaa ”hygge”.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *