Museolaiva HMS Belfast

Moni Lontoossa matkaava ihmettelee mikä ihmeen harmaa taistelulaiva kelluu Thames-joen rannassa lähellä London Bridgeä ja Lontoon Toweria. Se ei olekaan mikä tahansa sotalaiva Lontoon vierailullaan vaan ainoa Euroopassa jäljellä oleva toisen maailmansodan taistelulaiva. HMS Belfast on osa sotamuseo Imperial War Museumin kokoelmaa. Museolaiva havainnollistaa hienosti millaista oli elämä merillä sota-aikaan.

HMS Belfastin historia

HMS Belfast valmistui kesällä 1939. Suuri sotalaiva seilasi toisen maailmansodan aikaan ensin Jäämerellä, mutta se sai suurimman ja ratkaisevimman roolinsa Normandian maihinnousun lippulaivana vuonna 1944. HMS Belfast vietti Pohjois-Ranskan Normandiassa 33 päivää, jona aikana sieltä tulitettiin yli 5000 kertaa. Normandian maihinnousulla oli ratkaiseva rooli toisen maailmansodan päättymisessä.

Kun toinen maailmansota oli lopuillaan Euroopassa, HMS Belfast komennettiin Kaukoitään. Se ei kuitenkaan ehtinyt osallistua siellä taisteluihin, kun Japani antautui 15. elokuuta 1945. Sodan loputtua laiva seilasi muun muassa Japanissa, Kiinassa ja Malesiassa. Vuosina 1950–52 HMS Belfast avusti Yhdistyneiden Kansakuntien joukkoja Korean sodassa, jonka jälkeen se palveli Kaukoidästä vielä vuoteen 1962.

Taistelulaiva museona

Suuren taistelulaivan huoneisiin on lavastettu todellisuutta vastaavia tilanteita vahanukkejen, rekvisiitan ja ääniefektien avulla. Sotilaat nukkuvat sängyissään, leipuri leipoo leipää keittiössä, ruoka on katettu pöytiin ja pyykkituvassa pestään pyykkiä.  Leikkaussalissa kirurgi poistaa ammusta sotilaan vatsasta ja jopa hammaslääkäri nähdään työssään.

Yhdeksänkerroksisella aluksella on paljon nähtävää ja koettavaa. Audio-opasteista voi kuunnella laivalla työskennelleiden tosielämän tarinoita. Laivan interaktiivisessa näyttelyssä voi kokeilla laivan ohjaamista. Kannattaa kavuta myös ohjauskannelle, josta avautuu hieno 360 asteen näkymä Lontooseen.

Laivalla on paljon rappuja ja tikkaita, joissa ainakin lapset tykkäävät kiipeillä. Se ei kuitenkaan sovellu liikuntarajoitteisille.

Osoite: Thamesin ranta, The Queen's Walk, SE1
London Bridge
Aukioloajat: joka päivä 10–18 (sisällä oltava tunti ennen sulkemista)
Liput: Aikuiset £14.50. Lapset (5–15 v) £8. Alle 5-vuotiailla vapaa pääsy. Myös perhelippuja sekä alennukset opiskelijoille ja eläkeläisille.
Kotisivut: www.iwm.org.uk/visits/hms-belfast

 

Lue lisää:

Milla Kontkanen

Lontoossa ja muualla Englannissa yhteensä 14 vuotta asunut toimittaja ja videotuottaja. Suomessa asuessaan Milla työskenteli toimittajana Ylen radio- ja televisio-ohjelmia.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *